Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σώστε τα μνημεία της Συρίας

Με  την  πυρκαγιά, που κατέστρεψε  την  Παλαιά Μεσαιωνική Αγορά   (Souk) στο  Χαλέπι να  καίει   ακόμη πραγματοποιείται  τη Δευτέρα στο ...


Με  την  πυρκαγιά, που κατέστρεψε  την  Παλαιά Μεσαιωνική Αγορά   (Souk) στο  Χαλέπι να  καίει   ακόμη πραγματοποιείται  τη Δευτέρα στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστήμιο του Καΐρου  επείγουσα συνάντηση για  τη  διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας,  που  απειλείται  λόγω  του  εμφυλίου πολέμου.



Η   συνάντηση  γίνεται  υπό  την αιγίδα της Ισλαμικής Εκπαιδευτικής, Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης (ISESCO),   του  γραφείου  της UNESCO στην Αίγυπτο και του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και του  Τμήματος  Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου  του Καΐρου, προκειμένου να  συζητηθούν όλα τα δυνατά μέσα για να  σταματήσουν  οι καταστροφές στα  μνημεία. Αυτό  δήλωσε  και  υπουργός Αρχαιοτήτων της  Αιγύπτου Μοχάμεντ Ιμπραχίμ  λέγοντας, ότι  πρέπει  να καταβληθεί κάθε  προσπάθεια ώστε να  διασωθούν οι  αρχαιολογικοί  χώροι  της  Συρίας,  που  υπάρχουν  εδώ  και 6000  χρόνια.

Όπως  πιστεύει  άλλωστε  η UNESCO  πέντε από τα έξι Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Συρίας συμπεριλαμβανομένων της  αρχαίας πόλης της ερήμου της Παλμύρας,   του  Φρουρίου των Ιπποτών (Crac des Chevaliers) και τμημάτων της παλιάς Δαμασκού, έχουν υποστεί καταστροφές από τη συνεχιζόμενη ένοπλη σύγκρουση. Και  η Αγορά στο Χαλέπι  είναι μεταξύ  αυτών.

Σύμφωνα  με τον  κοσμήτορα  του  Πανεπιστημίου Μοχάμεντ Χάμζα  οι αρχαιολόγοι και  οι  άραβες  πρέσβεις  που  θα  συμμετάσχουν στη συνεδρίαση  θα  καταλήξουν σε  μία  δήλωση,  η  οποία  θα καταδικάζει την καταστροφή των αρχαιολογικών χώρων της Συρίας, ρίχνοντας  όλη της ευθύνη στο συριακό κράτος για την μη προστασία αυτών των χώρων. Με  τη  δήλωση θα επιδιωχθεί  επίσης η  κινητοποίηση  της διεθνούς και αραβικής κοινής γνώμης  ώστε να  αναπτυχθεί γρήγορη δράση για να σταματήσουν οι  καταστροφές  της πολιτιστικής και αστικής κληρονομιάς της Συρίας. «Η συριακή πολιτιστική κληρονομιά είναι σε μεγάλο κίνδυνο και θα μπορούσε να εξαφανιστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάμζα.

Στη  συνάντηση θα παρευρίσκονται  επίσης ο  γενικός  γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελ – Αράμπι,  ο  υπουργός Παιδείας Μουσταφά Μοσαάντ, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Καΐρου Χόσαμ Καμέλ, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού των Αφρικανών και Ασιατών Συγγραφέων, καθώς και οι πρέσβεις της Συρίας, της Σαουδικής Αραβίας,  του Κουβέιτ και του Κατάρ.


Πηγή: Μαρία Θερμού, "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια