Η αιγυπτιακή πόλη της Αλεξάνδρειας, το μέρος ενός από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, μπορεί να είχε κατασκευαστεί κατά τέτοιο τρόπ...
Η αιγυπτιακή πόλη της Αλεξάνδρειας, το μέρος ενός από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, μπορεί να είχε κατασκευαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ευθυγραμμισμένη με την ανατολή του ηλίου την ημέρα της γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ο Μακεδόνας βασιλιάς, που διοίκησε μια αυτοκρατορία που εκτεινόταν από την Ελλάδα και την Αίγυπτο μέχρι τον Ινδό ποταμό στην σημερινή Ινδία, ίδρυσε την πόλη της Αλεξάνδρειας το 331 π.Χ. Η πόλη θα ευημερούσε εξαιρετικά τα επόμενα χρόνια, θα αποτελέσει το σπίτι της Κλεοπάτρας, την βάση της υπέροχης Βασιλικής Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας αλλά και ο τόπος κατασκευής του Φάρου της Αλεξάνδρειας (ύψους 140 μ.), ενός από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου. Σήμερα, περισσότερα από 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη σύγχρονη Αλεξάνδρεια.
Η αρχαία Αλεξάνδρεια σχεδιάστηκε γύρω από μια κεντρική οδό, η οποία είχε κατεύθυνση Ανατολή προς Δύση και ονομάζεται «Canopic Road», σύμφωνα με τον Giulio Magli, αρχαιοαστρονόμο από το πολυτεχνείο του Μιλάνου. Μελέτη της αρχαίας οδού αποκαλύπτει ότι η πόλη δεν σχεδιάστηκε σύμφωνα με την τοπογραφία της περιοχής. Για παράδειγμα, η πόλη δεν «τρέχει» παράλληλα προς την ακτογραμμή. Όμως, την ημέρα των γενεθλίων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο ήλιος του 4ου αιώνα που ανατέλλει ανέβηκε τόσο ώστε να βρίσκεται «σε σχεδόν τέλεια ευθυγράμμιση με το δρόμο», δήλωσε ο Magli.
Τα αποτελέσματα, πρόσθεσε, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές στο κυνήγι ανεύρεσης του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αρχαία κείμενα υποστηρίζουν ότι το σώμα του βασιλιά τοποθετήθηκε σε χρυσό φέρετρο μέσα σε μια χρυσή σαρκοφάγο, η οποία αργότερα αντικαταστάθηκε με γυαλί. Ο τάφος, που βρίσκεται κάπου στην Αλεξάνδρεια, έχει χαθεί εδώ και σχεδόν 2.000 χρόνια.
Χτισμένη από τα αστέρια
Ο Magli και η συνάδελφός του Luisa Ferro χρησιμοποίησαν ειδικό λογισμικό προκειμένου να προσομοιώσουν τη θέση του ήλιου στον 4ο αιώνα π.Χ. (Επειδή η τροχιά της Γης δεν είναι τέλεια, υπάρχει κάποια μεταβολή στην πορεία του ήλιου στον ουρανό στο πέρασμα των αιώνων.) Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 356 π.Χ. σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο είναι ελαφρώς διαφορετικό από το σύγχρονο, Γρηγοριανό ημερολόγιο, επειδή δεν περιλαμβάνει τα δίσεκτα έτη που χρησιμοποιούνται σήμερα για να σηματοδοτήσουν τις μισές χρονικά ημέρες τροχιάς της Γης γύρω από τον ήλιο. Την ημέρα εκείνη στον 4ο αιώνα π.Χ., οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ο ήλιος βρισκόταν σε ένα σημείο, απόστασης λιγότερης από μισής μοίρας μακριά από την πορεία του δρόμου.
«Με μια μικρή μετατόπιση της ημέρας, το φαινόμενο εξακολουθεί να είναι απολαυστικό στην εποχή μας», δηλώνει ο Magli.
Ένα δεύτερο αστέρι θα προστεθεί στο φαινόμενο, σύμφωνα με τον Magli: ««Το Αστέρι του Βασιλιά» Regulus, το οποίο βρίσκεται στο κεφάλι του λιονταριού στον αστερισμό του Λέοντα, επίσης βρίσκεται σε σχεδόν τέλεια ευθυγράμμιση με τον Canopic Road και έγινε ορατό μετά από μια περίοδο συνδυασμού του με τον ήλιο κοντά στις 20 Ιουλίου. Η τροχιά της Γης έχει αλλάξει αρκετά με αποτέλεσμα το φαινόμενο του Regulus να μην συμβαίνει πια», είπε ο Magli.
Ο ήλιος ως σύμβολο
«Η αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με την αστρονομία ήταν αρκετά κοινή στον αρχαίο κόσμο», δηλώνει ο Magli. Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, για παράδειγμα, είναι ευθυγραμμισμένη με καταπληκτική ακρίβεια στα σημεία κατά μήκος της πυξίδας, η οποία θα απαιτούσε τη χρήση αστεριών ως σημεία αναφοράς. Οι Αιγύπτιοι, τους οποίους κατέκτησε ο Αλέξανδρος, είχαν από καιρό συσχετίσει τον ήλιο θεό Ρα με τους Φαραώ.
«Η ευθυγράμμιση της πόλης (της Αλεξάνδρειας) με τον ήλιο την ημέρα της γέννησης του Μ. Αλεξάνδρου ήταν ένας τρόπος για να ενσαρκώσει το αρχιτεκτονικό έργο την ρητή αναφορά στην εξουσία του. Το «Αστέρι του βασιλιά» απλά προσθέτει στο μυστήριο», είπε ο Magli.
Οι ερευνητές ανέφεραν την εργασία τους online στις 9 Οκτωβρίου στο περιοδικό Oxford Journal of Archaeology. Σήμερα εξετάζουν άλλες πόλεις που ίδρυσε ο Μ. Αλέξανδρος και αργότερα άλλοι κυβερνήτες προκειμένου να διαπιστωθεί αν ισχύει το συγκεκριμένο ηλιακό μοτίβο. «Η ελπίδα», δηλώνει ο Magli, «είναι ότι η κατανόηση της αστρονομικής διάταξης της Αλεξάνδρειας να δώσει στους ερευνητές μια καλύτερη ιδέα για το πού ακριβώς θα μπορούσε να βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.»
Πηγή:livescience.com
Δεν υπάρχουν σχόλια