Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θεσσαλονίκη: «Ξεμπλοκάρει» η ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου

«Ξεμπλοκάρει» η ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου, μετά από συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με τον γενι...



«Ξεμπλοκάρει» η ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου, μετά από συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων ‘Εργων, Στράτο Σιμόπουλο, και τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.



Το 1990 η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σπουδαία ευρήματα στην Πλατεία Διοικητηρίου, με αποτέλεσμα να καθυστερεί εδώ και χρόνια η ανάπλαση που ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο χώρος θα αξιοποιηθεί για την ανάδειξη των αρχαίων και θα λειτουργεί ως ένα «ανοιχτό μουσείο», ενώ θα διαμορφωθεί πάρκο αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Δεν προβλέπεται δημιουργία χώρου στάθμευσης, λόγω μη συμβατότητας της συγκεκριμένης λειτουργίας με τα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και με τον δημόσιο χώρο της πλατείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, στη συνάντηση αποφασίστηκε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων θα αναλάβει την εκπόνηση της στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης και ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στην εκπόνηση της οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης καθώς της μελέτης εφαρμογής, σε συνεργασία με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.

Τη διερεύνηση πιθανών πηγών χρηματοδότησης της κατασκευής αναλαμβάνουν από κοινού ο κεντρικός δήμος και το υπουργείο, με στόχο το έργο να δημοπρατηθεί έως το τέλος του 2013.

Συζητήθηκε, επίσης, η προοπτική της αξιοποίησης του χώρου της Παλαιάς Λαχαναγοράς, (έχει χαρακτηριστεί ως Σχολείο), όπου επίσης αποκλείστηκε η δυνατότητα δημιουργίας υπόγειου χώρου στάθμευσης, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την αποκάλυψη αρχαιολογικού μνημείου της παλαιοχριστιανικής περιόδου.

Στην ανακόίνωση του δήμου αναφέρεται, επίσης, πως κατά τη σύσκεψη τέθηκε και το θέμα της ανάδειξης του Ναού της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών. Η Γ.Γ. Πολιτισμού διαβεβαίωσε το Γιάννη Μπουτάρη ότι το υπουργείο Πολιτισμού επισπεύδει το ζήτημα της απαλλοτρίωσης του χώρου και σημείωσε ότι προκειμένου να αρχίσουν οι σχετικές εργασίες θα πρέπει να απελευθερωθεί ο δρόμος και η πλατεία. Έτσι, συμφωνήθηκε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα μεριμνήσει για την εκπόνηση της σχετικής κυκλοφοριακής μελέτης και ότι, εφόσον ο χώρος απελευθερωθεί, η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού θα δώσει το πράσινο φως για την άμεση έναρξη των εργασιών ανασκαφής, προκειμένου να αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο του οικοδομήματος του αρχαίου ναού.

Επιπλέον ο κ. Μπουτάρης έθεσε το ζήτημα της ανάδειξης του χώρου της μαρίνας στην περιοχή του Κελάριου κόλπου.


Πηγή: Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" 

Δεν υπάρχουν σχόλια