Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μουσείο με 28.000 «θησαυρούς» στο μετρό της Αγίας Σοφίας

Χρυσό στεφάνι από τα ευρήματα των ανασκαφών στο μετρό Θεσσαλονίκης Ένα ολόκληρο μουσείο με τα κινητά ευρήματα όλων των ανασκαφών στο μ...

Χρυσό στεφάνι από τα ευρήματα
των ανασκαφών στο μετρό Θεσσαλονίκης

Ένα ολόκληρο μουσείο με τα κινητά ευρήματα όλων των ανασκαφών στο μετρό Θεσσαλονίκης θα στηθεί στον τέταρτο όροφο του σταθμού Αγίας Σοφίας, εκεί όπου βρέθηκε τμήμα της μαρμαρόστρωτης οδού, της λεγόμενης βασιλικής οδού των Ρωμαίων και όπως ονομάστηκε αργότερα Λεωφόρος των Βυζαντινών ή Μέση Οδός.




Η χωροθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων στο υπό κατασκευή μουσείο, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των δύο αρχαιολογικών ανασκαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη στους σταθμούς Δημοκρατίας και Βενιζέλου, συζητήθηκαν χθες κατά την επίσκεψη της γ.γ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτου Σιμόπουλου στη Θεσσαλονίκη και τη σύσκεψη που είχαν με στελέχη των Εφορείων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι ανασκαφές ολοκληρώνονται στο τέλος Δεκεμβρίου για τον σταθμό Δημοκρατίας και στο τέλος Ιανουαρίου του 2013 για τον σταθμό Βενιζέλου. Όπως είπε, ο σύμβουλος της Αττικό Μετρό, καθηγητής Αρχαιολογίας, Μιχάλης Τιβέριος, στον τέταρτο όροφο του σταθμού της Αγίας Σοφίας θα παρουσιαστούν ευρήματα από το τεράστιο ανασκαφικό έργο και θα προσφέρουν στους επιβάτες, Έλληνες και ξένους, σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται πως οι ανασκαφές που γίνονται σε έκταση 28.000 τ.μ. έφεραν στο φως 3.000 τάφους, 5.000 αγγεία, 1.500 κοσμήματα, 130 επιγραφές, 400 ειδώλια, μία τρίκλιτη βασιλική του 5ου αιώνα, αλλά και τη μαρμαρόστρωτη οδό, καθώς επίσης και 2.500 τ.μ. αρχαίων κτιρίων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών είναι πάνω από 28.000, ανάμεσά τους και τα 8 χρυσά στεφάνια, αντίστοιχα με εκείνα που βρέθηκαν στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας. Όπως, επίσης, έγινε γνωστό τη Δευτέρα αποδεσμεύτηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού το βόρειο τμήμα του σταθμού Αγίας Σοφίας, στο οποίο τις επόμενες μέρες ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες.



Πηγή: ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, Εφημερίδα "Έθνος" 

Δεν υπάρχουν σχόλια