Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γούρια και άλλα αποτροπαϊκά σύμβολα για το νέο έτος

Το Μουσείο Ακρόπολης  και τα χριστουγεννιάτικα δώρα «Πετάει» εφέτος το γούρι του Μουσείου Ακρόπολης, αφού πρόκειται για ένα ασημένιο...

Το Μουσείο Ακρόπολης
 και τα χριστουγεννιάτικα δώρα



«Πετάει» εφέτος το γούρι του Μουσείου Ακρόπολης, αφού πρόκειται για ένα ασημένιο φτερό εμπνευσμένο από τα φτερά των μικρών Ερώτων που κοσμούν το πήλινο κάλυμμα μιας κοσμηματοθήκης του 4ου π.Χ. αιώνα. 

Παράλληλα το Μουσείο έχει δημιουργήσει πιστά αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων, αποκλειστικής παραγωγής του, ως χριστουγεννιάτικα δώρα, τα οποία θα διατίθενται από το πωλητήριο. Όπως ένα επάργυρο σουβέρ, που αναπαράγει τη μορφή αρχαίου πήλινου σφονδυλίου (βαρίδι του αργαλειού), χειροποίητα κεραμεικά πιάτα, σελιδοδείκτες ασημένιους και επάργυρους (με την απεικόνιση Καρυάτιδας ο ένας), ένα τετράδραχμο από τον θησαυρό της Ακρόπολης, το νέο ημερολόγιο αλλά και σύντομο οδηγό του Μουσείου και βέβαια πιστά αντίγραφα γλυπτών, όπως οι κεφαλές της Αθηνάς, του λεγόμενου Ξανθού Έφηβου, μίας Κόρης αλλά της Μέδουσας Γοργούς.

Κοσμήματα εμπνευσμένα από την γυναίκα του 10ου έως 7ου π.Χ. αιώνα προέκυψαν εξάλλου από τη συνεργασία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τον οίκο ZOLOTAS. Αφορμή η πολυαναμενόμενη νέα έκθεση του Μουσείου με θέμα τις «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της ιστορίας» που θα εγκαινιασθεί στις 12 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για έργα που αντλούν έμπνευση από τα πρωτότυπα αρχαιολογικά ευρήματα, φιλοτεχνημένα σε χρυσό, ασήμι και ασήμι επιχρυσωμένο. Κάθε κομμάτι μάλιστα έχει σμιλευτεί βάσει αρχαίων τεχνικών της αργυροχρυσοχοΐας, που έχει αναβιώσει στα εργαστήρια του οίκου.
Το ρόδι, σύμβολο αφθονίας, κόσμημα
εμπνευσμένο από τις «Πριγκίπισσες της Μεσογείου»

Το ρόδι, ιδιαίτερα αγαπητό στους λαούς της Μεσογείου, σύμβολο της καλοτυχίας, της αφθονίας και της γονιμότητας, ο σκαραβαίος που συμβολίζει τη δύναμη, τη μακροβιότητα και την αποτροπή του κακού, ένα ταινιωτό δαχτυλίδι με εγχάρακτη γραμμική διακόσμηση, εμπνευσμένη από μοτίβα αγγείων της Εποχής του Σιδήρου (10ος Αι.π.Χ.) είναι μερικά από τα αντικείμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια