Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το χαμένο λιμάνι της Ρώμης

Αεροφωτογραφία της Ostia  και η θέση του αρχαίου  λιμανιού . Στα αριστερά της εικόνας, ο Τίβερης ρέει κατά μήκος του Imperial Palace ...

Αεροφωτογραφία της Ostia
 και η θέση του αρχαίου 
λιμανιού.
Στα αριστερά της εικόνας,
ο Τίβερης ρέει κατά μήκος του Imperial Palace


Γάλλοι και Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια ενός λιμανιού σιτηρών που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην άνοδο της αρχαίας Ρώμης, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS) την Πέμπτη.

Στα έγκατα της γης στις εκβολές του ποταμού Τίβερη έχει αποκαλυφθεί η τοποθεσία ενός λιμένα, του οποίου η ύπαρξη έχει αναζητηθεί εδώ και αιώνες.

Το λιμάνι βρίσκεται βορειοδυτικά της Ostia, το οποίο ιδρύθηκε από τη Ρώμη ως φρούριο-πύλη ώστε να επιτρέψει την διείσδυση του εμπορίου μέσω του ποταμού προς την πόλη και ταυτόχρονα να αποτρέψει τους πειρατές και τους επιδρομείς.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το λιμάνι δημιουργήθηκε μεταξύ του 4ου και 2ου αιώνα π.Χ. και είχε βάθος έξι μέτρων, καθιστώντας το προσιτό για ποντοπόρα πλοία, σύμφωνα με το CNRS.

Η Ρώμη αναδείχθηκε ως η κύρια δύναμη της Μεσογείου, χάρη εν μέρει στο εμπόριο. Εισήγαγε τεράστιες ποσότητες σιταριού, ειδικά από την Αίγυπτο.

Τον 1ο  αιώνα μ.Χ., το λιμάνι σιτηρών στο Ostia αντικαταστάθηκε από μια γιγαντιαία εγκατάσταση που κάλυπτε 500 στρέμματα στο Portus.
Ο φάρος, δύο πλοία και ένα δελφίνι



Δεν υπάρχουν σχόλια