Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανάδειξη Ρωμαϊκών λουτρών στη Σκόπελο

H ανάδειξη σημαντικών αρχαίων μνημείων της Σκοπέλου, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή του Λουτρακίου Γλώσσας, προτείνεται να ενταχθεί στ...


H ανάδειξη σημαντικών αρχαίων μνημείων της Σκοπέλου, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή του Λουτρακίου Γλώσσας, προτείνεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας "Ολοκληρωμένα σχέδια ανάπτυξης των νησιών της Θεσσαλίας", που θα υλοποιηθεί από το Δήμο Σκοπέλου. 



Στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κλήθηκε να υποβάλει προτάσεις για την ανάδειξη αρχαίων μνημείων του κηρυγμένου και οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου της Σελινούντας, που βρίσκεται στην περιοχή του Λουτρακίου.

 Συγκεκριμένα προτείνει τη δημιουργία πρόσβασης και περιπάτου στις θέρμες ρωμαϊκής εποχής στην "Κατακαλού", τον καθαρισμό, τη στερέωση του μνημείου, καθώς και τη δημιουργία περιπτέρου με εποπτικό και ενημερωτικό υλικό.

Επίσης, αναγκαία κρίνεται η επισκευή και βελτίωση του υπάρχοντος περιπτέρου ενημέρωσης για τον αρχαιολογικό χώρο της Σελινούντος στην παραλία του Λουτρακίου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του με τη δημιουργία υπαίθριας έκθεσης λίθινων αρχιτεκτονικών μελών, σαρκοφάγων κ.λ.π.

Στο ίδιο πλαίσιο, προτείνεται η βελτίωση του υφιστάμενου μονοπατιού πρόσβασης στην Ακρόπολη της αρχαίας Σελινούντος, η τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης και κατεύθυνσης προς τα αρχαία μνημεία και η έκδοση Αρχαιολογικού Οδηγού και ενημερωτικού φυλλαδίου για τον αρχαιολογικό χώρο της Σελινούντας.

 Η προστασία και η ανάδειξη της περιοχής της αρχαίας Σελινούντας, αποτελεί διαχρονικό στόχο της ΙΓ Ε.Π.Κ.Α., προκειμένου τα μνημεία και η ιστορία τους να καταστούν προσβάσιμα, τόσο στους κατοίκους της περιοχής, όσο και στους επισκέπτες της. Στο συγκεκριμένο πεδίο δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών η Αργυρούλα Δουλγέρη - Ιντζεσίλογλου, προϊσταμένη της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η Ευαγγελία Σκαφιδά, Τμηματάρχης Αρχαιολογικών Χώρων της ΙΓ Εφορείας και ο αρχαιολόγος Ιάκωβος Γεωργίου, υπεύθυνος για τους αρχαιολογικούς χώρους της Σκοπέλου.

 Παράλληλα στα τέλη του 2002, η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της τότε 5ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, με τη χρηματοδότηση του Δήμου Σκοπέλου, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία στο λιμάνι του Λουτρακίου ενός αρχαιολογικού και ιστορικού διαχρονικού περιπτέρου με εποπτικό και ενημερωτικό υλικό των μνημείων της περιοχής.

 Η σπουδαιότητα των λουτρών ως σημείο αναφοράς στην κοινωνική ζωή της περιοχής, πιστοποιείται από το γεγονός ότι έμειναν ως συλλογική μνήμη έως τις μέρες μας στο όνομα της περιοχής "Λουτράκι", όπως προαναφέρθηκε. Το μνημείο αυτό αποτελεί δείγμα της δημόσιας αρχιτεκτονικής της εποχής. Χρονολογικά οι ρωμαϊκές θέρμες εντάσσονται στην περίοδο του τέλους του 3ου μ.Χ. αιώνα και αντικατοπτρίζουν τη ρωμαϊκή θεώρηση που προϋποθέτει δημόσια λουτρά όχι μόνο ως χώρο προσωπικής υγιεινής, αλλά και συνεύρεσης, περιπάτου, άθλησης και τελικά ως ένα σημείο αναφοράς για την κοινωνική ζωή της πόλης.

 Στην αγροτική περιοχή της αρχαίας πόλης Σελινούντας, στα ορεινά πλατώματα της Γλώσσας που είναι κατάλληλα για καλλιέργεια δημητριακών, οσπρίων, αμπέλου και ελιάς, γεωργοί και κτηνοτρόφοι κατοικούσαν περιοδικά ή ευκαιριακά. Οι αγροτικές αυτές εγκαταστάσεις, απλά καλύβια και οργανωμένα αγροκτήματα με οχυρωμένες αγροικίες, είχαν αμυντικό και προστατευτικό χαρακτήρα για τους ανθρώπους, τα ζώα και την αποθηκευμένη περιουσία από τους εισβολείς και τους πειρατές. Χρονολογούνται από την κλασική και ελληνιστική εποχή, ενώ η ανθρώπινη παρουσία είναι διαχρονική ως σήμερα, δεδομένου ότι αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις αποτελούν μια πετυχημένη λύση στο πρόβλημα της απόστασης μεταξύ κύριας κατοικίας και αγροτικής ιδιοκτησίας. Είναι παράλληλα γνωστές σε όλο τον αρχαίο ελλαδικό χώρο, χερσαίο και νησιωτικό, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι και τη δυτική Μεσόγειο.

Οχυρωμένες αρχαίες αγροικίες εντοπίζονται παράλληλα στις θέσεις "Mαυραγάνι", "Eλληνικό", "Σεντούκα", "Πρίονας", "Άγιος Γεώργιος", "Άγιος Ταξιάρχης", "Ράχη-Κονιάρη" και "Μαυράκι", ενώ μεμονωμένες εγκαταστάσεις βρίσκονται στις θέσεις "Λιβαδάκι", "Λιμωνάρι" και "Άγιοι Απόστολοι" στην περιοχή της Γλώσσας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το νησί διαθέτει πολύ σημαντικά μνημεία, τα οποία πιστοποιούν τον μακραίωνο πολιτισμό που ανέπτυξε στο χρόνο.




Πηγή: taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια