Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ: Τέσσερις στο εδώλιο για τον θησαυρό

70 αντικείμενα του 6ου αιώνα π.Χ. είχαν φτάσει στα χέρια των αρχών το 2011 Τέσσερα άτομα κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη...

70 αντικείμενα του 6ου αιώνα π.Χ.
είχαν φτάσει στα χέρια των αρχών το 2011

Τέσσερα άτομα κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη μεγάλη υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας που είχε αποκαλυφθεί τον Οκτώβριο του 2011 και είχε αποφέρει έναν ολόκληρο αρχαιολογικό θησαυρό στα χέρια των Αρχών.




Τότε είχαν βρεθεί περισσότερα από 70 αντικείμενα που χρονολογούνται στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας και, μεταξύ άλλων, 4 κράνη, χρυσές μάσκες και χρυσά επιστόμια, ένα γυάλινο αγγείο (χρησιμοποιούνταν ως μυροδοχείο), πήλινα και μεταλλικά αγγεία, 10 μικρά πήλινα ειδώλια, 2 χρυσά πέλματα, χρυσοί ρόδακες μεγάλου μεγέθους, τμήμα χρυσού διαδήματος με στικτή διακόσμηση, από τμήματα σιδερένιου ξίφους με χρυσό έλασμα ως διακόσμηση κ.ά. Για τα αρχαία αυτά, μάλιστα, είχε δείξει τότε ενδιαφέρον ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ενώ είχαν μεταφερθεί και παρουσιαστεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Επ' αυτοφώρω

Οι δύο από τους αρχαιοκάπηλους ηλικίας 45 και 50 χρόνων είχαν συλληφθεί επ' αυτοφώρω, ενώ στους δύο συνεργάτες τους η Αστυνομία έφτασε λίγο αργότερα. Ο ένας από αυτούς, ο 41χρονος Α.Σ., ήταν αυτός μάλιστα που οδήγησε αστυνομικούς και αρχαιολόγους και στον χώρο όπου φέρεται ότι έγινε η λαθρανασκαφή , σε μια περιοχή ανάμεσα στα χωριά Γερακαρού και Βασιλούδι, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Οι αρχαιοκάπηλοι είχαν επιχειρήσει τότε να πουλήσουν τα αρχαία έναντι ποσού 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρχαιολόγων ο θησαυρός αυτός τιμάται σε πάνω από 12 εκατ. ευρώ.

Η δίκη των τεσσάρων αρχαιοκαπήλων ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, για να διακοπεί και να συνεχιστεί όπως ορίστηκε στις 21 Δεκεμβρίου.



Πηγή: "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια