Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η πρώτη απεικόνιση σχεδίου «ταρτάν» σε ρωμαϊκό άγαλμα

Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας, Καρακάλλας Μέρος ενός χάλκινου αγάλματος του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Καρακάλλα απεικονίζει μια μικρή φιγούρα Καληδ...

Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας, Καρακάλλας

Μέρος ενός χάλκινου αγάλματος του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Καρακάλλα απεικονίζει μια μικρή φιγούρα Καληδώνιου πολεμιστή, ο οποίος φέρεται να φοράει μανδύα με ταρτάν.


Τον 3ο αιώνα ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καρακάλλας εμφάνιζε τον εαυτό του ως τον κατακτητή των Καληδωνίων, των κατοίκων που έζησαν από την Εποχή του Σιδήρου μέχρι και την Ρωμαϊκή περίοδο στην σημερινή Σκωτία.

Ένα άγαλμα ανεγέρθηκε από τον Αυτοκράτορα ως επισήμανση των επιτευγμάτων του, στην πόλη Volubilis στο σημερινό Μαρόκο.

Το άγαλμα τοποθετήθηκε πάνω σε μια μεγάλη αψίδα της αρχαίας πόλης, που βρισκόταν στο νοτιοδυτικό τμήμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, 2.414 χιλιόμετρα μακριά από την Καληδονία – την σημερινή Σκωτία.


Ένα μικρό κομμάτι του μανδύα από το άγαλμα αυτό σώζεται στο αρχαιολογικό μουσείο στο Rabat του Μαρόκου.

Ο πολεμιστής απεικονίζεται να φοράει έναν μανδύα με ρίγες , όπου σύμφωνα με τον Δρ. Hunter, είναι «η πρώτη φορά που απεικονίζεται ταρτάν». «Περιλαμβάνει μια πρώιμη απεικόνιση αυτού του μεγάλου εθνικού στερεοτύπου - ο μακρυμάλλης Καληδώνιος πολεμιστής», δηλώνει ο Δρ. Fraser Hunter.

Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι οι Κέλτες φέρουν την πρώτη παράσταση ταρτάν καθώς τα ενδύματά τους φέρουν την χαρακτηριστική καρό ύφανση για χιλιάδες χρόνια. 

Ο Δρ. Hunter προσθέτει: «Η ασπίδα έχει επίσης Κέλτικο ύφος. Μπορείτε να δείτε το κεφάλι του πολεμιστή με το μανδύα πάνω από τους ώμους. Τα όπλα βρίσκονται δεμένα πίσω από την πλάτη. Αυτός ο τύπος είναι ένας αιχμάλωτος. Είναι ένας κρατούμενος από τις εκστρατείες του Σεβήρου και του Καρακάλλα».


Ο Σεπτίμιος Σεβήρος, ο πατέρας του Καρακάλλα, πραγματοποίησε μαζικές στρατιωτικές εκστρατείες τον 3ο αιώνα στην Σκωτία. Οι ισχυρές ρωμαϊκές λεγεώνες είχαν κατακτήσει τα πάντα στο πέρασμά τους αλλά σταμάτησαν, όταν έφθασαν στις φυλές της Εποχής του Σιδήρου στη Σκωτία.

Ο Καρακάλλας θέλοντας να συνεχίσει τον πόλεμο του πατέρα του, διεξάγει μια βάναυση εκστρατεία.

Ο Δρ. Hunter αναφέρει ότι οι αιχμάλωτοι των Ρωμαίων είχαν αναγκαστεί να περπατούν για μήνες προς άλλα μέρη της Αυτοκρατορίας. «Ήταν τα ζωντανά τρόπαια της επιτυχίας του Αυτοκράτορα. Κάποιοι ίσως να είχαν πουληθεί ως δούλοι στις μεγάλες αγορές. Άλλοι ήταν λιγότερο τυχεροί».

Ψηφιδωτό στην Τυνησία απεικονίζει έναν Καληδώνιο αιχμάλωτο σκοτωμένο από ένα άγριο ζώο. Ο Δρ. Hunter επισημαίνει το ψηφιδωτό αυτό που απεικονίζει το άτυχο Καληδώνιο και τον τρόπο θανάτου του. 


Ψηφιδωτό στην Τυνησία απεικονίζει έναν Καλυδώνιο αιχμάλωτο να σκοτώνεται από άγριο ζώο.
«Αιχμάλωτος, περπατούσε για μήνες σε αυτή την έρημη επαρχία της Αυτοκρατορίας, στην συνέχεια τον έστειλαν στην αρένα όπου και σκοτώθηκε από τα άγρια ζώα ως ένα είδος εξωτικής ψυχαγωγίας για τους ντόπιους», δηλώνει ο Δρ. Hunter.

Ο καθηγητής δηλώνει ότι υπήρχε μια περίεργη «μάλλον μαζεμένη» σχέση με τους Ρωμαίους. «Στο δυτικό κόσμο, βλέπουμε συχνά τους εαυτούς μας ως κληρονόμοι των ρωμαϊκών αξιών και του ρωμαϊκού πολιτισμού», δηλώνει.

«Αλλά αυτά τα στοιχεία από τη Βόρεια Αφρική, μας υπενθυμίζουν ότι οι Ρωμαίοι ήταν κατακτητές και αποικιοκράτες. Οι στρατηγικές τους περιελάμβανε τα πάντα συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας. Για τις τοπικές φυλές η άφιξη των Ρωμαίων στην περιοχή που σήμερα αποκαλούμε Σκωτία θα πρέπει να ήταν απολύτως τρομακτική».


Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια