Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ισόβια κάθειρξη για αρχαιοκαπηλία

Αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας από την αρχαία Μακεδονία, τα οποία βρέθηκαν στα χέρια του κυκλώματος των αρχαιοκαπήλων Με μια απόφαση-στα...

Αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας
από την αρχαία Μακεδονία,
τα οποία βρέθηκαν στα χέρια
του κυκλώματος των αρχαιοκαπήλων
Με μια απόφαση-σταθμό, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τα δύο από τα τέσσερα μέλη του κυκλώματος αρχαιοκαπήλων που είχαν συλληφθεί πέρυσι τον Οκτώβριο να κατέχουν και να διαπραγματεύονται την πώληση ανεκτίμητης αξίας χρυσούς θησαυρούς της αρχαίας Μακεδονίας.



Τα κατασχεμένα ευρήματα που θα πωλούνταν από τους αρχαιοκάπηλους έναντι του χρηματικού ποσού των 10 εκ ευρώ. Η αστυνομική επιχείρηση είχε πραγματοποιηθεί με άκρα μυστικότητα στη Θεσσαλονίκη και οδήγησε στη σύλληψη αρχικά 2 ατόμων και την αποκάλυψη του αρχαίου θησαυρού. Τα περισσότερα από τα 70 αρχαία αντικείμενα βρέθηκαν θαμμένα σε ένα χωράφι με καλαμπόκια στην περιοχή της Γερακαρούς.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονταν χρυσές μάσκες, περικεφαλαίες, επιστόμια, αγγεία, ξίφος με χρυσό έλασμα κ.ά., που χρονολογούνται στον 6ο π.Χ. αιώνα και βρέθηκαν σε λαθρανασκαφές στη Βόρεια Ελλάδα. Λίγο καιρό αργότερα συνελήφθησαν και δύο συνεργοί των αρχαιοκαπήλων.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχους και τους τέσσερις κατηγορούμενους για το αδίκημα της υπεξαίρεσης αρχαίων μνημείων. Οι δύο από τους συλληφθέντες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και οι άλλοι δύο σε ποινές κάθειρξης 16 και 20 ετών αντίστοιχα, καθώς τους αναγνωρίστηκαν κατά περίπτωση τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και του πρότερου έντιμου βίου.



Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια