Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκά εργαστήρια υαλουργίας ανακαλύφθηκαν στην Ιταλία

Το Macellum, η αρχαία αγορά όπου κάποιος μπορούσε να αγοράσει κρέας και ψάρια, στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη του Puteoli, στην Ιταλία. Ένα...

Το Macellum, η αρχαία αγορά όπου κάποιος
μπορούσε να αγοράσει κρέας και ψάρια,
στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη του Puteoli, στην Ιταλία.

Έναν αρχαίο δρόμο όπου βρίσκονταν τα φημισμένα εργαστήρια υαλουργίας των αρχαίων Ρωμαίων υαλουργών, διάσημων για την ικανότητά τους στον 1ο αιώνα μ.Χ. της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ανακαλύφθηκαν κοντά στη Νάπολη. Ο δρόμος Clivius Vitrarius, εμφανίστηκε πρόσφατα κατά την διάρκεια ανασκαφών στο Pozzuoli στο πλαίσιο εργασιών συντήρησης σύγχρονου δρόμου. 

Η απρόσμενη ανακάλυψη έγινε χάρη στην βύθιση του δρόμου μετά από δυνατή βροχή. Κατά την επισκευή, οι εργαζόμενοι βρήκαν αρχαιολογικά ευρήματα και κάλεσαν τους αρχαιολόγους από το αρμόδιο γραφείο αρχαιοτήτων της Νάπολης, οι οποίοι με τη σειρά τους έφεραν στο φως αρχαία κατασκευές κοντά στην περιοχή που στεγάζονται ρωμαϊκά λουτρά, όπως αναφέρει η εφημερίδα Corriere del Mezzogiorno.

Οι τελευταίες ανασκαφές έχουν προσθέσει ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες για τον Clivius Vitrarious, τον δρόμο των υαλουργών, των τεχνιτών που ήταν διάσημοι σε όλη την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, μαζί με τους ομολόγους τους τεχνίτες, που βρίσκονταν σε περιοχή βόρεια από το σημερινό Μιλάνο.

Τα τελευταία ευρήματα έχουν εμπλουτίσει την αρχαιολογική κληρονομιά της Νάπολης αλλά και της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας της Καμπανίας. Ωστόσο, το αρχαιολογικό αστέρι της περιοχής που προσελκύει κόσμο παραμένει η Πομπηία, όπου μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν έργα αποκατάστασης των ανασκαφών της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης που καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Τα πρώτα εργοτάξια θα ανοίξουν σε δύο αρχαία σπίτια, τον Οίκο των Διοσκούρων και των Οίκο των Κόκκινων Τοίχων.

Τότε είναι που θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των αρχαιολογικών ευρημάτων (μετά από πολλές περιπτώσεις καταρρεύσεων στην Πομπηία τα τελευταία χρόνια), τα οποία θα πρέπει να σταθεροποιηθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2015 μέσα από ένα σχέδιο προϋπολογισμού 105 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά κονδύλια και εθνικούς πόρους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρακολουθεί εντατικά την πρόοδο των έργων, με επίσκεψη εργασίας που έχει προγραμματιστεί τον Φεβρουάριο από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Johannes Hahn.

Ωστόσο το μέλλον της Πομπηίας θα πρέπει να μελετηθεί εκτενώς, καθώς ο δεύτερος πιο συχνά επισκεπτόμενος αρχαιολογικός χώρος παγκοσμίως μετά τις πυραμίδες της Αιγύπτου, δεν αξιοποιείται αρκετά ώστε να παράγει τον αντίστοιχο πλούτο στην περιοχή που βρίσκεται.

Για το λόγο αυτό, ο Ιταλός υπουργός Fabrizio Barca προκήρυξε διαγωνισμό για υποβολή ιδεών από επιχειρηματίες, δημιουργικούς νέους και οποιονδήποτε αστικό εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών που θέλει να συμβάλει στην κατανόηση και τη καλύτερη εκμετάλλευση των ανασκαφών.


Δεν υπάρχουν σχόλια