Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το αρχαίο θέατρο της Σικυώνας ξανά στο φως

Αρχίζουν συντόμως εργασίες για την πλήρη αποκάλυψη και την αναστήλωσή του Θαμμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του μέσα στο χώμα, που επι...

Αρχίζουν συντόμως εργασίες
για την πλήρη αποκάλυψη και την αναστήλωσή του

Θαμμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του μέσα στο χώμα, που επικάθισε στο μνημείο στην διάρκεια αιώνων είναι το αρχαίο θέατρο της Σικυώνος, στο οποίο πρόκειται να αρχίσουν σύντομα εργασίες για την πλήρη αποκάλυψη και την αναστήλωσή του. 


Η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας και ο δήμος Σικυωνίων αναλαμβάνουν την πρώτη φάση του έργου καταβάλλοντας 200.000 ευρώ συνολικά ενώ το σωματείο «Διάζωμα» θα προσφέρει 10.000 ευρώ προωθώντας όμως παράλληλα την ανεύρεση χορηγιών και δωρεών. 

Στη συνέχεια ωστόσο και για την ολοκλήρωσή του το έργο θα πρέπει να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Τα ανωτέρω συζητήθηκαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε και τη σχετική μελέτη, την οποία παρουσίασε ομάδα εργασίας της ΛΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κορινθίας υπό τον προϊστάμενό της κ. Κωνσταντίνο Κίσσα.

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη, φέτος και του χρόνου, προβλέπονται: Συνολική προμελέτη αναγνώρισης του μνημείου, διάγνωσης της παθολογίας του και διαμόρφωσης μιας γενικής πολιτικής ανάδειξής του. 

Θα γίνουν, ανάμεσα σε άλλα, διερευνητικές ανασκαφικές τομές, γεωφυσική έρευνα των πρανών και των υποστρωμάτων των θολωτών διόδων, αρχαιολογικοί καθαρισμοί και αποψιλώσεις για την αποκάλυψη θραυσμάτων και σημαντικών αρχιτεκτονικών μελών. 

Επίσης, εργασίες συστηματικής αναγνώρισης, ταξινόμησης και μελέτης των κατά χώραν και διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, αντιστηρίξεις τυχόν ετοιμόρροπων μερών, στοιχειώδης διαμόρφωση ερειπίων, συγκολλήσεις και στερεώσεις σωστικού χαρακτήρα, εργασίες εξυγίανσης υποστρωμάτων και θεμελίων. 

Στη β' φάση, από το 2015 έως το 2019, θα συνεχιστούν οι εργασίες αποκάλυψης, προστασίας και αναστήλωσης, ανάλογα με την πρόοδο των χρηματοδοτήσεων και την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 

Με χωρητικότητα 10.000 θεατών, το θέατρο της Σικυώνας είχε κατασκευασθεί περί τα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου π. Χ. αιώνα στις υπώρειες της ακρόπολης της αρχαίας πόλης στο φυσικό κοίλο του λόφου και στα δυτικά της αρχαίας Αγοράς. Ενδιαφέρον μάλιστα έχει το γεγονός, ότι κατά την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν δύο τεχνικές δόμησης, η μία με εγχώριο πωρόλιθο και η άλλη με λάξευση στον φυσικό βράχο. Μετά το 146 π. Χ. εξάλλου, κατά τη Ρωμαϊκή εποχή δηλαδή υπέστη ανακατασκευή.

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει όλο το κοίλο του θεάτρου, που έχει διάμετρο 125 μέτρα αλλά ένα μικρό μόνον τμήμα του κατώτερου διαζώματος. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ωστόσο στο θέατρο υπάρχουν 16 κλιμακωτοί διάδρομοι, που ορίζουν 15 κερκίδες (εδώλια). 

Συνολικά πρέπει να υπήρχαν εξήντα σειρές εδωλίων. Ορατή όμως και μάλιστα αναστηλωμένη είναι η ανατολική θολωτή δίοδος του θεάτρου - έργο που έχει εκτελεστεί με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κ. Π. Σ κατά τα έτη 2006 - 2007 - ενώ υποστυλωμένη προσωρινά είναι και η δυτική θολωτή δίοδος.

Για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και γενικότερα σημασία έχει τέλος, ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου, όποτε συντελεστεί αυτή, το θέατρο πιθανότατα θα μπορεί να λειτουργήσει εκ νέου.


Πηγή: Μ. Θερμού, Το Βήμα , Α. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια