Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Φως στα μυστικά της Επιδαύρου

Επειδή Επίδαυρος δεν είναι μόνο το θέατρο, αλλά ένας ολόκληρος αρχαιολογικός χώρος, με το ναό του Ασκληπιού και τις θεραπευτικές εγκαταστ...


Επειδή Επίδαυρος δεν είναι μόνο το θέατρο, αλλά ένας ολόκληρος αρχαιολογικός χώρος, με το ναό του Ασκληπιού και τις θεραπευτικές εγκαταστάσεις του θεού-γιατρού, θα μιλήσει την Πέμπτη 7 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής ο αρχαιολόγος που από το 1974 διευθύνει τις ανασκαφές στο ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτα και συντονίζει τα έργα αναστήλωσης των μνημείων Επιδαύρου.

Είναι ο καθηγητής Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, προσκεκλημένος από το Μέγαρον Plus και το σωματείο Διάζωμα. Η ομιλία του έχει τίτλο «Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου: τόπος φροντίδας σώματος και ψυχής». Θα αναφερθεί στην ανάπτυξη της ιαματικής λατρείας του Απόλλωνος και του Ασκληπιού, που συνυπάρχουν στο χώρο, στο χαρακτήρα της ίασης των ανθρώπων που πρόσφερε και στα βασικά κτήρια που εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του ιερού. Επίσης στην τεράστια κοινωνική προσφορά του ιερού της Επιδαύρου, που κατέκτησε όλο τον κόσμο της Μεσογείου με τη μεταφορά της λατρείας του σε πάνω από διακόσια θυγατρικά ιερά, καθιστώντας το λίκνο της ιατρικής φροντίδας. Ο κ. Λαμπρινουδάκης θα αναφερθεί και στο ρόλο του θεάτρου, που ήταν μέρος της λατρείας του Ασκληπιού μαζί με την ψυχαγωγία των επισκεπτών. 

Το ιερό του Ασκληπιού και του πατέρα του Απόλλωνα, που περιλαμβάνει και το θέατρο, υπήρξε το λίκνο της ιατρικής. Παλαιά αλλά και νέα σημαντικά ευρήματα αναδεικνύουν την εξέλιξη μιας πανάρχαιας λατρείας με κύριο περιεχόμενο τη θεουργική θεραπεία προς την πρακτική-επιστημονική ιατρική. Πρώιμοι θεατρικοί χώροι φιλοξένησαν λατρευτικά δρώμενα, στα οποία προστέθηκαν στους κλασικούς χρόνους η άσκηση του σώματος με τους αγώνες στο στάδιο και η φροντίδα του πνεύματος με το δράμα στο θέατρο. 

Με τις εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης και διαμόρφωσης που εκτελεί η Επιτροπή Συντήρησης των Μνημείων Επιδαύρου της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ, καθώς και με τη δυνατότητα πλούσιας ψηφιακής ξενάγησης με κινητά τηλέφωνα που δημιούργησε το ΔΙΑΖΩΜΑ, ξαναζωντανεύει στα μάτια του κάθε επισκέπτη η λειτουργία της πιο φιλάνθρωπης λατρείας του αρχαίου κόσμου. 

Η είσοδος είναι δωρεάν, με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται από τις 5.30 μ.μ.

Χώρος: Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Ημερομηνία/ Ώρα έναρξης: 28 Μαρτίου 2013/19:00

Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.


Πηγή: Ελευθεροτυπία, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια