Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θραύσμα από το Ανάγλυφο του Ορφέα έκρυβε έκπληξη!

Μέρος από το Ανάγλυφο του Ορφέα Τον Σεπτέμβριο του 2012, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Γεωργίας (UGA) ξεκίνησαν το έργο « The Or...

Μέρος από το Ανάγλυφο του Ορφέα

Τον Σεπτέμβριο του 2012, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Γεωργίας (UGA) ξεκίνησαν το έργο «The Orpheus Relief Project» προκειμένου να εξακριβώσουν πώς ήταν χρωματισμένο ένα μαρμάρινο ανάγλυφο 2000 ετών βασιζόμενοι στα υπολείμματα χρώματος που είχαν διασωθεί σε αυτό. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα πραγματικό σοκ για τον καθένα.

Το θραύσμα του μαρμάρινου ανάγλυφου απεικονίζει την νεανική φιγούρα του Ερμή, του αγγελιοφόρου θεού, που σώζεται ως η μεγαλύτερη από τις τρεις φιγούρες της σύνθεσης, να συνοδεύει την Ευρυδίκη στον Κάτω Κόσμο κατά τη διάρκεια του τελικού αποχωρισμού της από τον Ορφέα. Αυτή η μεγάλη σύνθεση, γνωστή και ως «Ανάγλυφο του Ορφέα», είναι ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα της ελληνικής γλυπτικής από την κλασική περίοδο, 450-400 π.Χ., που είχε αντιγραφεί από τους Ρωμαίους το 50 π.Χ.-50 μ.Χ. περίπου.

Μέρος σημαντικής συλλογής

Το συγκεκριμένο ανάγλυφο αποτέλεσε μέρος μιας σημαντικής ιδιωτικής συλλογής Ελληνικής και Ρωμαϊκής τέχνης που δώρισε στο πανεπιστήμιο του Μισισιπή ο David Moore Robinson, διάσημος ιστορικός τέχνης, το 1960. Το ανάγλυφο δόθηκε στο πανεπιστήμιο της Γεωργίας για έρευνα, καθώς στην αρχαιότητα, η ελληνική και ρωμαϊκή γλυπτική δεν αποτελούταν αποκλειστικά από λευκό μάρμαρο, αλλά έφερε πολύχρωμα βαμμένα μέρη και αυτό το ανάγλυφο έφερε ίχνη χρωστικών ουσιών ακόμα σε αυτό.

Θραύσμα από το Ανάγλυφο του Ορφέα: απεικονίζεται ο θεός Ερμής
Το ανάγλυφο ήταν το μοναδικό που επέζησε από έξι ρωμαϊκά αντίγραφα του «Ανάγλυφου του Ορφέα» γνωστού για την διατήρηση αρχαίου χρωματισμού. Αυτό περιελάμβανε μια κόκκινη χρωστική ουσία στο ένδυμα του Ερμή. Το τμήμα Τέχνης και το τμήμα Χημείας του UGA διεξήγαγε μικροσκοπικές δοκιμές για να διαπιστώσει πώς το κομμάτι ήταν χρωματισμένο πριν από 2000 χιλιάδες χρόνια.

Ωστόσο, αυτό που βρήκαν ήταν ότι αντί το αντίγραφο να είναι ηλικίας 2000 ετών, το «Ανάγλυφο του Ορφέα» είναι πιθανό να αποτελεί μια πολύ πιο πρόσφατη ιστορική αναπαραγωγή.

Ο διευθυντής του project, Mark Abbe δήλωσε ότι με την χρήση του μικροσκοπίου και την χημική ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κομμάτι ήταν πιθανό να δημιουργήθηκε μεταξύ του 1880 και του 1920. Ο ίδιος πιστεύει ότι ήταν μια ιστορική αναπαραγωγή που δημιουργήθηκε για να διακοσμήσει ένα ιδιωτικό σπίτι στη Ρώμη και αποτελεί ακριβές αντίγραφο του μεγάλου κλασικού γλυπτού.

Πουλήθηκε σαν πραγματικό

Ο Abbe πιστεύει ότι κάποιος πούλησε πιθανότατα το αντίγραφο στον Robinson, ως πραγματικό ανάγλυφο της Ρωμαϊκής περιόδου. Ο Robinson δημοσίευσε ένα άρθρο το 1948, με το οποίο χρονολογεί το «Ανάγλυφο του Ορφέα» στην Ρωμαϊκή περίοδο, μεταξύ 50 π.Χ. – 50 μ.Χ..

Το θραύσμα από το Ανάγλυφο του Ορφέα στην αρχική του θέση.
Το ανάγλυφο δεν είχε ποτέ αναλυθεί επιστημονικά σε εργαστήριο μέχρι να έρθει στα εργαστήρια του UGA. Ο Abbe δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε μια έκθεση στη Γερμανία τη δεκαετία του 1880, η οποία επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο τα αρχαία μαρμάρινα γλυπτά ήταν ζωγραφισμένα. Αυτό προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Πιστεύει ότι αυτό το ανάγλυφο δημιουργήθηκε μετά από αυτή την έκθεση, όχι για να ξεγελάσει κάποιον πιθανό συλλέκτη, αλλά για να γιορτάσουν τα αρχικά χρώματα της ελληνικής κλασικής τέχνης.

Τα πλήρη αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης θα παρουσιαστούν από τον Abbe και τους επιστήμονες του UGA σε μια διεπιστημονική παρουσίαση με τίτλο «The Orpheus Relief: Object, Three Perspectives» στο Georgia Museum of Art στις 28 Μαρτίου 2013.


Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια