Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

H «Αποθήκη των Ανταρτών» στα Λουτρά Λουτρακίου Αριδαίας

Ένα σύμπλεγμα σπηλαίων αναπτύσσεται κατά μήκος των πρανών του φαραγγιού του Αγίου Νικολάου, στην περιοχή Λουτρών Λουτρακίου του Δήμου Α...


Ένα σύμπλεγμα σπηλαίων αναπτύσσεται κατά μήκος των πρανών του φαραγγιού του Αγίου Νικολάου, στην περιοχή Λουτρών Λουτρακίου του Δήμου Αλμωπίας Πέλλας. 

Από το 2004 μέχρι σήμερα η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος διενήργησε επιφανειακή έρευνα των εν λόγω σπηλαίων και σε ένα απ’ αυτά, στο σπήλαιο «Αποθήκη Ανταρτών», διανοιγμένο στα βόρεια πρανή, πραγματοποίησε, επίσης, περιορισμένης κλίμακας ανασκαφές. 

Η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως εκτεταμένη αρχαιολογική επίχωση με έντονα ίχνη καύσης, κατάλοιπα εστιών, και σημαντικές ποσότητες κεραμικής των πρώιμων φάσεων της νεότερης νεολιθικής περιόδου.  Στα ευρήματα περιλαμβάνονται λίθινα και οστέινα τέχνεργα, καθώς επίσης πλήθος οστών οικόσιτων ζώων και ελάχιστα όστρεα, που αποτελούν διατροφικά κατάλοιπα. Στα αρχικά τμήματα, πλησίον της εισόδου, διαπιστώνεται η περιστασιακή χρήση του σπηλαίου στους οψιμότερους προϊστορικούς και στους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Νεολιθικές επιχώσεις εντοπίζονται σε δύο ακόμη σπήλαια των βόρειων πρανών, στην «Αρκουδοσπηλιά» και σε ένα ανώνυμο σπηλαιοβάραθρο. Μεταξύ των τριών παραπάνω σπηλαίων διαπιστώνονται εμφανείς αντιστοιχίες ως προς τη στρωματογραφία και την κεραμική, οι οποίες θέτουν εύλογα το ερώτημα για ενδεχόμενη παράλληλη χρήση τους από νεολιθικούς πληθυσμούς.

Στα νότια πρανή τοποθετούνται τα σπήλαια «Αύρα», με ενδείξεις παλαιότερης λατρευτικής χρήσης και  κατάλοιπα πιθανής υδρομαστευτικής εγκατάστασης, και «Κεραμικών», με διάσπαρτη επιφανειακή κεραμική, ιστορικών και, κυρίως, προϊστορικών χρόνων.

Μολονότι η σπηλαιολογική-αρχαιολογική έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, κατέστησε ήδη προφανή την εξέχουσα σημασία των σπηλαίων Λουτρών Λουτρακίου για την ανασύσταση της ιστορίας και ιδιαιτέρως της προϊστορίας της περιοχής.


Πηγή: EgnatiaPost

Δεν υπάρχουν σχόλια