Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το αρχαίο θέατρο της Νάουσας

Ένα σχετικά άγνωστο αρχαίο θέατρο συντηρείται και αποκαθίσταται στην περιοχή της Νάουσας. 


Ένα σχετικά άγνωστο αρχαίο θέατρο συντηρείται και αποκαθίσταται στην περιοχή της Νάουσας. 

Πρόκειται για το αρχαίο θέατρο στη θέση Μπελοβίνα της δημοτικής κοινότητας Κοπανού του δήμου Νάουσας, που ανήκει στην πόλη της Βοττιαίας Μίεζα, την οποία η έρευνα τοποθετεί στην περιοχή μεταξύ των οικισμών Κοπανού και Λευκαδίων. Η πόλη εντοπίστηκε το 1992 και ανασκάφηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του από το 1993 ως το 1995.

Πρόκειται για ένα σχετικά μεγάλο επαρχιακό θέατρο, κατασκευασμένο με αρκετό υλικό σε δεύτερη χρήση. Βρίσκεται στην πλαγιά ενός χαμηλού λόφου με θέα στον κάμπο και προσανατολισμό προς ανατολικά. Το κοίλο έχει λαξευτεί κατά το μεγαλύτερο του μέρος στο φυσικό μαλακό πωρόλιθο πάνω στον οποίο έχουν τοποθετηθεί οι σειρές των εδωλίων. Σώζεται το μεγαλύτερο μέρος των λίθων από τις επτά πρώτες σειρές του. Το σκηνικό οικοδόμημα αποτελείται από το προσκήνιο και το κύριο κτήριο της σκηνής με τα δύο παρασκήνια σε προσχώρηση. 

Το 2007 η πρώτη φάση του έργου συντήρησης και αποκατάστασης εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Πολιτισμική Εγνατία» του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Οι εργασίες είχαν ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση με νέους λίθους της σκηνής και μέρους του κοίλου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη μελέτη, αισθητική αποκατάσταση μέρους των νέων λίθων και μερική συντήρηση των αρχαίων λίθων.

Το 2011 η δεύτερη φάση εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, ΕΣΠΑ 2011 – 2013.

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των αρχαίων λίθων αποτέλεσαν από την έναρξη του έργου το 2011 ως και σήμερα το κεντρικό σημείο εστίασης των προσπαθειών της ΙΖ΄ ΕΠΚΑ. Η συνολική αποκατάσταση του μνημείου θα αναδείξει την ιστορική και αισθητική του αξία, θα ενισχύσει τον διδακτικό του χαρακτήρα και ενδεχομένως θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και δράσης για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.

Η εισήγηση στα πλαίσια της 26ης αρχαιολογικής συνάντησης έγινε από τη συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης Χριστίνα Ασημακοπούλου, την πολιτικό μηχανικό Ηλέκτρα Καλοδημίδου και τους αρχαιολόγους Κατερίνα Σιαμίδη και Νεκτάριο Πουλακάκη.


Πηγή: EgnatiaPost

Δεν υπάρχουν σχόλια