Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η αποκατάσταση του Ερεχθείου

Εκδόθηκε το δίτομο έργο του αείμνηστου Α. Παπανικολάου "Η αποκατάσταση του Ερεχθείου (1979-1987). Η απόδοση του έργου", που πρα...


Εκδόθηκε το δίτομο έργο του αείμνηστου Α. Παπανικολάου "Η αποκατάσταση του Ερεχθείου (1979-1987). Η απόδοση του έργου", που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική επιμέλεια των Φ. Μαλλούχου-Tufano και Χ. Μπούρα. 

Η έκδοση αποτελεί μια εκτενή και επιστημονικώς συγκροτημένη "απόδοση" της πρώτης επέμβασης που πραγματοποιήθηκε υπό την επιστημονική ευθύνη της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) στην Ακρόπολη και εγκαινιάζει τη σειρά της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων της Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) "Απόδοση αναστηλωτικών έργων Ακροπόλεως".

Το έργο πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την ευγενική χορηγία του ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

Το βιβλίο αφορά στο έργο αποκατάστασης του Ερεχθείου, την πρώτη ολοκληρωμένη αναστηλωτική επέμβαση σε μνημείο της Ακρόπολης από την ΕΣΜΑ.

Ο πρώτος τόμος πραγματεύεται την υλοποίηση του έργου. Παρουσιάζονται η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής και οι συνθήκες που οδήγησαν στην απόφαση υλοποίησης του. Με πλούσιο εποπτικό υλικό αναλύονται οι θεωρητικές αρχές, ο σχεδιασμός και η προετοιμασία της επέμβασης, η οργάνωση του εργοταξίου, οι εργασίες αποσυναρμολόγησης του μνημείου, η συντήρηση και δομική αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών μελών και τέλος η ανασύνθεση του μνημείου.

Στο δεύτερο τόμο παρουσιάζονται νέα στοιχεία για το μνημείο, που προέκυψαν κατά την επέμβαση, και η κριτική στο έργο της αποκατάστασης. Εκτός από τα κείμενα του μελετητή, την έκδοση συνοδεύουν, ως παραρτήματα, άρθρα σχετικά με το μνημείο και τις επεμβάσεις, όπως: Τα συμπεράσματα της "Διεθνούς Συνάντησης για την Αποκατάσταση του Ερεχθείου" (8-10 Δεκεμβρίου 1977), μελέτες σχετικές με ειδικότερα θέματα της αποκατάστασης του μνημείου, των Μ. Κορρέ, Α. Παπανικολάου και Κ. Ζάμπα, και τις φυσικοχημικές επεμβάσεις στο Ερέχθειο, του Θ. Σκουλικίδη, η περιγραφή του μνημείου, της Μ. Μπρούσκαρη, η αποτίμηση των επεμβάσεων στο Ερέχθειο, των Φ. Μαλλούχου-Tufano και Χ. Μπούρα, και η τεκμηρίωση του έργου της αποκατάστασης του Ερεχθείου και η ηλεκτρονική διαχείρισή της, του Γ. Αλεξόπουλου. Η τελευταία αυτή εργασία εμπεριέχεται και σε ψηφιακό δίσκο που συνοδεύει την έκδοση.

Η παρουσίαση του βιβλίου του Α. Παπανικολάου "Η αποκατάσταση του Ερεχθείου (1979-1987). Η απόδοση του έργου" θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου και ώρα 18:30, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης. Θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Χαράλαμπος Μπούρας, πρόεδρος της ΕΣΜΑ, ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Ζάμπας, υπεύθυνος πολ. μηχ. του έργου αποκατάστασης του Ερεχθείου και συνεργάτης του Α. Παπανικολάου, και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης Φανή Μαλλούχου-Tufano. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα προβληθεί η ψηφιακή ταινία "Το Ερέχθειο, ιστορία & αναστηλώσεις", παραγωγής και επιστημονικής επιμέλειας της ΥΣΜΑ.

Περισσότερες πληροφορίες: Τηλ. 210 3251620

Δεν υπάρχουν σχόλια