Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κάστρο Μεθώνης: σκουριάζει η σκαλωσιά του πύργου του Βιλλεαρδουίνου!

Το εξαιρετικής σημασίας έργο για την αποκατάσταση και ανάδειξη τμημάτων του Κάστρου της Μεθώνης και κυρίως για τη διάσωση του εντυπωσια...


Το εξαιρετικής σημασίας έργο για την αποκατάσταση και ανάδειξη τμημάτων του Κάστρου της Μεθώνης και κυρίως για τη διάσωση του εντυπωσιακού πύργου του Βιλλεαρδουίνου, κινδυνεύει να μείνει στη μέση ή πιο σωστά στο ξεκίνημα…

Ο λόγος είναι η γραφειοκρατία και οι αλλαγές των νόμων που γίνονται με ρυθμούς πολυβόλου, στο όνομα των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής… Έτσι μένει «εγκαταλειμμένη» και η ολοκαίνουργια σκαλωσιά, που κόστισε περίπου 65.000 ευρώ και στηρίζεται στη θάλασσα, από την οποία προφανώς θα φθείρεται.

Το έργο έχει σταματήσει να εκτελείται διότι δεν υπάρχουν εργάτες! Είχαν προσληφθεί γι’ αυτό 11 συμβασιούχοι, που όμως έχουν απολυθεί… Πριν από ένα χρόνο περίπου πέρασε ένας νόμος, που ορίζει ότι οι προκηρύξεις για την πρόσληψη συμβασιούχων πρέπει να εγκρίνονται και από μια επιπλέον κεντρική επιτροπή. Οι υπηρεσίες δεν ενημερώθηκαν και έτσι για το συγκεκριμένο έργο έγιναν οι προσλήψεις των 11 συμβασιούχων χωρίς να έχει εγκριθεί η προκήρυξη από την κεντρική επιτροπή. Εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και οι συμβασιούχοι απολύθηκαν αντί η σύμβασή τους να παραταθεί, όπως προβλεπόταν και ήταν επιβεβλημένο να γίνει…

Ο προϋπολογισμός του έργου, που έχει ενταχθεί στο τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ του πρώην υπουργείου Πολιτισμού, ανέρχεται στις 900.000 ευρώ. Το έργο γίνεται με αυτεπιστασία από την Επιτροπή για την Ανάδειξη, Αναστήλωση και Συντήρηση των Κάστρων της Επαρχίας Πυλίας (Νιόκαστρο, Παλαιοναυαρίνο, Κάστρο Μεθώνης και Κάστρο Κορώνης), πρόεδρος της οποίας είναι ο καθηγητής Νικόλαος Ζίας.

Οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ και δύο μήνες σχεδόν και είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν πάλι. Εάν γίνει νέα προκήρυξη, θεωρείται απίθανο να προσληφθούν οι νέοι εργάτες σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών. Η λύση που θα συνέφερε περισσότερο το έργο είναι η επαναπρόσληψη των απολυμένων, κάτι που προβλέπεται με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, η οποία συντάχθηκε ακριβώς για να αντιμετωπιστούν τέτοια προβλήματα. Φαίνεται όμως ότι υπάρχει διστακτικότητα για την εφαρμογή της συγκεκριμένης επιλογής.

Σημειώνεται δε ότι, εφόσον καθυστερεί η απορρόφηση των εγκεκριμένων κονδυλίων, δεν αποκλείεται ακόμη και η απένταξη του έργου!

Επίσης, σημειώνεται ότι η μελέτη του έργου προβλέπει εργασίες για την αποκατάσταση και ανάδειξη του δυτικού επιθαλάσσιου τείχους, καθώς και του νοτιοανατολικού επιθαλάσσιου πύργου (πύργος του Βιλλεαρδουίνου) του κάστρου Μεθώνης, τα οποία έχουν υποστεί σημαντικές φθορές. Ειδικά για τον πύργο του Βιλλεαρδουίνου, προβλέπεται ανάκτηση της επιθαλάσσιας (νότιας) τοιχοποιίας του πύργου που έχει καταρρεύσει, εφαρμογή ενεμάτων σε όλους τους τοίχους, συμπλήρωση στο βόρειο, νότιο και ενδιάμεσο πεσσό, καθαρισμός αρμών και εν συνεχεία βαθύ αρμολόγημα της λιθοδομής, όπου χρειάζεται, συρραφή της ρηγμάτωσης στο νότιο τοίχο, απομάκρυνση των νεότερων επεμβάσεων, εκεί όπου δεν ακολουθούν τα μορφολογικά στοιχεία του μνημείου, ανακατασκευή θόλων του πύργου (καθαίρεση σαθρών κονιαμάτων, αποκατάσταση ρωγμών με βαθύ αρμολόγημα, ανάκτηση τμημάτων που έχουν καταρρεύσει), αποκατάσταση οξυκόρυφων ανοιγμάτων, στερέωση λίθων, στεγανοποίηση επιπέδου του Πύργου (δάπεδο ορόφου).


Δεν υπάρχουν σχόλια