Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιχείρηση ανάδυσης της Αρχαίας Σικυώνας

Το θέατρο της Αρχαίας Σικυώνας Ένα φιλόδοξο ανασκαφικό πρόγραμμα, που έχει ως στόχο τη σφαιρική αποκάλυψη του κέντρου της Αρχαίας Σικυ...

Το θέατρο της Αρχαίας Σικυώνας
Ένα φιλόδοξο ανασκαφικό πρόγραμμα, που έχει ως στόχο τη σφαιρική αποκάλυψη του κέντρου της Αρχαίας Σικυώνας, και μία μικρότερης κλίμακας έρευνα στην τοποθεσία της Κορινθίας, όπου τη δεκαετία του ’80 ήρθε στο φως μια μοναδική στο είδος της γραπτή αρχαϊκή σαρκοφάγος, ενέκρινε προχθές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενόψει της έναρξης της φετινής ανασκαφικής περιόδου. 

Έπειτα από τρεις δεκαετίες απουσίας, η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία ενεργοποιείται εκ νέου στην Αρχαία Σικυώνα, όπου δραστηριοποιήθηκε ανά διαστήματα από το 1920 έως το 1988. Ωστόσο, ο επικεφαλής του νέου προγράμματος και επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννης Λώλος, ασχολείται συστηματικά με την περιοχή εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς διηύθυνε τις έρευνες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλάτωμα της Αρχαίας Σικυώνας από το 2004 έως το 2009, ενώ έχει μελετήσει εκτενώς τα πρόσφατα και παλαιότερα ευρήματα της σημαντικής παράκτιας πόλης.

Το πενταετές πρόγραμμα της Εταιρείας, που έλαβε την έγκριση του ΚΑΣ για τα πρώτα τρία χρόνια υλοποίησης, προβλέπει καταρχάς τη συνέχιση των επιφανειακών ερευνών στο ευρύτερο άστυ της Σικυώνας και τη διενέργεια ανασκαφικών τομών σε συγκεκριμένα σημεία, όπως τα δωμάτια της Μεγάλης Στοάς, που δεν είχαν αποκαλυφθεί από τον Αναστάσιο Ορλάνδο, και το Ιερό βορειοδυτικά της αγοράς. Εφόσον το Συμβούλιο δώσει την έγκρισή του για τη συνέχισή του τα έτη 2016 και ’17, η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του York, του Colorado κ.α., σχεδιάζει να ανασκάψει την τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική, που έχει ανιχνευθεί με γεωφυσικές μεθόδους και εκτιμάται ότι θα προσφέρει πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τη σχεδόν άγνωστη βυζαντινή φάση της πόλης. Η έρευνα θα χρηματοδοτηθεί από χορηγίες δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με το πρόγραμμα αποκάλυψης και αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της πόλης, που πέρασε από το ΚΑΣ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η εντυπωσιακή αρχαϊκή σαρκοφάγος με τα γραπτά σχέδια, που ήρθε στο φως το 1984, είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό εύρημα από τη θέση «Φανερωμένη» στο Χιλιομόδι Κορινθίας. Σύμφωνα, όμως, με τα αποτελέσματα παλαιότερης γεωφυσικής έρευνας, στην περιοχή, περίπου 12 χιλιόμετρα από την Κόρινθο και σε κοντινή απόσταση από την αρχαία Τενέα, ενδέχεται να υπήρχε αρχαίο νεκροταφείο. Επιφανειακή έρευνα σε έκταση 2.500 στρεμμάτων θα πραγματοποιήσει τα επόμενα τρία χρόνια η Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών υπό τη διεύθυνση της προϊσταμένης της, Έλενας Κόρκα. Δεδομένου ότι πρόκειται για ιδιωτικές, αγροτικές εκτάσεις, η συστηματική ανασκαφή δεν είναι προς το παρόν εφικτή, όμως δοκιμαστικές τομές θα διανοιχθούν σε πέντε σημεία, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν κτιριακά κατάλοιπα.


Πηγή: Χ. Σανούδου, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια