Τρακτέρ, μπετονιέρες, φρέσκο χαρμάνι για την ανοικοδόμηση νέου κτίσματος στην αδόμητη -κηρυγμένη από το 1994 ως αρχαιολογική νήσος- Ρήνει...
Τρακτέρ, μπετονιέρες, φρέσκο χαρμάνι για την ανοικοδόμηση νέου κτίσματος στην αδόμητη -κηρυγμένη από το 1994 ως αρχαιολογική νήσος- Ρήνεια, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (πας κολυμπώντας) απέναντι από τη Δήλο; Κι όμως το video είναι αποκαλυπτικό.......
Είδε τις φωτογραφίες η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Φωτεινή Ζαφειροπούλου, που έχει υπηρετήσει χρόνια στην περιοχή, και έφριξε. Το ίδιο και ο συνάδελφός της Κωνσταντίνος Τσάκος. «Αυτά είναι απίστευτα πράγματα», μας είπε. Η διαφορά με την εικόνα που είχαν οι δύο αρχαιολόγοι από το παρελθόν είναι ότι τότε (τη δεκαετία του '70 και μέχρι πρόσφατα) υπήρχαν πάνω στη Ρήνεια μόνο κάτι καλύβες για τα πρόβατα βοσκών της Μυκόνου, τα οποία μετατράπηκαν σταδιακά σε σπίτια. Η σημερινή εικόνα δείχνει πως κτίζονται κι άλλα παρανόμως. Ένα μάλιστα έχει στη στέγη του και φωτοβολταϊκά, για να εξασφαλίσει φτηνή ηλεκτρική ενέργεια. «Το εξωφρενικό σ' αυτή την περίπτωση είναι ότι γίνεται εκμετάλλευση του νησιού από κάποιους, κάτι που δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν, γιατί ο δήμος ενοικιάζει τις εκτάσεις αποκλειστικά για βοσκοτόπια. Είναι εθνική γη αυτή», τονίζει ο αρχαιολόγος, ο οποίος μας διευκρινίζει πως εκείνο που πληροφορούνται (με την κ. Ζαφειροπούλου) είναι ότι έχει αλλάξει το στάτους παραχώρησης της γης.
Ενώ για δεκαετίες ο Δήμος Μυκονίων κλήρωνε κάθε τέσσερα χρόνια, αντί συμβολικού τιμήματος, σε ακτήμονες χορτολιβαδικές εκτάσεις για να βόσκουν τα πρόβατά τους, κι αυτό συνέβαινε για να μην εγείρουν αξιώσεις ιδιοκτησίας (λόγω χρησικτησίας), τώρα έπαψε αυτή η διαδικασία και μεταφέρονται τα δικαιώματα αυτά από πατέρα σε γιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, συμφέρει η μακρόχρονη ενοικίαση για επενδύσεις. Αυτός πιθανότατα είναι ο λόγος για τον οποίο «κατέβηκαν» στο νησάκι τρακτέρ και μπετονιέρες.
Ο έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Παναγιώτης Χατζηδάκης, γνωρίζει ότι κατοικείται το νησί από χρόνια, καθώς έχουν γίνει σπίτια οι παλιές καλύβες. Δεν είναι κάτι καινούργιο, μας λέει. Οι κλήροι που μοίραζε ο Δήμος Μυκονίων, στον οποίο ανήκει ιδιοκτησιακά η Ρήνεια, ήταν περί τους 48. Τόσες πρέπει να είναι και οι οικογένειες που κατοικούν περιστασιακά εκεί. Καμιά 20ριά από αυτές πηγαινοέρχονται στη Μύκονο. Υπάρχει και ένα καΐκι που κάνει καθημερινά εκδρομές, όπως και ένας που πουλάει σε τουρίστες «μπάρμπεκιου» παρά θίν' αλός σε ένα παραδοσιακό αγροτικό περιβάλλον. Πρόκειται για ένα χώρο πολύ ωραίο, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος μας θυμίζει πως υπάρχουν επίσης οι παλιές εγκαταστάσεις ενός λοιμοκαθαρτηρίου, που παραμένουν άδειες. Από εκεί είχε περάσει και ο Κων. Καβάφης το 1903 στο πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τα αρχαία που βρίσκονται στο νησί καθώς υπάρχουν οικογένειες που μένουν μόνιμα στην Ρήνεια. «Οι κατοικίες τους βρίσκονται εκεί εδώ και δεκαετίες και συγκεκριμένα, σε σημεία όπου δεν υπάρχουν αρχαία. Τα ευρήματα βρίσκονται σε άλλα σημεία. Η Ρήνεια είναι ένα μεγάλο νησί 13 τ.χλμ», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Κατά την συζήτηση έγινε ξεκάθαρο πως η Ρήνεια ανακηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος το 1994 και κατοικίες υπήρχαν εκεί από πιο πριν. «Τα σπίτια δεν είναι αυθαίρετα. Είναι εκεί από τις αρχές του αιώνα. Είναι πολύ περισσότερα από 60-70 απλώς τα περισσότερα από αυτά είναι σε ερειπιώδη κατάσταση», είπε. Μάλιστα τόνισε πως είναι λογικό να γίνονται εργασίες στο νησί καθώς τα σπίτια κατοικούνται. Ωστόσο είπε ότι δεν γίνεται καμία εργασία χωρίς προηγουμένως να έχει χορηγηθεί άδεια.
Από το 1994 και έπειτα, όταν το νησί ανακηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος οι κάτοικοι των σπιτιών αυτών πληρώνουν ένα μίσθωμα στο Δήμο Μυκόνου προκειμένου να μην υφίσταται καθεστώς ιδιοκτησίας.
Σχετικά με τα γεωργικά μηχανήματα (τρακτέρ) που απεικονίζονται στο ρεπορτάζ του ALPHA ο κ. Χατζηδάκης είπε πως είναι καταμετρημένα από το 2008 στα 22 οχήματα, από τον δήμο Μυκόνου. «Δεν γίνονται εκεί γεωργικές εργασίες από το 1960 όταν και εγκαταλείφθηκαν τα χωράφια. Πλέον τους κατοίκους τούς συμφέρει περισσότερο να αγοράζουν τις ζωοτροφές τους. Τα τρακτέρ υπάρχουν εκεί για να τις μεταφέρουν», τόνισε ο αρχαιολόγος.
Σε ερώτηση σχετικά με το τι δουλειά έχουν οι εκσκαφείς στο νησί, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε πως είναι ξεκάθαρο ότι απαγορεύεται να μεταφέρονται στην Ρήνεια, οικοδομικά υλικά και εργαλεία και απόρησε και ο ίδιος για ποιο λόγο βρίσκονται τα μηχανήματα εκεί. Μάλιστα συνέχισε λέγοντας πως θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για να απομακρυνθούν.
Για το θέμα των «εκδρομών» που γίνονται στο νησί ο προϊστάμενος της υπηρεσίας υποστήριξε πως πρόκειται για μικρές βόλτες οι οποίες ωστόσο δεν έχουν λάβει σχετική άδεια ούτε από τον δήμο, ούτε από το λιμεναρχείο. «Κακώς το λιμεναρχείο επέτρεψε κάτι τέτοιο», είπε. Συνέχισε δε λέγοντας πως οι βόλτες αυτές γίνονται σε μία συγκεκριμένη παραλία στην οποία διαθέτει κλήρο ο ιδιοκτήτης του καϊκιού που μεταφέρει τους 10-15 τουρίστες.
Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, Ελευθεροτυπία , Γ. Μιχαηλίδης, Koolnews
Πηγή video: Alpha TV via Newsbeast
Δεν υπάρχουν σχόλια