Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έργα και ημέρες στο βυζαντινό Μυστρά

«Στην Καστροπολιτεία, θεόρατοι τοίχοι γιομάτοι μεγάλες παραθύρες, σκουργιασμένοι, σάπιοι, σαραβαλιάζονται μέρα με τη μέρα» Φώτης Κόντογλ...

«Στην Καστροπολιτεία, θεόρατοι τοίχοι
γιομάτοι μεγάλες παραθύρες, σκουργιασμένοι,
σάπιοι, σαραβαλιάζονται μέρα με τη μέρα»
Φώτης Κόντογλου
Το παιχνίδι «Μυζηθράς» που ετοίμασε η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ώρες Βυζαντίου - Έργα και Ημέρες στο Βυζάντιο», και που διανέμεται στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά ως επιτραπέζιο παιχνίδι, στο πλαίσιο του εορτασμού των «Παλαιολογείων 2013», θα αναπαραστήσουν αύριο, ώρα 09.00 έως 14.00, μαθητές της Ε' και της ΣΤ' Δημοτικού των σχολείων της Σπάρτης, ταξιδεύοντας στο παρελθόν και ανιχνεύοντας την ιστορία του Μυστρά μέσα στην Καστροπολιτεία.

Για το βυζαντινό Μυστρά μας μιλά ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λακωνίας, δρ Φώτης Πολίτης.

- Ο «Μυζηθράς»;

«Το παιχνίδι "Μυζηθράς" είναι ένα επιτραπέζιο ιστορικό παιχνίδι που αφορά την Καστροπολιτεία του Μυστρά και διανέμεται στον εκεί αρχαιολογικό χώρο. Στο παιχνίδι υπάρχουν διαδρομές με 12 σημεία-μνημεία: Πάνω Πύλη, Ακρόπολη, Αγ. Σοφία, Παλάτια, Πύλη Μονεμβασίας, Παντάνασσα, οικία Φραγκόπουλου, Περίβλεπτος, οικία Λάσκαρη, Οδηγήτρια, Αγ. Θεόδωροι, Αγ. Δημήτριος, Κάτω Πύλη και οι σωστές απαντήσεις με τη συσσώρευση βαθμών οδηγούν στο/στη νικητή/τρια».

- Στα «Παλαιολόγεια 2013»;

«Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτού γίνεται μια αναπαράσταση του παιχνιδιού από τους ίδιους/ες τους/τις μαθητές/τριες και με τον τρόπο αυτό έχουμε βιωματική μάθηση για την πολεοδομική οργάνωση, τη ρυμοτομία, τη λειτουργία των κτηρίων, την οχύρωση, τις αστικές οικίες, τους ναούς, τα διοικητικά κέντρα, την κοινωνική ζωή, τα γράμματα και τις τέχνες, κ.λπ., κατά την ιστορική αυτή περίοδο, μέσω της διερεύνησης με ομάδες αυτών των ιχνών πρωτογενούς ιστορικής μαρτυρίας μέσα στην καλύτερα σωζόμενη βυζαντινή Καστροπολιτεία στον ελλαδικό χώρο».

- Υποστηρίζεται;

«Την αιγίδα της όλης διοργάνωσης έχει ο Δήμος Σπάρτης και το Νομικό του Πρόσωπο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και φυσικά η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Συνδιοργανωτές είναι ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος "Ολυμπιακό Κέντρο Σπάρτης", το 300ό Σύστημα Προσκόπων Σπάρτης, το Παράρτημα Σπάρτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου».

- Σε τι στοχεύει;

«Προφανής στόχος είναι η επαφή, η γνώση και η κατανόηση αυτού του βυζαντινού κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές/τριες έχουν ήδη διδαχθεί τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση του Δεσποτάτου του Μυστρά κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο, καθώς η βυζαντινή ιστορία είναι μάθημα που διδάσκεται στην Ε' τάξη βάσει του ισχύοντος αναλυτικού προγράμματος».

- Και projects;

«Πολλές τάξεις έχουν εκπονήσει projects με επιμέρους γεγονότα της ιστορίας του Μυστρά και αφορούν προσωπικότητες και αξιωματούχους, μνημεία, εκθέματα, επιγραφές, μονογράμματα, οικίες, ναούς/μοναστήρια, τμήματα του τείχους και των πυλών, την οικονομική και κοινωνική ζωή κ.λπ. ή/και έχουν παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται από την 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, όπως: "Στο Μυστρά τον καιρό των Παλαιολόγων" κι έτσι έχουν δομήσει μια ειδική γνώση και εμπειρία».

- Τι θα κάνουν τα παιδιά;

«Οι μαθητές/τριες χωρίζονται σε ομάδες, τους/τις "παραλαμβάνουν" πρόσκοποι οι οποίοι τους/τις οδηγούν στους σταθμούς όπου τους/τις περιμένουν οι υπεύθυνοι/ες. Εκεί τους δίνονται ιστορικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο σταθμό, οι μαθητές/τριες απαντούν σε ερωτήσεις, εμπλέκονται σε δραστηριότητες κατασκευών και συγκεντρώνουν βαθμούς».


Πηγή: Γ. Κιούσης, Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια