Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μουσείο Ακρόπολης: Τέταρτα γενέθλια με... λογική και ευαισθησία

 Ο Δημήτρης Παντερμαλής μιλά για τα τέταρτα γενέθλια του Μουσείου της Ακρόπολης. Στο τρίτο επίπεδο του Μουσείου Ακρόπολης στην αίθου...

 Ο Δημήτρης Παντερμαλής μιλά
για τα τέταρτα γενέθλια
του Μουσείου της Ακρόπολης.

Στο τρίτο επίπεδο του Μουσείου Ακρόπολης στην αίθουσα του Παρθενώνα η ζωφόρος που περιτρέχει τον ιδεατό ναό τραβάει τα περισσότερα βλέμματα, γιατί στην τέταρτη επέτειο από τα εγκαίνιά του είναι το «έκθεμα», στο οποίο επικεντρώνεται το ενδιαφέρον. Μικρές οθόνες στημένες μπροστά από την πομπή των ιππέων αποκαλύπτουν άλλωστε ορισμένα από τα μυστικά τους, χάρη στην ψηφιακή αναπαράσταση της ζωφόρου και βεβαίως στην επεξηγηματική δεινότητα του προέδρου του Μουσείου, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.

Ο ίδιος δείχνει στους δημοσιογράφους, πώς το «συνεργείο» του Έλγιν χρησιμοποιώντας λοστάρι, και αφού βρήκε τα «νερά» του μαρμάρου, κατάφερε να αποκολλήσει το 1803, την παράσταση του λίθου ΙΙΙ της νότιας ζωφόρου. Εξηγεί ακόμη, τι είναι αυτές οι τρύπες που βλέπει κανείς επάνω σε ορισμένα άλογα των ιππέων. Κάτι που φαίνεται πεντακάθαρα και στην ψηφιακή αναπαράσταση καθώς δεν είναι τίποτε άλλο από τα σημεία από όπου περνούσαν τα επιχρυσωμένα χαλινάρια τους. Ή την «αλωπεκή» ορισμένων ιππέων, δηλαδή τον σκούφο τους από το δέρμα αλεπούς με την ουρά της αλλά και τις μπότες τους, που σε μερικές περιπτώσεις έφεραν επίχρυσα στοιχεία. Ή ακόμη το απολαξευμένο κεφάλι ενός ιππέα, που λέγεται ότι ήταν ο ίδιος ο Φειδίας!

Με 5,5 εκατομμύρια επισκέπτες ως σήμερα το στοίχημα του Μουσείου Ακρόπολης είναι βέβαιο ότι έχει κερδηθεί προ πολλού, όσο για τον ΠΔ της 20ής Μαΐου για τον Οργανισμό του «ήρθε να ενισχύσει θεσμικά την πορεία του», όπως είπε ο κ. Παντερμαλής. «Είμαστε δημόσιο μουσείο και το υπερηφανευόμαστε» είχε άλλωστε να δηλώσει προς κάθε κακόβουλο, που δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτήν την επιτυχία.

«Η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να κατανοήσει ότι είναι ανάγκη να νομοθετείς για έναν οργανισμό, όταν βρίσκεται εν λειτουργία και με το ΣτΕ είχαμε έναν γόνιμο διάλογο», επισήμανε. Όσον αφορά στη θέση του διευθυντή, θα προκηρυχθεί μόλις αποφασισθούν από τους αρμόδιους υπουργούς διάφορες «λεπτομέρειες», όπως το ύψος του μισθού του... «Πρέπει να διαλυθεί ο μύθος ότι το μουσείο δεν είναι δημόσιο. Οτιδήποτε δημόσιο που δεν υπηρετεί το κοινό, δεν είναι δημόσιο αλλά τύραννος», δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Παντερμαλής.

Ένας αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός ωστόσο, όπως το Μουσείο Ακρόπολης αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα οικονομικά, τα οποία πάντως, όπως λέει ο πρόεδρός του προσπαθεί να επιλύει μόνο του. Με περίπου 5 εκατ. ευρώ έσοδα (από τα εισιτήρια και τα πωλητέα, τα οποία έχουν αναβαθμιστεί ιδιαίτερα) το μουσείο πρέπει να καλύπτει την μισθοδοσία του 95% των υπαλλήλων και όλα τα άλλα λειτουργικά έξοδα (μόνον ΔΕΗ, ΟΤΕ, αέριο είναι περί το 1 εκατ. ευρώ). «Η ρευστότητα κι η οικονομική κρίση απαιτούν ευελιξία και στοχαστική προσαρμογή ώστε να μπορέσει το μουσείο να βαδίσει προς το μέλλον» είναι η απάντηση στην προκειμένη περίπτωση.

Το «κούρεμα» όμως της περιουσίας του μουσείου κατά 3 εκατ. ευρώ έχει προκαλέσει, εκτός των άλλων και τη μεγάλη καθυστέρηση της λειτουργίας για το κοινό, της ανασκαφής που βρίσκεται στη βάση του, κάτι που μένει πλέον για το μέλλον, όταν και αν υπάρξει νέο ΕΣΠΑ...

Τέσσερα χρόνια από τα εγκαίνια τέλος, και φαίνεται ότι ορισμένοι - από τους περιοίκους - δεν το έχουν ακόμη αποδεχτεί. «Κάνατε πεζόδρομο τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κτίσατε το μουσείο, τώρα θέλετε να φτιάξετε και παιδική χαρά» είναι οι φωνές που ακούγονται σήμερα από κάποιους, που τώρα αντιδρούν για μία... παιδική χαρά. Ο tempora o mores!


Πηγή: Μ.Θερμού, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια