Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το αρχαίο θεάτρο της Ιεράπολης ζωντανεύει και πάλι

Το αρχαίο θέατρο της Ιεράπολης, που βρίσκεται στην πόλη του Denizli στην Τουρκία, θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά καλλιτεχνικές παραστά...


Το αρχαίο θέατρο της Ιεράπολης, που βρίσκεται στην πόλη του Denizli στην Τουρκία, θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά καλλιτεχνικές παραστάσεις για να γιορτάσει την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του, που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια.

Οι εργασίες αποκατάστασης στο θέατρο της αρχαίας πόλης της Ιεράπολης, που συγκαταλέγεται στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, έχουν ολοκληρωθεί.

Η σκηνή του αρχαίου θεάτρου, η οποία έχει ίχνη από την ελληνιστική εποχή και τον Χριστιανισμό, έχει ανακαινιστεί πλήρως. Η αρχαία πόλη της Ιεράπολης ήταν γνωστή για το ιαματικό νερό των πηγών της. Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια με στόχο την αποκατάσταση της σκηνής, στην αρχική της μορφή. Η περιοχή, η οποία προσελκύει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο, θα φιλοξενεί πολιτιστικές δραστηριότητες από τώρα και στο εξής.

Ο κυβερνήτης του Denizli, Abdulkadir Demir, δήλωσε ότι το αρχαίο θέατρο της Ιεράπολης ήταν ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία στην περιοχή της Μεσογείου. Ο Demir δήλωσε ότι η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου ήταν ένα σημαντικό στάδιο στις μελέτες που ξεκίνησαν από την Ιταλική ομάδα ανασκαφής πριν από 56 χρόνια. «Το έργο είχε προγραμματιστεί εδώ και 50 χρόνια, αλλά με κάποιο τρόπο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ».

Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Περιφερειακής Διοίκησης. Το θέατρο, που χτίστηκε πριν από 2.000 χρόνια, είναι πλέον επισκέψιμο, όπως ήταν και πριν. Οι κίονες αποκαταστάθηκαν όπως ήταν στην πρωταρχική τους μορφή, τα διάφορα μέρη της σκηνής ολοκληρώθηκαν και τα τμήματα που έλειπαν συμπληρώθηκαν. «Το αρχαίο θέατρο έχει μια υπέροχη σκηνή», δήλωσε ο Demir.

Ο τοπικός κυβερνήτης επεσήμανε ότι οι τουρίστες επισκέπτονται επί τούτου το αρχαίο θέατρο, ιδίως, όταν έρχονται στην αρχαία Ιεράπολη κοντά στο Pamukkale. Κάθε χρόνο περίπου 2 εκατομμύρια επισκέπτες έρχονται στην πόλη. Οι κατασκευές συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια και ως εκ τούτου δεν υπήρξαν οποιουδήποτε είδους εκδηλώσεις στο θέατρο. Ο Demir δήλωσε: «Με την διοργάνωση πολλές δραστηριοτήτων το καλοκαίρι, σχεδιάζουμε να δίνουμε διαφορετικές επιλογές για τους τουρίστες που επισκέπτονται το Pamukkale και την αρχαία Ιεράπολη. Σήμερα, το θέατρο είναι κατάλληλο για την διεξαγωγή συναυλιών λόγω της ακουστικής του. Θα χρησιμοποιηθεί για διάφορες εκδηλώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα 

Ο πρόεδρος της επιτροπής ανασκαφών της Ιεράπολης, αρχαιολόγος Dr. Rıza Haluk Soner, από το ιταλικό πανεπιστήμιο του Lecce, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα θέατρα της Ανατολίας. Η σκηνή, ηλικίας 2.000 ετών, καταστράφηκε το 1957. «Σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης και το εφαρμόσαμε με επιτυχία. Η αρχική σκηνή είχε τρεις ορόφους: αποκαταστήσαμε μόνο τον πρώτο όροφο. Το κτίριο αυτό κατασκευάστηκε από τον αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο. Το ύψος των τριών ορόφων ήταν 36 μέτρα. Αποτελεί τυπικό παράδειγμα ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής. Το αρχιτεκτονικό ύφος στον πίσω τοίχο του θεάτρου είναι παρόμοιο  με το θέατρο της Ασπένδου στην Αττάλεια. Αυτό το θέατρο είναι το πλουσιότερο θέατρο της Ανατολίας από αρχιτεκτονικής άποψης», δήλωσε ο Soner.


Δεν υπάρχουν σχόλια