Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έδεσσα: Μνημεία βγαλμένα από τη λήθη

Οι ζωγραφιές που διασώζονται στο θόλο του κτίσματος θα αναδειχθούν με τον καλύτερο τρόπο μετά τη συντήρηση τους. Ένα «κόσμημα» που έχε...

Οι ζωγραφιές που διασώζονται
στο θόλο του κτίσματος
θα αναδειχθούν με τον
καλύτερο τρόπο μετά τη συντήρηση τους.
Ένα «κόσμημα» που έχει καταφέρει να επιβιώσει στους αιώνες και να διατηρεί και σήμερα ακόμη κομμάτι της παλιάς του αίγλης και ομορφιάς. Αυτό είναι το Γενί Τζαμί στην Έδεσσα, για το οποίο έχουν ήδη εγκριθεί δύο μελέτες στερέωσης και αποκατάστασής του.

Πρόκειται για ένα έργο που φιλοδοξεί να αποτελέσει την «καρδιά» της πόλης της Εδεσσας, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Αγγελική Κωτταρίδη, προϊσταμένη της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Εξάλλου, πριν από λίγες μέρες άλλο ένα μνημείο, αν και ήσσονος σημασίας, «πέρασε» και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το μέχρι πρότινος «κρυμμένο» Χουνκιάρ Τζαμί.

 Χώρος μουσείου

Αναλυτικότερα, το νέο μουσείο της πόλης θα αποτελέσει το Γενί Τζαμί, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες του, λέει στον «ΑτΚ» η κ. Κωτταρίδη. Πρόκειται για ένα πραγματικά όμορφο κτίριο του 15ου – 16ου αι. «Είναι δύσκολο να δώσουμε σαφή στοιχεία χρονολόγησης πριν ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασής του. Οι μελέτες που κάναμε εγκρίθηκαν πανηγυρικά και είναι μελέτες στερέωσης του κτιρίου, συντήρησης τοιχογραφιών, αλλά και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Τώρα περιμένουμε να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν, θα χρειαστούμε περίπου δύο χρόνια για την ολοκλήρωσή τους», συμπληρώνει η ίδια.

Στις προθήκες

Το μουσείο της πόλης θα αποτελέσει το
Γενί Τζαμί της Έδεσσας αφού
συντηρηθεί και αποκατασταθεί.
Το κέντρο και σημείο αφετηρίας για την ξενάγηση στην πόλη της Έδεσσας φιλοδοξεί να αποτελέσει το Γενί Τζαμί, μετά την αποκατάσταση του οποίου θα αναδειχθούν οι πολύ όμορφες ζωγραφιές που κοσμούν τον υπέροχο θόλο του, ενώ το κτίριο θα περιβάλλεται και από πάρκο. Κεντρικό ρόλο θα παίζει η μόνιμη έκθεση του μουσείου πλέον, για την οποία η κ. Κωτταρίδη δεν κρύβει ούτε τον ενθουσιασμό ούτε την περηφάνια της. «Θα είναι μία έκθεση εστιασμένη σε πρόσωπα, σε πραγματικούς Εδεσσαίους που έζησαν σε διάφορες εποχές», εξηγεί.

Συγκεκριμένα, μέσα από ευρήματα και αντικείμενα από τον 7ο-8ο π.Χ. έως και το 19ο αι. θα παρουσιάζοντα πρόσωπα της πόλης. Ένας Εδεσσαίος του 5ου αι. π.Χ. με το κράνος του, τα όπλα του, την επιγραφή με το όνομά του, ακόμη, μια ιέρεια από τα ρωμαϊκά χρόνια, Εδεσσαίες από διάφορες εποχές, ένας μουσουλμάνος του 19ου αι... Όλα τους πρόσωπα υπαρκτά, «δεμένα» μεταξύ τους με τους δεσμούς της ίδιας πόλης στην οποία έζησαν, ακόμη και με τόσους αιώνες απόσταση. Διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικές πολιτικές, άλλα πιστεύω, τελείως άλλη καθημερινότητα. Αλλά μία πόλη, ένας τόπος «προικισμένος» με φυσική ομορφιά και ιστορία.

Οι επεμβάσεις στο Χουνκιάρ Τζαμί

Σε ό,τι αφορά το Χουνκιάρ Τζαμί, πρόκειται για έργο που προέκυψε σχεδόν κατά τύχη, καθώς το τζαμί βρισκόταν μέσα στο κτίριο ενός πολυχώρου στο κέντρο της πόλης, και προκειμένου να εγκριθούν οι εργασίες γι' αυτόν έπρεπε πρώτα να χαρακτηριστεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και να συντηρηθεί. Ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, επισημαίνει: «Το έργο για τη στερέωση, συντήρηση και αποκατάσταση του Χουνκιάρ Τζαμί στην Έδεσσα κοστίζει 764.000 ευρώ – προέρχονται όλα από το ΕΣΠΑ. Στόχος μας είναι βέβαια να αναστηλωθούν και να αναδειχθούν όλα τα μνημεία που θα μπορούσαν να έχουν και ενδιαφέρον για τους επισκέπτες της πόλης».

Αντίστοιχα, ο δήμαρχος της Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου, μας λέει πως, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες του πολυχώρου «Αλέξανδρος» στην Έδεσσα, έπρεπε να συντηρηθεί και να αναστηλωθεί το μνημείο Χουνκιάρ Τζαμί, το οποίο βρισκόταν μέσα στον πολυχώρο.

Ο χαρακτηρισμός

Πρόκειται για ένα κτίσμα που χαρακτηρίστηκε πολύ πρόσφατα από την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. «Ένα τετράπλευρο κτίσμα με κεραμοσκεπή», όπως εξηγεί στον ο αρχαιολόγος Γιώργος Σταλίδης, για το οποίο μέχρι και πριν από λίγα χρόνια μόνο στις προφορικές παραδόσεις των κατοίκων υπήρχε. Κι όμως το Χουνκιάρ Τζαμί βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Έδεσσας, σχεδόν... κρυμμένο εντός του σύγχρονου πολυχώρου πολιτισμού. Στις δύο πλευρές εξωτερικά του κτίσματος, σε σχηματισμό γάμα, είχαν προστεθεί μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο και κυρίως στα χρόνια της έντονης ανοικοδόμησης δύο κτίρια, τα οποία σήμερα αποτελούν όλα μαζί τον πολυχώρο. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα μπορεί το μνημείο να είναι επισκέψιμο και να φιλοξενούνται εκδηλώσεις.


Πηγή: Χ. Σκανδύλα, Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια