Η ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στον εορτασμό με μια σειρά εκδηλώσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνω...
Η ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στον εορτασμό με μια σειρά εκδηλώσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και στους αρχαιολογικούς χώρους Δωδώνης και Μεγάλου Γαρδικίου. Ο εορτασμός διαρκεί τρεις ημέρες, από 27 έως 29 Σεπτεμβρίου.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου θα γίνουν δύο εκπαιδευτικές δράσεις. Η πρώτη δράση με τίτλο «Έξι και ένα βήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων» αφορά δρώμενα εμπνευσμένα από τα εκθέματα και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών. Αφετηρία των δρώμενων το Χρονολόγιο του Μουσείου (10.00-11.00 και 11.00-12.00). Η δεύτερη δράση είναι ένα εκπαιδευτικό παραμύθι για την έννοια του χρόνου και απευθύνεται σε νήπια και παιδιά της α’ Δημοτικού. Το παραμύθι θα οδηγήσει σε επιλεγμένα αντικείμενα του Mουσείου, ώστε ο χρόνος να συνδεθεί με τη μνήμη και την ιστορία. Θα γίνει επίσης και εικαστικό εργαστήρι ( 09.00-10.00 και 10.00-11.00). Και στις δύο εκδηλώσεις ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20 παιδιά ανά εκπαιδευτική δράση.
Στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου θα γίνουν θεματικές περιηγήσεις (12.00-15.00) με τίτλο «…και ο χρόνος γλίστρησε πάνω στο αρχαίο θέατρο και άφησε σημάδια» και «Τα απομεινάρια του αρχαίου Μαντείου». Στον ίδιο χώρο, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, θα προβληθεί το αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ «Οι φύλακες του Χρόνου».
Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης του Μεγάλου Γαρδικίου θα γίνουν επίσης θεματικές ξεναγήσεις (10.00-13.00) με τίτλο «Υπήρξαν χρόνοι, πάει καιρός, σαν μυθικοί». Οι ξεναγήσεις αφορούν τα τείχη του Μεγάλου Γαρδικίου, που συνέχισαν να είναι «λειτουργικά» μέχρι την περίοδο των βαλκανικών πολέμων. Στις εκδηλώσεις του σαββατοκύριακου η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Η Παρασκευή είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία.
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων σε Νικόπολη και Άρτα
Εκδηλώσεις διοργανώνονται και στις άλλες πόλεις της Ηπείρου. Το επίκεντρο των εκδηλώσεων της ΛΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας είναι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, θα γίνει ομιλία του καθηγητή Αστρονομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννη Σειραδάκη με θέμα: «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων: Η ανακάλυψη-Η μελέτη-Οι τεχνικές-Η χρήση». Αμέσως μετά θα εγκαινιαστεί περιοδική έκθεση με τίτλο «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων», στην οποία θα παρουσιαστεί το πλέον πρόσφατο και πιστό αντίγραφο του μηχανισμού, πλαισιωμένο από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Οκτωβρίου. Από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής -κατόπιν ραντεβού- θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν, μαζί με τους καθηγητές τους, την περιοδική έκθεση στο μουσείο.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας θα γίνουν εκδηλώσεις την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, από τις 9.00 έως τις 13.00. Θα διοργανωθούν εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα: «Πόσος χρόνος χρειαζόταν για να…». Η δράση απευθύνεται σε μαθητές γ’ έως στ’ δημοτικού, σε ομάδες έως 30 ατόμων. Η δράση θα διαρκεί μία ώρα και θα πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού. Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στις 11.00, θα πραγματοποιηθούν θεματικές ξεναγήσεις για ενηλίκους με θέμα: «Πόσος χρόνος χρειαζόταν για την κατασκευή ενός πήλινου αγγείου και για την ύφανση ενός ενδύματος». Τέλος, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου θα μετακομίσει από το αρχαιολογικό μουσείο Νικόπολης η έκθεση για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Οκτωβρίου.
Έκθεση φωτογραφίας στην Ηγουμενίτσα
Στην Ηγουμενίτσα, η ΛΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει μια υπαίθρια έκθεση με τίτλο «Εικόνες της πόλης στον χρόνο», σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας και τον δήμο Ηγουμενίτσας. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στην πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, όπου θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013. Στη συνέχεια θα φιλοξενείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και θα συνδυαστεί με εκπαιδευτικές δραστηριότητες για οργανωμένες σχολικές ομάδες. Απώτερος στόχος της δράσης είναι η καταγραφή, αποτύπωση και αξιοποίηση της συλλογικής μνήμης της πόλης της Ηγουμενίτσας, μιας πόλης που, στο πέρασμα του χρόνου, έχει υποστεί μεγάλες μεταβολές του φυσικού και δομημένου χώρου της.
Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών
Δεν υπάρχουν σχόλια