Μια από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια Ηπείρου, για βιώσιμη ανάπτυξη στις τέσσερις περιφ...
Μια από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια Ηπείρου, για βιώσιμη ανάπτυξη στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες με επίκεντρο τα μνημεία, αρχίζει να υλοποιείται.
Πρόκειται για το καινοτόμο – πιλοτικό πρόγραμμα «Πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», το οποίο έλαβε την συγκατάθεση των Υπουργείων Ανάπτυξης, Πολιτισμού και των Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών για την προένταξή των έργων και των δράσεων του στη νέα προγραμματική περίοδο.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 37.302.000 ευρώ και συνδυάζει πολιτισμό, τουρισμό, υποδομές και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα.
Το πιλοτικό πρόγραμμα, που αποτελεί μια ολοκληρωμένη εδαφική επένδυση της Περιφέρειας Ηπείρου, μετά την παρουσίαση του στην ετήσια συνάντηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που έγινε την Τρίτη στην Αθήνα, είναι το πρώτο στην Ελλάδα που λαμβάνει προέγκριση για τη νέα προγραμματική περίοδο. Στη συνάντηση παρευρίσκονταν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων του ΕΣΠΑ κ. Γ. Γιαννούσης, ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης RegioG της Ε.Ε. κ. Πράντο, οι Διαχειριστικές Αρχές, ενώ την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου.
Η πρόταση για τα Αρχαία Θέατρα – την οποία ανέπτυξε η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κ. Ελένη Ρόκου- αφορά μια πρώτη οργανωμένη σύγχρονη περιηγητική διαδρομή, η οποία θα επισκέπτεται πέντε αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου και θα αποτελεί ένα εξειδικευμένο και επώνυμο προϊόν του πολιτισμικού τουρισμού, σε συνδυασμό με τον παραγωγικό τομέα.
Τα εύσημα για την πρόταση απένειμε στην Περιφέρεια Ηπείρου ο κοινοτικός αξιωματούχος κ. Πράντο, ο οποίος τη χαρακτήρισε καινοτόμο, τονίζοντας ότι κινείται ακριβώς στο νέο πλαίσιο που θέτει το νέο ΕΣΠΑ, ζητώντας να την λάβουν ως παράδειγμα όλες οι περιφέρειες της Ε.Ε.
Στο Υπ. Πολιτισμού
Με αντικείμενο το συντονισμό των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας, ακολούθησε την Τετάρτη ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού, με την προεδρία της Γενικής Γραμματέας κ. Λίνας Μενδώνη και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου, του εκπροσώπου του Υπ. Ανάπτυξης κ. Ζηρίνη, του Προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. Σταύρου Μπένου, της Προϊσταμένης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κ. Ελένης Ρόκου, των προϊσταμένων των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών Ηπείρου (κ.κ. Σουέρεφ, Μερκούρη, Ρήγινου), του υπεύθυνου του έργου Αναστήλωσης της Δωδώνης κ. Γ. Σμύρη , των υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟ κ.κ. Νταή, Βαλάκου κ.α..
Έγινε εκ νέου παρουσίαση και ανάλυση της Ολοκληρωμένης Εδαφικής Επένδυσης που σχεδίασε η Περιφέρεια από την κ. Ρόκου και καθορίστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η Περιφέρεια, αλλά και οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, ώστε να ενταχθούν άμεσα οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις με διαδικασίες της μεταβατικής περιόδου, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης).
Το έναυσμα για την κατάρτιση της πρότασης της Περιφέρειας, δόθηκε από τη συνεργασία που είχε ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. Σταύρος Μπένος, με την Περιφέρεια Ηπείρου, (τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου και σε πρώτο στάδιο με τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Παντελή Κολόκα), την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε υποδειγματική στη συνάντηση στο Υπ. Πολιτισμού. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής ήταν η προώθηση της ιδέας για τη δημιουργία ενός επώνυμου τουριστικού προϊόντος που θα αφορά την πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου. Η Περιφέρεια δια της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας έχει ήδη χρηματοδοτήσει την πρωτοβουλία για υλοποίηση της δράσης , με το ποσό των 20.000 ευρώ.
Η πρόταση αυτή, μετά από προτροπή του Περιφερειάρχη και την παρέμβαση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, μετεξελίχθηκε σε ολοκληρωμένη Εδαφική Επένδυση, με προοπτική τη χρηματοδότησή της από το νέο ΕΣΠΑ. Για την εξειδίκευσή της, εργάστηκε στη συνέχεια ομάδα με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου, τους ειδικούς και επί των αρχαίων θεάτρων, καθηγητή του Πανεπιστημίου κ. Σμύρη, τον προϊστάμενο της ΛΒ Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Ρήγινο και τα στελέχη της Ε.Δ.Α..
«Η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» διαμορφώνεται με συνεκτικό κρίκο τους αρχαίους χώρους: Δωδώνης (Π.Ε. Ιωαννίνων), Νικόπολης (Π.Ε. Πρέβεζας), Κασσώπης (Π.Ε. Πρέβεζας), Αμβρακία (Π.Ε. Άρτας), Γίτανα (Π.Ε. Θεσπρωτίας). Αφορά συνολικά οκτώ αρχαίους χώρους θέασης, που επεκτείνονται σε 344 χιλιόμετρα διαδρομής και αναφέρονται σε 2.300 ιστορίας.
Για την υλοποίηση της προσπάθειας απαιτούνται, σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης του εγχειρήματος, συνεργασίες των φορέων: Περιφέρεια Ηπείρου, Υπουργείο Πολιτισμού, Εφορείες Αρχαιοτήτων, ΔΙΑΖΩΜΑ, Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε, Πανεπιστήμιο, Ερευνητικά Κέντρα, Υπουργείο Τουρισμού, Επαγγελματίες τουρισμού και παραγωγοί τοπικών προϊόντων.
Σύμφωνα με την πρόταση για παρεμβάσεις στα Μνημεία προβλέπεται ποσό 16, 2 εκ. ευρώ, για βασικές υποδομές (δίκτυα κοινής ωφέλειας, χώρους στάθμευσης, κτιριακές εγκαταστάσεις, οδοποιία –μεταξύ των οποίων και η κατασκευή δρόμου παράκαμψης της Νικόπολης- κ.α.) ποσό 19 εκ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό του προϋπολογισμού σε άλλες δράσεις και προωθητικές ενέργειες.
Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζει:
«Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες στιγμές της Περιφέρειας Ηπείρου. Πρώτον αποδεικνύει τη μεθοδικότητα με την οποία εργάστηκαν και συνεργάστηκαν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας με τους συναρμόδιους φορείς του Υπ. Πολιτισμού, για τον σχεδιασμό του πιλοτικού προγράμματος, η καινοτομία του οποίου, αναγνωρίστηκε και επιβραβεύτηκε δημόσια από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σπουδαιότερο όμως είναι αυτό καθ΄ ευατό το πρόγραμμα, το οποίο αγκαλιάζει και τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, στηρίζει τον πολιτισμό, συμβάλει στην τόνωση του πρωτογενούς τομέα και είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλει στην γενικότερη ανάπτυξη του τόπου μας. Θέλω να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν για την σύνταξη και εξειδίκευση της πρότασης, με πρώτη την προϊσταμένη της Ε.Δ.Α. κ. Ελένη Ρόκου, που συντόνισε με επιτυχία την όλη πρωτοβουλία, ώστε η Περιφέρεια Ηπείρου, να γίνει η πρώτη στην Ελλάδα που επιτυγχάνει την έγκριση καινοτόμου προγράμματος για τη νέα περίοδο. Επίσης τον Πρόεδρο του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ κ. Σταύρο Μπένο, που με την ιδέα του για την διασύνδεση των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε τα επόμενα βήματα, που θα αλλάξουν την εικόνα των περιοχών που φιλοξενούν τους αρχαιολογικούς χώρους. Από δω και πέρα μας περιμένει πολύ δουλειά για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των δράσεων. Με τη συνεργασία και τον απαραίτητα συντονισμό είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε».
Πηγή: epirusonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια