Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίο μπιμπερό σε σχήμα γουρουνιού βρέθηκε στην Ιταλία

Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αρχαίο αγγείο από τερακότα σε μορφή μικρού γουρουνιού που χρησιμοποιούνταν τόσο ως παιχνίδι όσο κα...



Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αρχαίο αγγείο από τερακότα σε μορφή μικρού γουρουνιού που χρησιμοποιούνταν τόσο ως παιχνίδι όσο και ως μπιμπερό της εποχής.

Γνωστό και ως «guttus», το μοναδικό αυτό αγγείο χρονολογείται πριν από 2.400 χρόνια περίπου, όταν η  «πτέρνα» της Ιταλίας κατοικούνταν από τους Μεσσάπιους, μια φυλετική ομάδα που μετανάστευσε από την Ιλλυρία περίπου στο 1000 π.Χ..

Με μυτερά αυτιά και ανθρώπινα μάτια, το guttus σε σχήμα μικρού χοίρου φέρει κουδουνίστρες από τερακότα στην κοιλιά του για να βοηθήσει προφανώς το μωρό να κοιμηθεί μετά το γεύμα.

Το μικρό γουρούνι από τερακότα είναι ένα από τα πολλά σπάνια αντικείμενα που βρέθηκαν τον περασμένο Μάιο στην Manduria, κοντά στο Taranto στην Απουλία της Ιταλίας, όταν κατά την διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών αποκαλύφθηκε ένας Μεσσαπικός τάφος.

Το αγγείο μετά την αποκατάσταση, διακρίνονται τα μυτερά αυτά και τα ανθρώπινα μάτια.
Σκαλισμένος μέσα στο βράχο, ο τάφος με διαστάσεις 2,5x1,2 μέτρα ήταν διακοσμημένος με ζώνες από ώχρα, κόκκινο και μπλε χρώμα. Περιείχε τα λείψανα δύο ατόμων - σύμφωνα με το έθιμο της ταφής των μελών της οικογένειας στον ίδιο τάφο.

«Βρήκαμε μερικά σκελετικά υπολείμματα που είχαν συσσωρευτεί σε μια γωνία. Άλλα ευρήματα σχετίζονται με μεταγενέστερη ταφή, που καταλαμβάνει ολόκληρο τον τάφο», δηλώνει ο αρχαιολόγος Arcangelo Alessio της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Απουλίας.

Ο Alessio και η ομάδα του ανέκτησε περίπου 30 ταφικά αντικείμενα, τα οποία έχουν πλέον καθαριστεί και αποκατασταθεί. Σε αυτά περιλαμβάνονται αγγεία, πιάτα, λύχνοι, τρία αγγεία για τάισμα μωρού και δύο αγαλματίδια από τερακότα με γυναικείες απεικονίσεις.

Η ταφή περιείχε περίπου 30 ταφικά αντικείμενα, μαζί με τα λείψανα δύο ατόμων που ανήκουν στους Μεσσάπιους, οι οποίοι κατοικούσαν στη «πτέρνα» της Ιταλίας ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ.
Αντικείμενα, όπως μια μαύρη λεκάνη και η σιδερένια λεπίδα ενός μαχαιριού υποδεικνύουν μία ανδρική ταφή, ενώ ισχυρή ένδειξη για γυναικεία ταφή προήλθε από ένα ειδικό αγγείο που χρησιμοποιούσαν οι Μεσσάπιοι που ονομάζεται «trozzella». Με τέσσερις μικρές ρόδες στις κορυφές της λαβής του, διαφορετικές εκδοχές του αγγείου βρίσκονται συχνά σε γυναικείες ταφές στην περιοχή.

«Από την ανάλυση των ταφικών αντικειμένων και το περιεχόμενό τους προκύπτει ότι οι δύο ταφές ακολούθησαν η μία την άλλη κατά την Ελληνιστική περίοδο, μεταξύ του τέλους του 4ου και του τρίτου τετάρτου του 2ου αιώνα π.Χ.», δήλωσε ο Alessio.

Η παρουσία των τριών αγγείων σίτισης ίσως υποδηλώνουν και μια τρίτη ταφή, που πιθανότατα να ανήκει σε νεογέννητο κορίτσι, όπως υποδεικνύεται από την παρουσία δύο αγαλματιδίων που βρέθηκαν στον τάφο. Πράγματι, τα γλυπτά αυτά συχνά τοποθετούνται σε ταφές νεαρών κοριτσιών.

Στα κτερίσματα περιλαμβάνονται αγγεία, σκευή, αγαλματίδια από τερακότα, μια μαύρη λεκάνη, καθώς και ένα ειδικό αγγείο που ονομάζεται "trozzella". Το αγγείο αυτό (στην πάνω σειρά, δεξιά), το οποίο φέρει τροχούς στις κορυφές της λαβής του, συναντάται κυρίως σε γυναικείες ταφές.
«Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι το θηλυκό άτομο ήταν έγκυος κατά τον χρόνο του θανάτου του», δήλωσε ο αρχαιολόγος Gianfranco Dimitri, ο οποίος εργάστηκε στην ανασκαφή. «Είναι μια ενδιαφέρουσα υπόθεση, αν και είναι επίσης πιθανό τα οστά του μωρού να αποσυντέθηκαν εντελώς κατά τη διάρκεια των αιώνων», προσθέτει.


Δεν υπάρχουν σχόλια