Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Είδα το Μουσείο με τις πιτζάμες μου»

O Νικόλας, η Γεωργία, η Κατερίνα και ο Απόστολος, τέσσερις 8χρονοι συμμαθητές όταν περνούν μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκη...

O Νικόλας, η Γεωργία, η Κατερίνα και ο Απόστολος, τέσσερις 8χρονοι συμμαθητές όταν περνούν μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης λένε «το μουσείο μας». Είναι παιδιά που διανυκτέρευσαν πέρυσι τον Μάιο ανάμεσα σε αγάλματα των αρχαίων Μακεδόνων και σε αμφορείς, σε μια αίθουσα του μουσείου.

Φέτος η Κατερίνα και ο Απόστολος είναι δύο από τα 26 παιδιά που κοιμήθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής αγκαλιά με τον... Παύλο Μελά, κάτω από τις επιστολές του Καπετάν Αγρα και ανάμεσα σε παραδοσιακές φορεσιές, στο Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα. Και όπως είπε η 8χρονη Μαρία, «Είναι ωραίο να ξυπνάς και να βλέπεις τους Μακεδονομάχους και τα τουφέκια με τα οποία πολεμούσαν για να απελευθερωθεί η Μακεδονία. Έχει πολλή φάση...». Πρόκειται για μια δράση με τον τίτλο «Διανυκτέρευση στο Μουσείο - Sleepover» που διοργανώνει, για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε έξι μουσεία με τη συμμετοχή 160 μαθητών. Εκτός από το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα οι μαθητές διανυκτέρευσαν και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο και στο Πολεμικό.

Τα παιδιά εξερεύνησαν το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα, χόρεψαν, τραγούδησαν, ζωγράφισαν και ύστερα... κοιμήθηκαν κάτω από τις επιστολές του Καπετάν Αγρα.
Τα παιδιά πήραν μαζί τους υπνόσακο, μαξιλάρι, φακό, παντόφλες, ζεστά ρούχα, ένα κολατσιό για το βράδυ και ένα μπουκαλάκι νερό και πέρασαν την πόρτα του νεοκλασικού του Τσίλερ, εκεί όπου κάποτε στεγαζόταν το μυστικό αρχηγείο του Μακεδονικού Αγώνα. Λίγη ώρα αργότερα ντύθηκαν μακεδονομάχοι και μέσα από γρίφους και κώδικες εκείνης της εποχής εξερεύνησαν το μουσείο, παρατήρησαν τις παραδοσιακές φορεσιές των ανταρτών, διάβασαν απόρρητα έγγραφα της εποχής, ενώ αργότερα χόρεψαν και τραγούδησαν. Ζωγράφισαν τους ήρωες, εμπνεύστηκαν και έφτιαξαν ευχετήριες κάρτες. Ένα ρολόι της εποχής αλλά και μια χειροποίητη φορεσιά ήταν εκείνα που εντυπωσίασαν περισσότερο τη μικρή Έλλη. «Μου αρέσει πάρα πολύ η βυζαντινή ιστορία και θέλω την επόμενη χρονιά να κοιμηθώ στο Βυζαντινό Μουσείο» θα μας πει... «Ενθουσιάστηκα γιατί είδα το μουσείο χαλαρά με τις πιτζάμες μου. Δεν βαρέθηκα καθόλου, ίσα, ίσα μακάρι να ξαναρχόμασταν την άλλη βδομάδα» ήταν τα λόγια της Γεωργίας.«Ανεπανάληπτη εμπειρία. Δεν φοβήθηκα καθόλου» θα μας πει ο 9χρονος Γιάννης.


Το πρόγραμμα συνεχίζεται την ερχόμενη εβδομάδα με το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Φωτογραφίας. Μόλις έγινε η ανακοίνωση του προγράμματος οι λίστες συμπληρώθηκαν μέσα σε τρεις ώρες. «Τα μουσεία έχουν μια βαριά ιστορία και θεωρούνται δύσκολοι και απροσπέλαστοι χώροι. Με αυτήν την κίνηση προσπαθούμε να γίνουν οικεία στα παιδιά και μεγαλώνοντας να φτιάξουμε επισκέπτες στο μουσείο με γνώση και άποψη» θα μας πει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίου. Η ίδια μάς αποκάλυψε ότι από τον ερχόμενο Γενάρη έρχεται το «Sleepover» για ενήλικες. Η Μαρία Παγωτά ήταν μία από τις νηπιαγωγούς που έμεινε όλο το βράδυ με τα παιδιά, εκτελώντας χρέη ομαδάρχη και όπως είπε η δράση αποτελεί μια ευκαιρία για τους λιλιπούτειους επισκέπτες να απενοχοποιήσουν το μουσείο σαν χώρο αγγαρείας και να δημιουργήσουν μιαν άλλη σχέση μαζί του.



Πηγή: Τ. Φακάλης, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια