Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Φίλοι για τα δύσκολα

Πολλές φορές προσπερνούσαμε την προσφορά τους παρότι ο ρόλος τους επί δεκαετίες στα μουσειακά ιδρύματα της χώρας ήταν ουσιαστικός. Και χρε...

Πολλές φορές προσπερνούσαμε την προσφορά τους παρότι ο ρόλος τους επί δεκαετίες στα μουσειακά ιδρύματα της χώρας ήταν ουσιαστικός. Και χρειάστηκε να ’ρθει η κρίση για να προσέξουμε λίγο περισσότερο όσα κάνουν.

Ο λόγος για τους Φίλους των Μουσείων. Άνθρωποι που αγαπούν τα μουσεία κι ας μην είναι αυτή η δουλειά τους, στέκονται αρωγοί σε κάθε πρόβλημα, ευαισθητοποιούν το ευρύ κοινό με εκδηλώσεις γύρω από ζητήματα προστασίας, ανάδειξης και προβολής του μνημειακού πλούτου, είναι εθελοντές πριν ακόμη η λέξη αυτή γίνει μόδα στις δράσεις της αθηναϊκής ζοφερής καθημερινότητας.

Ευκαιρία να δούμε ποιοι είναι όλοι αυτοί οι Φίλοι που βρίσκονται πίσω από κάθε μουσείο και τώρα με την κρίση αναλαμβάνουν πολλαπλά βάρη, αφοσιωμένοι ακόμη περισσότερο στον ρόλο τους. Σε πολλές περιπτώσεις αναλαμβάνουν την οικονομική ενίσχυση, συμβάλλουν στην αγορά έργων τέχνης, εξοπλισμού, την εξεύρεση χορηγών, κάποιων εκδόσεων, βοηθούν για την πραγματοποίηση εκθέσεων, πολλές φορές πληρώνουν την αγορά γραφικής ύλης ακόμη και ειδών καθαρισμού!

Τα 80χρονα της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του παλαιότερου μη κερδοσκοπικού σωματείου που ξεκίνησε το 1933, την εποχή που μεσουρανούσε η Γενιά του ’30, μάς τα θύμισαν όλα αυτά. Τότε ο φιλότεχνος και νομισματολόγος Μιχαήλ Βλαστός είχε την ιδέα να ιδρύσει ένα σύλλογο που θα βοηθούσε με αγορές και δωρεές το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Και τα κατάφερε με τη βοήθεια και Ελλήνων του εξωτερικού και ένα κεφάλαιο 300.000 δραχμών, βοηθώντας στον εμπλουτισμό των συλλογών του πρώτου μουσείου της χώρας. Αφοσιωμένοι και όσοι ακολούθησαν όπως η Χριστίνα Σταθάτου, ο Αλέξανδρος Πάλλης, ο Γεώργιος Παυλής και άλλοι που διετέλεσαν πρόεδροι.

Με συναυλία κλασικής μουσικής, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Βωμού, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 6 μμ, η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε συνεργασία με το Μουσείο, γιορτάζει την επέτειο των 80 χρόνων από την ίδρυσή της.

Το μουσικό σύνολο, αποτελούμενο από τους μουσικούς Δ. Σέμση στο α' βιολί, Ειρ. Κούφη στο β' βιολί, Απ. Γραμματικόπουλο στη βιόλα, Γ. Κύπρου στο βιολοντσέλο, Ν. Τσουκαλά στο κοντραμπάσο και Δ. Μαντζουράτου στο πιάνο, θα παρουσιάσει έργα των J. Sibelius, W.A. Mozart, K. Jenkins, N. Sokolov - Al. Glazounov - An. Liadov, S. Yokoyama, I. Κωνσταντινίδη και M. Glinka.

Στις 16 Δεκεμβρίου η Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου γιορτάζει τα 80 της χρόνια. Ευκαιρία να θυμηθούμε την ιστορία της. Κυρίως ότι πίσω από κάθε μουσείο υπάρχουν πάντα κάποιοι φίλοι για τα δύσκολα.

Για τη συναυλία είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, η οποία θα πρέπει να γίνει ως την Παρασκευή 13/12/2013, στο τηλέφωνο 2132144891 (ώρες 9:30- 15:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή, AlphaTV

Δεν υπάρχουν σχόλια