Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Είμαστε χρήσιμοι», λένε στην ΕΑΧΑ

Δυσάρεστο, πολύ δυσάρεστο είναι το κλίμα στο κτίριο της οδού Λυκούργου που στεγάζει την εταιρεία της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων. 


Δυσάρεστο, πολύ δυσάρεστο είναι το κλίμα στο κτίριο της οδού Λυκούργου που στεγάζει την εταιρεία της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων. 

Στο άρθρο 7 του σχεδίου νόμου με τίτλο «Διοικητικές απλουστεύσεις-καταργήσεις, συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών του δημοσίου τομέα», το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 15 Ιανουαρίου, προβλέπεται η απορρόφηση της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε. (ΕΑΧΑ Α.Ε.) από το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), με την κατάργησή της και την άμεση απόλυση όλου του προσωπικού χωρίς καμία άλλη διατύπωση.

Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1997 και είναι ανώνυμη εταιρεία. Η διάρκειά της ήταν αρχικά 10ετής, αλλά ανανεώθηκε το 2010, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά της και εκτός Αθηνών. Την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το όνομά της καταξιώθηκε σ’ ένα ευρύτερο κοινό καθώς αναγνωρίστηκε η μεγάλη συμβολή της σε μια σειρά από πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας με κορυφαία την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και τη διαμόρφωση του λεγόμενου «Μεγάλου Περίπατου» από τη λεωφόρο Αμαλίας και την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την οδό Πειραιώς και τον Κεραμεικό.

Τα χρόνια της κρίσης το θέμα της πιθανής κατάργησης της Ενοποίησης είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης, αλλά ποτέ οι φήμες δεν επαληθεύτηκαν. Τον Απρίλιο του 2013 ο τότε αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρας, είχε διαψεύσει σχετικές πληροφορίες. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Με τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, η ΕΑΧΑ Α.Ε. καταργείται άμεσα και απολύεται αυτόματα όλο το προσωπικό χωρίς καμία περαιτέρω αξιολόγηση. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το ΥΠΕΚΑ θα αναλάβει τις αρμοδιότητες και το έργο της ΕΑΧΑ Α.Ε. Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι θα ληφθεί και θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία της από τη Διεύθυνση Ειδικών Εργων Αναβάθμισης Περιοχών (ΔΕΕΑΠ) του ΥΠΕΚΑ. Η ΔΕΕΑΠ προβλέπεται να αναδιαρθρωθεί και να μετεξελιχθεί με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των πρακτικών της ΕΑΧΑ Α.Ε.

Αποψίλωση

Εδώ η πρόεδρος της ΕΑΧΑ Ντόρα Γαλάνη, αλλά και οι 28 εργαζόμενοι της εταιρείας που εξέδωσαν μια ασυνήθιστα ψύχραιμη ανακοίνωση, έχουν τις ενστάσεις τους. Πρώτον, απολύοντας το προσωπικό της ΕΑΧΑ Α.Ε., η τεχνογνωσία αυτή χάνεται διότι δεν μπορεί να μεταβιβαστεί μέσω φακέλων. Δεύτερον, η υπό αναδιοργάνωση ΔΕΕΑΠ αναμένεται να χάσει τους επόμενους μήνες το μισό της, σχεδόν, προσωπικό εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων. Θα παραμείνουν 4 αρχιτέκτονες, ένας αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, 3 πολιτικοί μηχανικοί, ένας τοπογράφος και ένας διοικητικός υπάλληλος. Θα είναι σε θέση, με αυτήν τη στελέχωση, να φέρει σε πέρας έργο η υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, αναρωτιούνται στην ΕΑΧΑ; «Διαθέτουμε», εξηγούν, «την κατάλληλη τεχνογνωσία για τον προγραμματισμό, τη μελέτη και την εκτέλεση έργων που άπτονται συγχρόνως των τομέων τουρισμού, πολιτισμού και αστικών αναπλάσεων συγχρηματοδοτούμενων χωρίς να απαιτούνται επιπλέον αναθέσεις συμβουλευτικών υπηρεσιών».


Δεν υπάρχουν σχόλια