Η εναρκτήρια διάλεξη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογία και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας δίδεται την ερχό...
Η εναρκτήρια διάλεξη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογία και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας δίδεται την ερχόμενη Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα, στον Βόλο, στο αμφιθέατρο Σαράτση, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ομιλήτρια είναι η Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Κλαίρη Παλυβού και το θέμα είναι «Μινωική αρχιτεκτονική: μια οικεία έκφραση του μοντέρνου».
Περίληψη
Τα θεαματικά ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές του Arthur Evans στην Κνωσό, κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, έκαναν μεγάλη αίσθηση στην παγκόσμια κοινότητα. Σε μια εποχή που το Μοντέρνο Κίνημα αναζητούσε νέους τρόπους έκφρασης, μακριά από το ελληνο-ρωμαϊκό παρελθόν, η εικόνα της πληθωρικής, φυσιοκρατικής τέχνης των Μινωιτών και της ελεύθερης, ασύμμετρης ογκοπλασίας της αρχιτεκτονικής τους ήταν φυσικό να προσελκύσει το ενδιαφέρον της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας της εποχής, η οποία έβλεπε στις δημιουργίες αυτές μια εικόνα εξαιρετικά οικεία.
Το ζήτημα της υποδοχής του Μινωικού πολιτισμού έχει δύο όψεις: η μία αφορά στις πιθανές επιρροές του στην διαμόρφωση των καλλιτεχνικών ρευμάτων των αρχών του 20ου αιώνα (Art Nouveau, Art Deco) και η άλλη στο ενδεχόμενο τα ρεύματα αυτά να επηρέασαν τόσο την ερμηνεία του Μινωικού τρόπου ζωής όσο και την «ανασύνταξη» των μνημείων της Κνωσού. Υπάρχει όμως και μία τρίτη εκδοχή, αυτή της ύπαρξης κοινών χαρακτηριστικών χωρίς καμία άμεση διάδραση: δύο κόσμοι οικείοι σε ασύμπτωτες τροχιές.
Πηγή: onVolos
Δεν υπάρχουν σχόλια