Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κυκλαδικά ειδώλια ποικίλων συναισθημάτων

Μια πρωτότυπη, τρυφερή προσέγγιση στον κόσμο των συναισθημάτων με οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κάνει η υπ...


Μια πρωτότυπη, τρυφερή προσέγγιση στον κόσμο των συναισθημάτων με οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κάνει η υπεύθυνη του Νηπιαγωγείου της Σχολής Μωραΐτη, Ελένη Γερουλάνου στο μικρό καλαίσθητο βιβλίο-άλμπουμ της «Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα» απευθυνόμενη σε παιδιά... κάθε ηλικίας (εκδόσεις Πατάκη).

Ένας χαριτωμένος γλάρος, ο Νικηφόρος, παρατηρώντας το καθένα απ' αυτά τα μικρά παράξενα ανθρωπάκια, κατακλύζεται από διάφορα συναισθήματα («Όταν μ' αγκαλιάζεις νιώθω ασφάλεια», «Όταν σου μιλώ και δεν με προσέχεις, θυμώνω» κ.ά.). Ο σκιτσαρισμένος ιπτάμενος ήρωας όπως και ορισμένες υπαινικτικές «παρεμβάσεις» στα ειδώλια ανήκουν στο ζωγράφο-εικονογράφο Φίλιππο Φωτιάδη.

Στον παιδικό σταθμό «Γελαστό Πορτοκάλι» στου Παπάγου, ο γράφων είχε την ευχάριστη έκπληξη να δει το βιβλίο αυτό να ζωντανεύει θεατρικά με απολαυστικό τρόπο με μπόμπιρες και μικρούλες 4-5 χρόνων έχοντας τη βοήθεια των νηπιαγωγών τους (τη γενική επιμέλεια είχε η Πόπη Βασσάλου). Μ' ένα μυητικό ταξίδι στην αρχαία Δήλο του θεού Απόλλωνα και στα γύρω Κυκλαδονήσια να ξεναγούνται με μαγικό τρόπο στο μύθο και σε διάφορα συναισθήματα (χαρά, φόβο, λύπη, αγάπη).



Τα πιτσιρίκια να... ίπτανται με τη μεταμορφωμένη σε Νικηφόρο παιδαγωγό τους ανακαλύπτοντας διάφορα φωτογραφημένα ειδώλια στους τοίχους. Να προσπαθούν να καταλάβουν τις αινιγματικές εκφράσεις των προσώπων τους. Να τραγουδούν με τη βοήθεια δασκάλας (μεταλλόφωνο): «Ανθρωπάκι σιωπηλό πες τι κρύβεις στο μυαλό/ ανθρωπάκι τόσο δα πες τι νιώθεις στην καρδιά». Και άλλες δυο παιδαγωγοί να «μεταμορφώνονται» σε ανάλογα ειδώλια που θυμώνουν, χαίρονται, κατσουφιάζουν, ζηλεύουν. Τα παιδιά σε πλήρη δράση με λόγο και κίνηση να μυούνται στον κόσμο των συναισθημάτων (αφοπλιστικές ενίοτε οι απορίες ή οι επισημάνσεις τους).

Παρούσα διακριτικά ανάμεσα στους γονείς-θεατές, η Άννα Γερουλάνου φανερά ευχαριστημένη από το νόστιμο αυτό «ζωντάνεμα» του βιβλίου της μοίρασε στο τέλος αντίτυπα με τις ευχές της σ' όλα τα πιτσιρίκια.


Πηγή: Γ. Βιδάλης, Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια