H Συρία κατηγόρησε την Τουρκία ότι εθελοτυφλεί στη συστηματική λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της. Η παράνομη ανασκαφή σε αρχαι...
H Συρία κατηγόρησε την Τουρκία ότι εθελοτυφλεί στη συστηματική λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της. Η παράνομη ανασκαφή σε αρχαιολογικούς χώρους είναι συνεχής, γκαλερί με αρχαιότητες δέχονται επίθεση από ένοπλες συμμορίες και αλλοδαποί, κυρίως μέσω Τουρκίας, διακινούν λαθραία εκατοντάδες αντικείμενα κατά μήκος των συνόρων της, υποστηρίζει η Συρία.
Το αρμόδιο συριακό Τμήμα Αρχαιοτήτων και Μουσείων δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία τεκμηριώνεται η καταστροφή της κληρονομιάς της χώρας. Η αρχαιοκαπηλία εκτείνεται πέρα από τα όρια των ευκαιριακών κλοπών.
Τον περασμένο Οκτώβριο, για παράδειγμα, στην περιοχή Hergla της βόρειας Συρίας, περίπου 100 ένοπλοι εισέβαλαν σε κατάστημα αρχαίων ευρημάτων από τις περιοχές της επαρχίας Raqqa. Εκατοντάδες αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ψηφιδωτά και κεραμικά, κλάπηκαν. Εκείνη την περίοδο, η Raqqa βρισκόταν υπό την κατοχή ανταρτών, οι οποίοι αποκηρύχθηκαν ακόμη και από τους μαχητές της Αλ Κάιντα.
Έλλειψη συνεργασίας
Η Συρία κατάφερε να ανακτήσει κάποια αντικείμενα που διακινήθηκαν μέσω των δυτικών συνόρων της με το Λίβανο. Αλλά τα σύνορα της, μήκους 900 χλμ. προς βορρά με την Τουρκία, η κατάσταση είναι ακόμα πιο προβληματική, μια κατάσταση που επιδεινώνεται συνεχώς από την αμοιβαία αντιπάθεια μεταξύ Άγκυρας και του καθεστώτος του Bashar al-Assad. «Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για τον έλεγχο των συνόρων της ή συνεργασίας για την ανάκτηση αυτών των αντικειμένων που μετακινούνται λαθραία», αναφέρει δήλωση του δικτυακού τόπου του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Συρίας.
Η Διεύθυνση Γενικής Διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των Μουσείων της Τουρκίας με την σειρά της, δήλωσε ότι δεν θα απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τα κατασχεθέντα αντικείμενα ή δεν θα σχολιάσει τη συριακή καταγγελία για έλλειψη συνεργασίας. Αντ 'αυτού, εξέδωσε μια δήλωση που αναφέρει: «Διεξάγονται οι αναγκαίοι και συνεχείς έλεγχοι στα [τουρκικά] σύνορα ανά πάσα στιγμή». Αναφέρει, επίσης, ότι τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν στην Τουρκία καταγράφονται σε επίσημο μητρώο και «θα επιστρέφονται στη χώρα προέλευσης σύμφωνα με τους νόμους της Τουρκίας και την διεθνή νομοθεσία».
Η συριακή έκθεση αναφέρει ότι ο Λίβανος συνεργάζεται με την Συρία. Τον περασμένο Αύγουστο, ο Λίβανος επέστρεψε 18 ψηφιδωτά - ένα από τα οποία απεικονίζει σκηνές από την Οδύσσεια του Ομήρου Οδύσσεια - που κατασχέθηκαν από τις τελωνειακές αρχές του Λιβάνου τον Οκτώβριο του 2012.
Στο Idlib, στη βορειοδυτική Συρία, οι αρχαιοκάπηλοι κλέβουν από τους αρχαιολογικούς χώρους «σε τακτά χρονικά διαστήματα», σύμφωνα με αναφορές από την τοπική κοινότητα. «Οι έμποροι αρχαιοτήτων και οι διακινητές, Σύριοι και μη, ιδιαίτερα Τούρκοι, βρίσκονται στην περιοχή», αναφέρει η έκθεση. Σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου, έμποροι αρχαιοτήτων ενεργοποιούνται και στη Δαμασκό.
Στην αρχαία πόλη Δούρα Ευρωπός (Dura-Europos), αναφέρει η έκθεση, «σχεδόν 300 άνθρωποι σκάβουν εντατικά», ενώ εκτιμάται ότι το 80 % της περιοχής, που είναι γνωστή ως «η Πομπηία της Συριακής ερήμου» έχει επηρεαστεί από τις ενέργειές τους. Η έκθεση αναφέρει ότι η «άγρια» δραστηριότητα άρχισε από εκεί μετά από ένα χρυσό βραχιόλι που βρέθηκε το Σεπτέμβριο.
Ο Cheikhmous Ali, Σύριος αρχαιολόγος με έδρα τη Γαλλία, δηλώνει ότι λυπάται αλλά δεν εκπλήσσεται. «Είναι εύκολο να κρυφτούν μικρά αντικείμενα από τα σημεία ελέγχου στο Λίβανο, την Τουρκία, την Ιορδανία και το Ιράκ», λέει. «Οι αρχές σε αυτές τις χώρες αγωνίζονται εναντίον της Μαφίας και της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων». Σύμφωνα με τον Ali, όταν βρισκόταν τον περασμένο μήνα στο Mardin, μια τουρκική πόλη κοντά στα σύνορα με τη Συρία, είδε εκατοντάδες αρχαία αντικείμενα που κατασχέθηκαν από την τουρκική αστυνομία μετά από σύλληψη Σύριων και Τούρκων αρχαιοκάπηλων. Η αστυνομική δύναμη στο Mardin, με δήλωσή της αναφέρει ότι έχει κατασχέσει 335 αρχαία αντικείμενα.
Ο Francesco Bandarin, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της UNESCO για τον πολιτισμό, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «μια πολύ, πολύ μικρή ποσότητα από ότι έχει λεηλατηθεί, έχει ανακτηθεί». Ο ίδιος ανακοίνωσε από την Νέα Υόρκη που βρίσκεται ότι η Unesco θα χρησιμοποιήσει 2,5€ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει τις γειτονικές χώρες να αντιμετωπίσουν την διακίνηση κλεμμένων αρχαιοτήτων.
Αυτοί που διακινούν λαθραία τις αρχαιότητες της Συρίας σε γειτονικές χώρες είναι πιθανόν να χρησιμοποιούν τις ίδιες διαδρομές, όπως αυτές του εμπορίου όπλων και ναρκωτικών. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τους τελικούς προορισμούς των αντικειμένων. Η Emma Cunliffe, μεταπτυχιακή συνεργάτης στο πανεπιστήμιο του Durham, που παρακολουθεί την Συρία, αναφέρει: «Οι πιθανότητες είναι ότι θα χρειαστούμε δεκαετίες για να μάθουμε τι συμβαίνει στα λεηλατημένα αρχαιολογικά έργα της Συρίας». Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, φαίνεται να υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον σε αυτούς τους τύπους αρχαιοτήτων στις χώρες του Κόλπου. Ο Mamoun Fansa, αρχαιολόγος Συριακής καταγωγής με έδρα το Βερολίνο και συγγραφέας βιβλίου για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Χαλεπίου, δηλώνει ότι έχει ακούσει για ένα ψηφιδωτό από το μουσείο στην Hamma, που βρίσκεται στη κεντρική Συρία, να έχει εντοπιστεί στον Κόλπο.
Ο Ιταλός αρχαιολόγος Paolo Matthiae , ο οποίος έχει εργαστεί στη Συρία από το 1960 και αποτελεί μέρος της διεθνούς εκστρατείας που ξεκίνησε στη Ρώμη τον περασμένο μήνα, δηλώνει: «Ομάδες οργανωμένων παράνομων ανασκαφών έχουν αναφερθεί σε χώρους σε όλη την κοιλάδα του Ευφράτη. Τα λεηλατημένα αντικείμενα μπορούν να καταλήξουν κάπου στη διεθνή αγορά. Οι συλλέκτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για τον έλεγχο των εγγράφων προέλευσης , τα οποία συχνά είναι πλαστά».
Δεν υπάρχουν σχόλια