Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο αντεστραμμένος κόσμος των Αμαζόνων

Ξεκινά και πάλι ο κύκλος διαλέξεων «Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη» που διοργανώνει η ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κ...



Ξεκινά και πάλι ο κύκλος διαλέξεων «Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη» που διοργανώνει η ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νάουσας, στο πλαίσιο του ομώνυμου Εικονικού Μουσείου που προετοιμάζει. Κατ’ εξαίρεση, η πρώτη διάλεξη του εαρινού και θερινού κύκλου των διαλέξεων θα πραγματοποιηθεί μια μέρα αργότερα από την καθιερωμένη. 

Έτσι, την Πέμπτη 3 Απριλίου στις 20:00 ο Τάσος Καπλάνης, διδάκτορας νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, θα μιλήσει για τις Αμαζόνες, αυτές τις αμφίσημες φιγούρες γυναικών - πολεμιστριών, και τη διαχρονική απήχηση του μύθου τους, από την αρχαιότητα ως σήμερα, στη διάλεξη με τίτλο «Ο αντεστραμμένος κόσμος των Αμαζόνων: Όψεις ενός επίμονου μύθου στην πρώιμη νεοελληνική λογοτεχνία».

Θα μιλήσει για τις μεταμορφώσεις του μύθου τους, από τις αρχαιοελληνικές αφηγήσεις και απεικονίσεις μέχρι τα σύγχρονα κόμικς, και θα εστιάσει στις δύο κύριες εμφανίσεις των Αμαζόνων στην πρώιμη νεοελληνική λογοτεχνία, δηλαδή στον αντεστραμμένο κόσμο των Αμαζόνων της Φυλλάδας του Μεγαλέξαντρου και στην ερωτική μονομαχία της Αμαζόνας Μαξιμούς με το Διγενή Ακρίτη στο ομώνυμο έπος.

Ο Τάσος Α. Καπλάνης διδάσκει νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 2004. Είναι διδάκτορας νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη μεσαιωνική ελληνική (δημώδη) γραμματεία και απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως συντάκτης στο Λεξικό της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας (1100-1669) του Ε. Κριαρά. Δίδαξε νέα ελληνικά σε ξένους στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Διεθνές Πρόγραμμα του Ινστιτούτου Μελετών Χερσονήσου του Αίμου και στο Διαπολιτισμικό Λύκειο Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε λέκτορας νεοελληνικής γλώσσας και φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο «Αλ. Ι. Κούζα» του Ιασίου (Ρουμανία), εκπαιδευτής στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Νεοελληνικές σπουδές και πολιτισμός (ευρωπαϊκός, βαλκανικός, ανατολικός)» του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και επισκέπτης λέκτορας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την πρώιμη νεοελληνική (δημώδη) γραμματεία από το 12ο μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, τη θεωρία της λογοτεχνίας και τις συγκριτικές/διαθεματικές σπουδές.

Πρόθεση των διοργανωτών του κύκλου διαλέξεων είναι η καθιέρωση σε σταθερή βάση και σε τακτά χρονικά διαστήματα του θεσμού της έγκυρης πληροφόρησης του ευρέως κοινού πάνω στα τελευταία επιστημονικά επιτεύγματα που αφορούν στη μελέτη της ιστορικής προσωπικότητας και του θρύλου του Αλεξάνδρου, όπως επίσης του πολιτισμού της εποχής που αυτός εγκαινίασε.

Το Εικονικό Μουσείο «Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη» είναι ένα πρωτοποριακό ψηφιακό έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013. Επιστρατεύοντας όλα τα μέσα που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορικής, το Εικονικό Μουσείο θα προχωρήσει σε μία συνθετική, επιστημονικά έγκυρη και συγχρόνως γλαφυρή και ελκυστική παρουσίαση της πορείας του ίδιου του ήρωα στην ιστορία και στο μύθο, αλλά και όλων εκείνων των διεργασιών που οδήγησαν στη δημιουργία του οικουμενικού πολιτισμού που ονομάζεται ελληνιστικός και αποτέλεσε τη βάση των ιστορικών εξελίξεων, οι οποίες σφράγισαν καίρια τη σύγχρονη κοσμοαντίληψη.

Πληροφορίες:
Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών, τηλ. 23310-92347


Δεν υπάρχουν σχόλια