Ανοιχτό - φιλόξενο χώρο για εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες αποτελεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού.
Ανοιχτό - φιλόξενο χώρο για εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες αποτελεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού.
Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνει δεκάδες εκπαιδευτικές περιηγήσεις από σχολεία της Μαγνησίας αλλά και από άλλους Νομούς της Θεσσαλίας, όπως από τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, καθώς το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού αναπτύσσει εκπαιδευτικά προγράμματα.
Δεκάδες είναι και οι περιηγήσεις από καλλιτεχνικούς Συλλόγους που επισκέπτονται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού από διάφορα μέρη της Ελλάδος, όπως από τη Θεσσαλονίκη, και βέβαια τη Μαγνησία με πρόσφατο παράδειγμα τη Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ιωνες».
Σε συνδυασμό με την πολιτισμική κληρονομιά, το Μουσείο αποτελεί παράλληλα τόπο εικαστικής έκφρασης σύγχρονων καλλιτεχνών, καθώς φιλοξενεί πολλές περιοδικές εκθέσεις και εικαστικές εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε με τα έργα του εικαστικού Απόστολου Χασιώτη.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς αλλά και πανελλήνιους εορτασμούς όπως η βραδιά της αυγουστιάτικης πανσέληνου. Ενδεικτικά πέρυσι πραγματοποίησε μουσική εκδήλωση.
Είναι ανοιχτό σε επισκέψεις καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από τις 8 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα. Υπεύθυνη αρχαιολόγος του Μουσείου είναι η κ. Βασιλική Ροντήρη.
Αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα Μουσεία της Ελλάδας, ενώ στην τέταρτη αίθουσά του λειτουργεί βιβλιοθήκη με αρχαιολογικά βιβλία η οποία είναι προσβάσιμη στους μελετητές της πόλης του Αλμυρού και σε κάθε ενδιαφερόμενο επισκέπτη.
Στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια ίδρυσής του, στις 19 Μαΐου 2011, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ονομάστηκε Γιαννοπούλειο προς τιμή του ιδρυτή του Νικόλαο Γιαννόπουλο, τοπικό λόγιο και ταυτόχρονα ιδρυτή της Φιλαρχαίου Εταιρείας «Όθρυς».
Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Eίναι ένα νεοκλασικό κτίριο που θεμελιώθηκε το 1910 και άρχισε να λειτουργεί το 1925, ύστερα από τις άοκνες προσπάθειες του Ν.Ι. Γιαννόπουλου και της Φιλαρχαίου Εταιρείας «Οθρυς».
Το 1940 με την κήρυξη του Πολέμου το Μουσείο έκλεισε και ξαναλειτούργησε το 1976 με την επανέκθεση αρχαιοτήτων από τον καθηγητή κ. Γ.Χ. Χουρμουζιάδη.
Το 1980 το Μουσείο καταστράφηκε από τους σεισμούς. Το 1997 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής του και από το 1998 ξαναλειτουργεί ανακαινισμένο.
Η νέα επανέκθεση αρχαιοτήτων οργανώθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της ΙΓ΄ΕΠΚΑ και περιέλαβε ευρήματα αποκλειστικά από το τμήμα της Θεσσαλίας που στους ιστορικούς χρόνους ονομαζόταν Αχαΐα Φθιώτιδα.
Οι πρώτες ανασκαφές στην περιοχή αυτή έγιναν στις αρχές του 20ου αι. από τους αρχαιολόγους Α. Αρβανιτόπουλο, A.J.B. Wace,M.S. Thompson, Fr. Stählin.
Νεότερες ανασκαφικές έρευνες έγιναν από τους Δ.Ρ. Θεοχάρη, Γ.Χ. Χουρμουζιάδη, την Ολλανδική Αρχαιολογική Σχολή και από τους αρχαιολόγους της ΙΓ΄ΕΠΚΑ.
Οι εκθέσεις του
Στις αίθουσες του Μουσείου Αλμυρού εκτίθενται στην πρώτη αίθουσα: Οι αρχαίες Φθιώτιδες Θήβες βρίσκονται κοντά στην κοινότητα Μικροθηβών πάνω σε τραπεζοειδή λόγο, που δημιουργήθηκε από τη λάβα ενός ηφαιστείου.
Η πόλη ιδρύθηκε στα αρχαϊκά χρόνια και στον 4ο αι. π.Χ. κατείχε την πρώτη θέση μεταξύ όλων των πόλεων της Αχαΐας Φθιώτιδας. Το λιμάνι της ονομαζόταν Πύρασος και ήταν στη θέση που είναι σήμερα η Νέα Αγχίαλος.
Στην αίθουσα εκτίθενται αντιπροσωπευτικά ευρήματα από τα δύο μεγάλα ιερά της πόλης, το ιερό της Αθηάς Πολιάδας (6ος αι.- 2ος αι. π.Χ.) και το ιερό του Ασκληπιού (4ος αι. π.Χ. - 1ος αι. π.Χ.), από ελληνιστικές οικίες από ένα αρχαίο ληνό (πατητήρι), και από τα νεκροταφεία της πόλης.
Από το Αρχαίο Θέατρο, που ερευνήθηκε πρόσφατα, προέρχεται ένας μεγάλος αριθμός νομισμάτων που πιστοποιεί τη μεγάλη χρονική λειτουργία του θεάτρου (4ος αι. π.Χ. - 4ος αι. μ.Χ.).
Αίθουσα 2
Αντιπροσωπεύεται η αρχή του παραγωγικού σταδίου από ευρήματα παλαιοτέρων ανασκαφών από τις νεολιθικές θέσεις Πύρασο και Μαγούλα Ζερέλια.
Αγγεία μονόχρωμα, γραπτά και εγχάρακτα, ειδώλια πήλινα και μαρμάρινα, εργαλειακός εξοπλισμός από λίθινα και οστέινα εργαλεία, περίαπτα κοσμήματα και αντικείμενα μικροτεχνίας αποτελούν μέρος των εκτεθειμένων αντικειμένων.
Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται αγγεία και ευρήματα της Μέσης Εποχής Χαλκού από τον οικισμό Καστράκι. Τα ευρήματα δίνουν πληροφορίες για την κατασκευή αγγείων εργαλείων και ειδωλίων.
Πρόσφατες επιφανειακές έρευνες στην περιοχή Βουλοκαλύβα Αλμυρού εντόπισαν 40 ταφικούς τύμβους από την πρώιμη Γεωμετρική περίοδο, όπου επικρατούσε το έθιμο της καύσης των νεκρών. Τα κτερίσματα αποτελούσαν αγγεία, σιδερένια όπλα, εργαλεία, χάλκινα κοσμήματα και απανθρακωμένοι καρποί.
Αίθουσα 3: Άλος
Στη θέση Κεφάλωση Πλατάνου βρίσκεται η Ελληνιστική πόλη της Αλου. Οι ανασκαφές στις οικίες, στα τείχη και στα νεκροταφεία της πόλης έφεραν στο φως ευρήματα που αποκαλύπτουν ότι η Αλος υπήρξε μία μικρή πόλη που άνθισε στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. και είχε σύντομη διάρκεια ζωής.
Αγγεία, εργαλεία, κοσμήματα και άλλα ευρήματα που εκτίθενται στην αίθουσα αυτή αντιπροσωπεύουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων της, τις ασχολίες και τις δοξασίες τους.
Αίθουσα 4
Βιβλιοθήκη: Περιέχει αρχαιολογικά βιβλία και είναι προσβάσιμη στους μελετητές της πόλης του Αλμυρού.
Πηγή: Ταχυδρόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια