Ένας αρχαιολόγος δείχνει αγαλματίδιο του Απόλλωνα Ήλιου, ρωμαϊκής περιόδου, που βρέθηκε στην ανασκαφή του Freres College τη νότια πόλη ...
Ένας αρχαιολόγος δείχνει αγαλματίδιο του Απόλλωνα Ήλιου, ρωμαϊκής περιόδου, που βρέθηκε στην ανασκαφή του Freres College τη νότια πόλη της Σιδώνας στο Λίβανο. |
Το άγαλμα ενός ιερέα των Φοινίκων που αποκαλύφθηκε σε ανασκαφή στη νότια πόλη της Σιδώνας, μαζί με άλλες αρχαιότητες, αποτελούν τα μοναδικά ευρήματα για τον Λίβανο εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας του Βρετανικού Μουσείου που εργάζεται στην περιοχή.
Το γλυπτό του ιερέα, με ύψος 115 εκατοστά χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ. και βρέθηκε στο χώρο Freres College, ο οποίος βρίσκεται υπό ανασκαφή τα τελευταία 16 χρόνια, σύμφωνα με δηλώσεις του Claude Doumit Serhal, επικεφαλής της ανασκαφής, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του Λιβάνου.
«Τίποτα συγκρίσιμο δεν έχει βρεθεί στο Λίβανο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ενώ υπάρχουν μόνο άλλα τρία παραδείγματα που προέρχονται από τη Σιδώνα, στις περιοχές Umm al-Ahmed και Tyre που βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού», ανέφερε σε δήλωση του.
Οι αρχαιολόγοι κρατούν όρθιο το ημιτελές άγαλμα του ιερέα που χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ. |
Το ειδώλιο απεικονίζει έναν άνδρα που φοράει πτυχωτό ένδυμα, γνωστό και ως shenti, και φέρει ένα κρεμαστό περιδέραιο από τη μέση μέχρι το στρίφωμα του ενδύματος. Το αριστερό χέρι σε κλειστή γροθιά κρατά ένα άγνωστο αντικείμενο, «πιθανότατα μια περγαμηνή ή ένα μαντήλι», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν το άγαλμα με το μπροστινό μέρος του τοποθετημένο οριζόντια, όπως είχε ξαναχρησιμοποιηθεί από τους Ρωμαίους κάτω από το μαρμάρινο πεζοδρόμιο.
Χάλκινο σύμβολο που αντιπροσωπεύει τη φοινικική θεά Tanit. |
Τρεις νέες αίθουσες βρέθηκαν επίσης σε δημόσιο κτίριο της τρίτης χιλιετίας π.Χ., μαζί με μια αποθήκη που περιείχε 200 κιλά απανθρακωμένου μονόκκοκου σιταριού και 160 κιλά κουκιά. Ανακαλύφθηκαν επίσης 20 ταφές που ανήκουν σε ενήλικες και βρέφη από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ.
Ειδώλια της θεάς Ίσιδας, ρωμαϊκής περιόδου. |
Η φετινή ανασκαφή παρατάθηκε για έξι μήνες, αφού ξεκίνησε τον Ιανουάριο, προκειμένου να προετοιμαστεί ο χώρος για την κατασκευή ενός μουσείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια