Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Γιάννης Σακελλαράκης «επέστρεψε» σπίτι του

Ο Γιάννης Σακελλαράκης επέστρεψε σπίτι του και αναπαύεται στην αγκαλιά του Ψηλορείτη! Με μια λιτή και συγκινητική τελετή τα οστά του...

Ο Γιάννης Σακελλαράκης «επέστρεψε» σπίτι του

Ο Γιάννης Σακελλαράκης επέστρεψε σπίτι του και αναπαύεται στην αγκαλιά του Ψηλορείτη! Με μια λιτή και συγκινητική τελετή τα οστά του σπουδαίου αρχαιολόγου μεταφέρθηκαν στη Ζώμινθο…

” Ο Ψηλορείτης δεν ρωτά στην έγνοια μπλιό δεν μπαίνει,

τον ζηλευτό του άρχοντα στς’ αγκάλες του ζεσταίνει…”.

Αυτή η μαντινάδα αναγράφεται στο μνημείο του Γιάννη Σακελλαράκη, του μεγάλου Έλληνα αρχαιολόγου που τα οστά του αναπαύονται εδώ και λίγες ώρες στην Ζώμινθο τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του, στην ανωγειανή γη που τίμησε και δούλεψε πάνω της για περισσότερα από 30 χρόνια. Ο ανωγειανός ποιητής Κώστας Μανουράς ή Προσφύρης ήταν ο δημιουργός των στίχων που αποτυπώνουν ανάγλυφα το κλίμα σεβασμού  που επικράτησε κατά τη διάρκεια της τελετής.

Η  τελευταία επιθυμία ενός αυθεντικού Ανωγειανού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Ιουνίου, σε μια λιτή και σεμνή τελετή, όπως θα το ήθελε και ο ίδιος, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού στην επιβλητική προσωπικότητα του.

Δίπλα στην σύντροφο της ζωής του Έφη Σαπουνά βρέθηκαν στην Ζώμινθο αρκετοί Ανωγειανοί για να τιμήσουν έναν άνθρωπο που ανέδειξε το όνομα και τον πολιτισμό του τόπου.


Παρόντες επίσης ο νυν Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο νέος Δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανόλης Καλλέργης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Σταύρος Αρναουτάκης, ο κ. Κώστας Μαμαλάκης, η κ. Μαρία Βλαζάκη – Ανδρεαδάκη, γενική διευθύντρια  Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο υπουργείο Παιδείας, αρχαιολόγοι που δουλεύουν στην Ζώμινθο με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Γεωργίου, ο κ. Μαρίνος Φασουλάς που φιλοτέχνησε το μνημείο, αλλά και ο πιο έμπιστος Ανωγειανός συνεργάτης του  Γιάννη Σακελλαράκη, κ. Βασίλης Φασουλάς.

Αρχικά τελέστηκε τρισάγιο παρουσία των ιερωμένων του χωριού (π. Α. Κεφαλογιάννη, π. Κ. Σκουλά, π. Α. Δραμουντάνη, π. Γ. Ανδρεαδάκη,  π. Κωνσταντίνου Μπρόκου) και του ηγούμενου της Μονής Βοσάκου Τιμόθεου και στη συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του. Η Έφη Σαπουνά ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και τους κάλεσε να πιουν μια ρακί και να φάνε ένα κομμάτι τυρί και ντάκο στην μνήμη του.

Στην «ΑνωΓη» μίλησαν για τον άνθρωπο και επιστήμονα που αφιέρωσε τη ζωή του στην Αρχαιολογία και που μέχρι και τις τελευταίες του στιγμές πάσχιζε να ολοκληρώσει την αγαπημένη του Ζώμινθο, ένα δικό του δημιούργημα, μια αποκλειστικά δική του ανακάλυψη που στην αρχή μόνο ο ίδιος πίστευε, όλοι οι υπόλοιποι θεωρούσαν ότι είναι ανέφικτος στόχος όπως αποκάλυψε η σύζυγος του.


Συγκινημένη εμφανώς η Έφη Σαπουνά -Σακελλαράκη μιλώντας στην ΑνωΓη ανέφερε χαρακτηριστικά:

”Σήμερα πραγματικά είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη γιατί σήμερα ο Γιάννης έρχεται εκεί που πραγματικά ήθελε να έρθει, αλλά και  που θέλω και εγώ να ανήκει διότι συνεχίζω το μεγάλο του έργο εδώ. Δεν πιστεύω ότι αν ήταν κάπου αλλού θα ήταν καλύτερα.

Ζει στο σπίτι, στη δουλειά μας, στα βιβλία που γράφαμε μαζί και που συνεχίζουμε να γράφουμε μαζί.

Επομένως εδώ είναι ο καταλληλότερος χώρος να βρίσκεται.

Είμαι από τη μια μεριά συγκινημένη που τον αποχωρίζομαι κατά κάποιον τρόπο, αλλά πνευματικά είναι μαζί μου και ήρθε στον τόπο που ανήκει.

Αύριο αρχίζουμε την ανασκαφή και ήθελα να είναι με τις ευλογίες του η αρχή της ανασκαφής. Ήθελα να περνάμε και να μας δίνει κάθε πρωί την ευχή του.

Ευτυχώς το όνειρο του όχι μόνο να έρθει εδώ αλλά και να βρεθούν όσα ευρήματα ανακάλυψε εδώ, έγινε πραγματικότητα. Η Ζώμινθος είναι μια εξαιρετικά σημαντική περιοχή ένα Μινωικό παλάτι στο βουνό. Κανείς άλλος στην αρχή δεν το πίστευε τόσο ούτε κι εγώ ακόμη αλλά πλέον αποδεικνύεται ότι είχε δίκιο. Επομένως και η συγκίνηση μου τώρα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Για την φετινή ανασκαφή που είπατε έχω να σας πω ένα. Ο καθηγητής μας ο Μαρινάτος έλεγε ότι ο  καλύτερος ανασκαφέας είναι η σκαπάνη. Περιμένω αύριο να δω τι θα μας δείξει και είμαι σίγουρη ότι και φέτος τα ευρήματα θα είναι σημαντικά…”.


Ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης που συνεργάστηκε άψογα με τον Γιάννη Σακελλαράκη και την Έφη Σαπουνά, τόσο για την Ζώμινθο όσο και για το μουσείο στα Ανώγεια που είναι σχεδόν έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του τόνισε στην ΑνωΓη: 

”Είμαστε ευτυχείς γιατί σήμερα ικανοποιούμε την τελευταία επιθυμία του αείμνηστου Γιάννη Σακελλαράκη. Ένας άνθρωπος ο οποίος σημάδεψε τον τόπο μας, ένας άνθρωπος που έδωσε μια σημαντική προστιθέμενη αξία στα πολιτισμικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής μας τόσο στο Ιδαίον Άντρο όσο και στη Ζώμινθο.

Η ανάδειξη του Ιδαίου Άντρου στην οποία σήμερα βλέπουμε ορατά τα αποτελέσματα της, αλλά και η ανάδειξη αυτού του πολύ σπουδαίου χώρου της Ζωμίνθου τα οφείλουμε σε αυτόν και στη σύντροφο του Έφη η οποία με τιμή συνεχίζει το έργο αυτό και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα, όπως το Ιδαίον Άντρο καθίσταται επισκέψιμο και η Ζώμινθος θα είναι ένας από τους σπουδαίους πλέον αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης.

Στην κατασκευή του το Μουσείο έχει ολοκληρωθεί, μέσα στον Ιούλιο θα υπογραφεί η σύμβαση για τα ψηφιακά μέρη, ωστόσο όμως και από μόνο του τώρα μπορεί να καταστεί λειτουργικό.

Πάντα σε συνεννόηση με την Έφη Σαπουνά που έχει και την επιμέλεια του Μουσείου θα δούμε πως θα αρχίσουν σιγά-σιγά να το επισκέπτονται και οι Ανωγειανοί αλλά και σχολεία, ιδρύματα και άλλοι. Θέλουμε βήματα αργά και σταθερά τα οποία όμως όπως μας δίδαξε ο Γιάννης Σακελλαράκης είναι τα πιο σίγουρα…”.


Ο νέος Δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανόλης Καλλέργης μας ανέφερε για τον σπουδαίο αρχαιολόγο που τίμησε τα Ανώγεια και τόνισε ότι και η νέα Δημοτική αρχή θα έχει προτεραιότητα την ανάδειξη της Ζωμίνθου και του Ιδαίου Άντρου επιθυμώντας την ανάδειξη του χωριού. Η δήλωση έχει ως εξής:

”Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε την μνήμη του Γιάννη Σακελλαράκη. Ένας αρχαιολόγος και ένας σπουδαίος άνθρωπος ο οποίος για τριάντα χρόνια  δουλεύοντας στις μεγάλες ανασκαφές του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμίνθου έφερε στο φως σπουδαία ευρήματα του πολιτισμού μας και ανέδειξε τον τόπο μας.

Ένας άνθρωπος με χαρακτηριστικό ήθος και συνέπεια λόγων και πράξεων που σήμερα πραγματοποιείτε  η τελευταία επιθυμία του να αναπαυτεί στην αγαπημένη του γη. Οι Ανωγειανοί τον ευχαριστούν για όλα όσα προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια στον τόπο μας.

Η Έφη Σαπουνά συνεχίζει επάξια το έργο του όλα αυτά τα χρόνια. Επιθυμία μας είναι να συνεργαστούμε μαζί της όσο καλύτερα μπορούμε για την ομαλή συνέχιση της ανασκαφής και την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση της. Τόσο για το Ιδαίον Άντρο όσο και για την Ζώμινθο και το Μουσείο στα Ανώγεια…”.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης μίλησε για τον Σακελλαράκη και τόνισε ότι είναι σημαντικό να τιμούν τε άνθρωποι που προσέφεραν στον τόπο. Μάλιστα σε ερώτηση μας δήλωσε ότι και στις Αρχάνες θα τιμηθεί με τα αποκαλυπτήρια σύντομα μιας προτομής του μεγάλου αρχαιολόγου. Η δήλωση του κ.Αρναουτάκη έχει ως εξής:

” Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τον Γιάννη Σακελλαράκη για όλα αυτά που προσέφερε στην Κρήτη και στον πολιτισμό, όχι μόνο στα Ανώγεια, αλλά και στις Αρχάνες και όλο το νησί μας. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής να θυμόμαστε τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει στην Κρήτη μας, έχουν αναδείξει τον πολιτισμό και σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα  και θεωρώ ότι ήταν ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αρχαιολόγους. Εύχομαι το έργο του να συνεχιστεί. Στην Έφη Σακελλαράκη που ήταν η άξια σύντροφος του όλα αυτά τα χρόνια εύχομαι να συνεχίσει όπως ήδη κάνει, το έργο του και στα Ανώγεια και στις Αρχάνες.

Η προτομή του στις Αρχάνες είναι έτοιμη. Έχουμε συνεργαστεί με τον Δήμο για να γίνει αυτή η προτομή γιατί οι Αρχάνες οφείλουν πολλά στον Γιάννη και την Έφη και πιστεύω ότι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι αυτό, για να μαθαίνουν οι νεότεροι ποιοι έχουν προσφέρει σε αυτό τον τόπο γιατί πολλές φορές όλοι εμείς οι νεότεροι ξεχνούμε την ιστορία μας και τους πρωτοπόρους που προσέφεραν τα μέγιστα. Αν δεν ήταν ο Γιάννης και η Έφη μπορώ να σας πω ότι ίσως οι Αρχάνες να είχαν καταστραφεί,όλα αυτά τα κτίρια,ο παραδοσιακός οικισμός και η διατήρηση του μπορεί να μην υπήρχε. Όλοι μας πρέπει να τον θυμόμαστε αυτό τον μεγάλο Έλληνα αρχαιολόγο. Μπορεί να μην ήταν Κρητικός όμως ένιωθε Κρητικός και είχε ένα όραμα, για τα Ανώγεια, για τις Αρχάνες και γενικότερα. Οι άνθρωποι που έχουν όραμα προσφέρουν. Οφείλουμε να το συνεχίσουμε και από τη δική μου θέση ως Περιφερειάρχης θέλω να βοηθήσω και τα Ανώγεια και τις Αρχάνες για να αναδειχτεί ακόμα περισσότερο το έργο που έχει ήδη ξεκινήσει..”.

Ο προσωπικός φίλος του Γιάννη Σακελλαράκη, κ. Κώστας Μαμαλάκης δήλωσε:

”Είναι μια γνωριμία με τον Γιάννη από το 1981. Δεν είναι μόνο τα χρόνια που μετράνε αλλά και η ουσία των πραγμάτων. Ο Σακελλαράκης ήταν για μένα ένας μύστης , με έμαθε να είμαι ένας κρυφός άνθρωπος που σημαίνει ίσως ουσιαστικός…”.


Πηγή: Γ. Μπαγκέρης, ΆνωΓη

Δεν υπάρχουν σχόλια