Οι αρχαιολογικές ανασκαφές ξεκίνησαν και πάλι στα αρχαία Λάβρανδα, που βρίσκονται στην περιοχή της Καρίας στα Μούλγα της σημερινής Του...
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές ξεκίνησαν και πάλι στα αρχαία Λάβρανδα, που βρίσκονται στην περιοχή της Καρίας στα Μούλγα της σημερινής Τουρκίας. Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη άρχισαν το 1948 από Σουηδούς ακαδημαϊκούς. Σήμερα οι ανασκαφές εκτελούνται από αρχαιολόγους της Διεύθυνσης Μουσείων Μύλασας.
Ακαδημαϊκοί και εθελοντές από την Κολομβία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σουηδία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, την Ινδία και την Τουρκία εργάζονται στις φετινές ανασκαφές. Η πρώτη αρχαία κρήνη, που ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη το περασμένο έτος, αποκαλύφθηκε σύμφωνα με τον καθηγητή Olivier Henry του Γαλλικού Ινστιτούτου Σπουδών της Ανατολίας.
Μιλώντας για την φετινή ανασκαφή, ο Henry δήλωσε ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν στην μνημειακή ελληνιστική κρήνη, η οποία εκτιμάται ότι χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., στο ρωμαϊκό λουτρό, στο άντρο (ιστορικό κτίριο), στο μαυσωλείο και στην ακρόπολη.
Ωστόσο, ο Henry διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις εκσκαφές γύρω από την αρχαία πόλη, λέγοντας ότι την βλάπτουν σημαντικά. Είπε χαρακτηριστικά ότι ένα από τα τέσσερα ορυχεία της περιοχής βοηθάει και υποστηρίζει το έργο τους, αλλά τα υπόλοιπα τρία βλάπτουν την αρχαία πόλη.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τα φορτηγά του ορυχείου μεταφέρουν μεταλλευτικές ουσίες με αποτέλεσμα να τις αναπνέουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. «Επίσης, ο δυναμίτης που χρησιμοποιείται από τις εταιρείες εξόρυξης στα ορυχεία αλλάζουν σημαντικά τις παραμέτρους της αρχαίας πόλης», είπε, προσθέτοντας ότι θα επιδιώξει μια συνάντηση τις επόμενες ημέρες με στόχο την αλλαγή του δρόμου που ακολουθούν τα φορτηγά από και προς τα ορυχεία εξόρυξης της περιοχής.
Πηγή: Hurriyet Daily News
Δεν υπάρχουν σχόλια