Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στου γιαλού τα Βοτσαλάκια και νέο αναψυκτήριο

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες πολιτών του Πειραιά, που ισχυρίζονταν πως το νέο αναψυκτήριο στην παραλία Βοτσαλάκια στην Καστέλα θα λει...


Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες πολιτών του Πειραιά, που ισχυρίζονταν πως το νέο αναψυκτήριο στην παραλία Βοτσαλάκια στην Καστέλα θα λειτουργεί από το πρωί ώς τις 3 τα ξημερώματα, όπως άλλωστε συμβαίνει και με το άλλο αναψυκτήριο του δήμου στη Φρεαττύδα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία του με τον όρο ότι θα χτιστεί πίσω από το όριο της ακτογραμμής, όπως επίσης ότι θα είναι λιτής κατασκευής και θα κλείνει με τη δύση του ηλίου.

Για την Αρχαιολογική Υπηρεσία το πρόβλημα είναι ότι το κτήριο αυτό θα προβάλλει εμπρός από το Κονώνειο Τείχος. Το αίτημα του Δήμου Πειραιά, που δεν μοιάζει να ενοχλείται από την τόσο στενή γειτνίαση του αρχαίου μνημείου με το νέο (μόνιμο) κατασκεύασμα, ήταν για μια λιθόκτιστη οικοδομή με δίρριχτη κεραμοσκεπή.

Το αναψυκτήριο αυτό δεν είναι εντελώς καινούργιο. Στο ίδιο σημείο και εντός της ζώνης του αιγιαλού -κατά παράβαση του σχετικού νόμου του ΥΠΕΚΑ- λειτουργεί μέχρι σήμερα αναψυκτήριο το οποίο έχει απασχολήσει προ έτους και πάλι το ΚΑΣ. Και συγκεκριμένα, το Συμβούλιο είχε εγκρίνει το 2013 την προσωρινή λειτουργία του μόνο για ένα έτος, ζητώντας παράλληλα μετά την εκπνοή αυτού του χρόνου την κατεδάφισή του, ώστε να χτιστεί ένα νέο που θα σέβεται τα όρια του αιγιαλού.

Τότε, είχε εγκριθεί και η δημιουργία θερινού κινηματογράφου, οργανωμένου πάρκινγκ και χώρου παραλιακής εκμετάλλευσης με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Ο δήμος, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του που παρουσιάστηκαν στο ΚΑΣ, έχει μισθώσει με τριετές συμβόλαιο σε ιδιώτη το θερινό κινηματογράφο, το κυλικείο του και την παραλία με τις ξαπλώστρες.


«Είναι ελάχιστος ο ελεύθερος χώρος που έχει πλέον απομείνει», τόνισαν κάτοικοι της περιοχής στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, οι οποίοι αντιδρούν στη δημιουργία του νέου αναψυκτηρίου.

Στην τοποθέτησή τους, έθεσαν το εύλογο ερώτημα γιατί δεν χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των λουομένων το κυλικείο του σινεμά. Προς τι να χτιστεί κάτι ακόμα, πολύ περισσότερο που η προτεινόμενη κατασκευή είναι βαριά και διόλου «εφήμερη». Κάποιοι, βλέποντας τη μορφή του νέου κτηρίου στα σχέδια, είπαν ότι τους θύμιζε «χειμερινό καταφύγιο». Γι' αυτό τα μέλη του Συμβουλίου ζήτησαν να μην είναι εμφανής η λιθοδομή και να μην τοποθετηθούν κεραμίδια στη στέγη.

Τελικά εγκρίθηκε ομόφωνα η κατασκευή του αναψυκτηρίου (συνολικού εμβαδού 70 τ.μ.) χωρίς το προτεινόμενο ξύλινο στέγαστρο που θα το συνόδευε (εμβαδού 65 τ.μ.). Αντί του στεγάστρου μπορούν να τοποθετήσουν ομπρέλες, οι οποίες θα αποσύρονται στο τέλος του καλοκαιριού, όπως αποφασίστηκε.

Ωστόσο, μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για την Προστασία των Παραλιών Φρεαττύδα και Βοτσαλάκια ζήτησαν την απόρριψη του αιτήματος του δήμου, γιατί «η σκοπιμότητά του δεν αιτιολογείται επαρκώς, ενώ ο χώρος είναι κατατεμαχισμένος και κάθε νέα χρήση επιβαρύνει και καταστρέφει την περιοχή», όπως ανέφεραν. Κατήγγειλαν επίσης ότι στο αναψυκτήριο της Φρεαττύδας καταστρατηγείται ο όρος που είχε τεθεί να λειτουργεί ώς τη δύση του ήλιου (γειτνιάζει κι αυτό με το Κονώνειο Τείχος). «Αν πάτε, θα δείτε ότι το βράδυ λειτουργεί ως μπαρ μέχρι τις 3 τα ξημερώματα» επεσήμαναν. Αλλά ποιος νοιάζεται για όλα αυτά; Αρκεί που το ΚΑΣ έθεσε ως όρο για τη δημιουργία του νέου αναψυκτηρίου, με φόντο τα Τείχη του Κόνωνα, να κλείνει με τη δύση του ηλίου.


Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασιά, Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια