Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λάρισα: Ξαναζωντάνεψε το αρχαίο θέατρο

Ιστορική ημέρα ήταν το Σάββατο για τη Λάρισα, καθώς, μετά από 2.500 χρόνια παίχτηκε αρχαία τραγωδία στο αρχαίο θέατρο της πόλης.


Ιστορική ημέρα ήταν το Σάββατο για τη Λάρισα, καθώς, μετά από 2.500 χρόνια παίχτηκε αρχαία τραγωδία στο αρχαίο θέατρο της πόλης.

Ο λόγος του αρχαίου δράματος ακούστηκε για πρώτη φορά μετά από 2.500 χρόνια σήμερα 20 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας με την ευκαιρία της Ζ΄ Γενικής Συνέλευσης της Κίνησης για τα Αρχαία Θέατρα «Διάζωμα» και τιμητικής εκδήλωσης για τον αρχαιολόγο κ. Αθανάσιο Τζιαφάλια. Παρουσιάστηκαν χορικά από την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, υπό τη φροντίδα του Κώστα Τσιάνου και σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων της Λάρισας και τη χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.


Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρος του «Διαζώματος» ο Γιάννης Σάπκας και εν συνεχεία ο Κώστας Τσιάνος μίλησε για τις δυσκολίες του Θεσσαλικού, για την παράσταση και τα τρία χορικά από την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, που πρωτοπαρουσίασε το 1988 το «Θεσσαλικό Θέατρο», εγκαινιάζοντας το Β΄ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Η παράσταση ανέβηκε σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, κοστούμια Γιώργου Ζιάκα και σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας και τη Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Καρβούνη.


Στη συνέλευση του «Διαζώματος» προήδρευσε ο κ. Σταύρος Μπένος, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Λάρισας κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος ανέφερε πως στους στόχους της νέας δημοτικής αρχής είναι η πλήρης αποκάλυψη του Θεάτρου με το γκρέμισμα των κτιρίων που εμποδίζουν, αλλά και η καθιέρωση Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας.


Ο αρχαιολόγος Αθανάσιος Τζιαφάλιας παρουσίασε την πορεία αποκάλυψης του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας στην 37χρονη πορεία του και επισήμανε τις εργασίες που πρέπει να γίνουν στο μέλλον για να συνεχιστεί το έργο μέχρι την πλήρη αποκάλυψη του Μνημείου. Ειδική μνεία έκανε ο κ. Τζιαφάλιας σε όλους τους συνεργάτες του και ειδικότερα στον Γάλλο επιγραφολόγο Μπρούνο Ελί που βοήθησε επί δεκαετίας στο Αρχαίο Θέατρο.



Τέλος η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στο έργο του Υπουργείου επισημαίνοντας τη συμβολή του πολιτιστικού προϊόντος στην ελληνική οικονομία, παρουσίασε στοιχεία για τα Αρχαία Θέατρα και τόνισε τη σπουδαιότητα του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας, αλλά και του Β’ Αρχαίου Θεάτρου της πόλης. Η κα Μενδώνη παρουσίασε και οικονομικά στοιχεία για τον πολιτισμό, ενώ αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ανασκαφής στην Αμφίπολη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι συνοδεύονταν από την υπεύθυνη για την ανασκαφή αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και την Άννα Παναγιωταρέα.

Η κα Μενδώνη εξήρε το ρόλο του Διαζώματος και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου του Διαζώματος.

Στο βίντεο από το Larissa Tv που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε και συνέντευξη του αρχαιολόγου Aθανασίου Τζαφάλια:


Οι συντελεστές της παράστασης

Στην παράσταση συμμετείχε ομάδα από το περίφημο Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας με χοροδιδάσκαλο τον Δημήτρη Τσιπλακούλη και το γυναικείο τμήμα της μικτής Χορωδίας του Δ.Ω.Λ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Δημήτρη Καρβούνη, και ομάδα τυμπανιστών με την επιμέλεια του Γιάννη Μακρυγιάννη.


Στην ομάδα τυμπανιστών συμμετείχαν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, αλλά και το τμήμα κρουστών της Ε.Μ.Λ-Φιλιππούπολης.

Ειδικότερα οι συντελεστές της τιμητικής παράστασης ήταν:

Λύκειο Ελληνίδων: Αρεβύθη Ιωάννα, Γεωργαντζά Ντόλυ, Θεοχάρη Μάγδα, Καταραχιά Δήμητρα, Κεσκίνη Χαρά, Κόρκα Ξανθή, Κουτέλα Έβη, Λαχανά Ισμήνη, Λέντζα Βικτωρία, Μπαρμπούτη Νατάσα, Νάρη Ελένη, Ντάκου Βασιλένια, Ντίνα Αφεντία, Παρλάντζα Ελένη, Σαίτη Γκέλυ, Σαίτη Μεταξία, Σακελλαρίου Ραφαέλλα, Σιδεροπούλου Βασιλική, Στάθη Ανδριάννα, Τσακίρη Ευαγγελία, Τσιμπόλη Αλίκη, Τσούτσα Σταυρούλα, Χατζηεργάτη Μαρία, Χάψα Σοφία.


Γυναικείο τμήμα της Μικτής Χορωδίας του “Δημοτικού Ωδείου” Λάρισας: Βρούζου Δήμητρα, Δημοπούλου Εύη, Ευαγγέλου Γεωργία,Ζάχου Μαριάννα Θεοδωρίκα Ιωάννα, Καϊσούδη Ειρήνη, Κοντού Ανδρομάχη, Κυριακίδου Κατερίνα, Λεβέντη Χαρούλα, Μακρή Χριστίνα, Ματθαίου Στεφανία Μιχαηλίδου Χριστίνα , Νικολίτσα Καίτη, Νταραρά Μαίρη, Χαρχαρίδη Χριστίνα.


Τυμπανιστές του Μουσικού Σχολείου Λάρισας: Τσιάμαλου Φανή, Αθαναηλίδης Αναστάσης, Γκαντούνας Ιωάννης, Καράκης Ανδρόνικος, Γιάννης Τσιπλακούλης.

Το τμήμα κρουστών της Ε.Μ.Λ. – Φιλιππούπολης: Πιπερτζή Ανθή, Καλογιάννης Θάνος, Μηνοβγίδης Σπύρος,  Μικιρτζής Χρήστος, Τζικούλης Γιώργος.

Και τέλος οι τυμπανιστές: Γιάννης Μακρυγιάννης, Κώστας Χαμπίπης και Σπύρος Σωτηρόπουλος.




Δεν υπάρχουν σχόλια