Φωτογραφία από τις 16 Σεπτεμβρίου 2014 με τις εργασίες αποκατάστασης στη πυραμίδα Djoser στην αρχαία αιγυπτιακή νεκρόπολη Saqqara. ...
Φωτογραφία από τις 16 Σεπτεμβρίου 2014 με τις εργασίες αποκατάστασης στη πυραμίδα Djoser στην αρχαία αιγυπτιακή νεκρόπολη Saqqara. |
Η UNESCO με γραπτό αίτημά της, ζητά από την Αίγυπτο λεπτομερή έκθεση σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης που πραγματοποιούνται στην πυραμίδα Djoser μετά από αναφορές των αιγυπτιακών μέσων ενημέρωσης ότι το μνημείο, ηλικίας 4.600 ετών, έχει καταστραφεί.
Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι η πυραμίδα, η οποία βρίσκεται σε κυρίαρχη θέση στη νεκρόπολη της Saqqara, νότια-δυτικά του Καΐρου, είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης.
«Το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Αρχαιοτήτων ζητώντας λεπτομερή τεχνική έκθεση σχετικά με το έργο», δήλωσε η Tamar Teneishvili, ανώτερη αξιωματούχος της UNESCO στο Κάιρο. «Το αίτημα αυτό έγινε μετά από όγκο πληροφοριών που έχει συλλεχθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης». Σύμφωνα με την αξιωματούχο, η UNESCO θα περιμένει την έκθεση του αιγυπτιακού υπουργείου για να αποφασίσει σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια του.
Η UNESCO στην επιστολή της αναρωτιέται επίσης αν οι συστάσεις που είχε καταθέσει από το 2011 σχετικά με την αποκατάσταση της πυραμίδας έχουν ακολουθηθεί.
Αρκετοί αιγυπτιολόγοι έχουν επικρίνει το έργο της αποκατάστασης, λέγοντας ότι η αρχική πρόσοψη του μνημείου έχει μεταβληθεί. Ορισμένοι μάλιστα, ισχυρίζονται ότι η εταιρεία που ανέλαβε το έργο αποκατάστασης, με την επωνυμία Al-Shurbagy, δεν έχει την απαραίτητη εμπειρία.
Ο Mamdouh al-Damati, υπουργός Αρχαιοτήτων δήλωσε η κριτική ήταν «αβάσιμη». Σύμφωνα με δηλώσεις του, μόλις την περασμένη εβδομάδα κλήθηκε ομάδα δημοσιογράφων για να δουν τις τρέχουσες εργασίες αποκατάστασης και να διαπιστώσουν ότι το «έργο είναι σε εξέλιξη χωρίς κανένα πρόβλημα».
Ο εκτελεστικός διευθυντής του έργου, Michel Ghobrial Farid, απέρριψε επίσης την κριτική, λέγοντας ότι η πρόσοψη της πυραμίδας αποκαταστάθηκε σύμφωνα με τα δεδομένα που ίσχυαν κατά την εποχή κατασκευής της.
Το έργο ξεκίνησε το 2006, αλλά διακόπηκε το Φεβρουάριο του 2013, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Ο τάφος, που χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Imhotep για τον Φαραώ Djoser, με αρχικό ύψος 62 μέτρα θεωρείται το παλαιότερο κτίριο στον κόσμο και είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από λίθο.
Δεν υπάρχουν σχόλια