Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι Καρυάτιδες στο θρόνο τους

Χάρη στις πυρετώδεις εργασίες της ανασκαφικής ομάδας ήρθαν στο φως τα μαρμάρινα βάθρα πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες, ενώ αποκαλύφ...


Χάρη στις πυρετώδεις εργασίες της ανασκαφικής ομάδας ήρθαν στο φως τα μαρμάρινα βάθρα πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες, ενώ αποκαλύφθηκαν ίχνη μπλε χρώματος στο μέτωπο της επιφάνειας που εμφανίστηκε. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού, τα βάθρα είναι ύψους 1,40 μέτρου, με πλάτος 1,36 μ. και πάχος 0,72 μ.
Στον τρίτο θάλαμο επικεντρώνονται πλέον οι εργασίες της ανασκαφικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη στο ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, όπου οι αρχαιολόγοι έχουν εισέλθει μετά την αφαίρεση χωμάτων από ένα μεγάλο μέρος του θυρώματος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αποκαλύπτοντας ένα άνοιγμα σε ύψος 1,5 μέτρου.

Τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας μαζί και με αυτά της διεπιστημονικής έχουν πλέον πρόσβαση μέσα στον τρίτο θάλαμο και πραγματοποιούν εργασίες υποστύλωσης και αντιστήριξης, ώστε να προχωρήσει παράλληλα με τη στερέωση και η περαιτέρω αφαίρεση των χωμάτων με στόχο να φτάσουν σύντομα στο μυστηριώδες θύρωμα, στο αριστερό μέρος του τέταρτου διαφραγματικού τοίχου.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η αφαίρεση των δόμων του τοίχου σφράγισης μπροστά από τις Καρυάτιδες στον πρώτο θάλαμο και παράλληλα με την αφαίρεση των χωμάτων σε μεγάλο μέρος του δεύτερου θαλάμου αρχίζει πλέον να διαμορφώνεται μία εντυπωσιακή ενιαία εικόνα των δύο θαλάμων, με τις δύο Καρυάτιδες πάνω στα βάθρα τους να δεσπόζουν επιβλητικά στον χώρο.


Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να αφαιρεθούν οι δύο τελευταίοι δόμοι του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, κάτι που βοήθησε ώστε να αποκαλυφθούν στο σύνολό τους τα μαρμάρινα βάθρα πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες.

Τα δύο βάθρα, αριστερά και δεξιά, είναι κολλημένα πάνω στους δύο πλευρικούς τοίχους και ο διάκοσμός τους αποτελεί και αυτός συνέχεια της ορθομαρμάρωσής των τοίχων.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την ανασκαφή του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης, είναι ύψους 1,40 μέτρου, με πλάτος 1,36 μ. και πάχος 0,72 μ.


Τα δύο βάθρα φέρουν πάνω τους τις δύο εντυπωσιακές Καρυάτιδες, που είναι «συμφυείς με πεσσούς».

Ανάμεσα στα δύο βάθρα υπάρχει ένα άνοιγμα σε πλάτος 1,7 μ. που οδηγεί στον δεύτερο θάλαμο, ενώ αριστερά και δεξιά των Καρυατίδων υπάρχουν επίσης μεγάλα κενά μέχρι τους πλευρικούς τοίχους.


Ένα άλλο στοιχείο που αποκάλυψε η αφαίρεση των δόμων και των χωμάτων στον πρώτο θάλαμο, παράλληλα με αυτά του δεύτερου, είναι ότι το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου είναι υπερυψωμένο κατά επτά εκατοστά, ενώ εντοπίστηκαν ίχνη μπλε χρώματος στο μέτωπο της επιφάνειας που αποκαλύφθηκε.

Ίχνη μπλε χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της επιφάνειας του δεύτερου χώρου.

Στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες στον δεύτερο θάλαμο η αφαίρεση χωμάτων προχώρησε σε βάθος 1,5 μ. αποκαλύπτοντας τη συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων. Για τη στερέωση του ταφικού μνημείου έγιναν επιπλέον εργασίες αντιστήριξης με την προσθήκη υποστυλωμάτων στον πρώτο θάλαμο και ταυτόχρονα τοποθετήθηκαν οριζόντιες αντηρίδες στον δεύτερο, προκειμένου να προχωρήσει η αποχωμάτωση.

Γαλλικό ενδιαφέρον

Την ίδια ώρα τα ευρήματα στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον στα ΜΜΕ και στην κοινή γνώμη στο εξωτερικό.

Το ενδιαφέρον της γαλλικής κοινής γνώμης για την ανασκαφή στην Αμφίπολη διατυπώθηκε με έκδηλο τρόπο σε αντιπροσωπεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, που βρέθηκε στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη διεθνή τουριστική έκθεση IFTM TOP RESA 2014.

Εκπρόσωποι γαλλικών τουριστικών φορέων και επαγγελματίες του τουρισμού ρωτούσαν τους Ελληνες συμμετέχοντες για την πορεία των ανασκαφών και δήλωσαν πως περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις, ευελπιστώντας να έχουν τη δυνατότητα σύντομα να επισκεφθούν το αρχαίο μνημείο που αποκαλύπτεται.

Σχέδια για την επόμενη μέρα από Δήμο και ΥΠΠΟ

Διαχειριστικό σχέδιο με προτεινόμενες παρεμβάσεις και έργα που θα προετοιμάσουν την περιοχή για την επόμενη μέρα εκπονεί ο Δήμος Αμφίπολης, σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού.

Εν αναμονή της αποκάλυψης του μεγάλου μυστικού που κρύβει ο τύμβος Καστά, ο δήμος αναμένεται να προτείνει κάποιες πρώτες παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν κατ΄ αρχάς την πρόσβαση στον χώρο των αρχαιολογικών εργασιών και άλλα πρακτικά ζητήματα. Σε συνάρτηση με το τι τελικά θα ανακαλυφθεί και εν όψει της μελλοντικής μετατροπής του μνημείου σε επισκέψιμο, θα ζητηθεί ένα συνολικότερο πλέγμα έργων, με σκοπό να αναδειχτεί η περιοχή και ο πολιτιστικός της πλούτος, καθώς και να διευκολυνθούν υποστηρικτικές δραστηριότητες.

«Καλή συνεργασία»

«Είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτισμού, σε πνεύμα καλής συνεργασίας. Δεν το βλέπουμε αποσπασματικά, εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους και θα παρουσιάσουμε ένα συνολικό διαχειριστικό σχέδιο», είπε στο «Έθνος» ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος.

Στα μελλοντικά σχέδια της δημοτικής αρχής είναι να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα της περιοχής (αρχαιολογικά ευρήματα, μουσείο, πολιτιστικός πλούτος, σπήλαιο, αγροτική παραγωγή, γειτνίαση με το θαλάσσιο μέτωπο), ώστε να προσφέρει ένα ελκυστικό πακέτο στους επισκέπτες.

Την ίδια ώρα, εξετάζεται η προοπτική δημιουργίας υδατοδρομίου για την προσέγγιση υδροπλάνων στο λιμάνι της Αμφίπολης, καθώς ήδη, σύμφωνα με τον δήμαρχο, υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες εκμετάλλευσης. Το Λιμενικό Ταμείο αναμένεται να μελετήσει την αδειοδότηση του έργου.

Δημήτρης Παντερμαλής: «Η Αμφίπολη εγείρει το παγκόσμιο ενδιαφέρον»

Στη διεθνή απήχηση που προκαλεί η αρχαιολογική ανασκαφή της Αμφίπολης, αναφέρθηκε ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας, Δημήτρης Παντερμαλής, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στη Θεσσαλονίκη προς τιμήν του.


«Θέλω να σχολιάσω την απήχηση που είχε η ανεύρεση αυτού του μνημείου και πόσο ήγειρε το ενδιαφέρον του ελληνικού και του διεθνούς κοινού», υπογράμμισε ο κ. Παντερμαλής ο οποίος ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε εκτιμήσεις για την κατάληξη των ανασκαφών, αλλά και για το θέμα της διαμάχης, μεταξύ συναδέλφων του αρχαιολόγων.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από το Σύλλογο Αποφοίτων του 2ου Γυμνασίου - Λυκείου Θεσσαλονίκης, από το οποίο αποφοίτησε και ο κ. Παντερμαλής, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με παλιούς του συμμαθητές, αλλά και φοιτητές του, από την εποχή των πολύχρονων ανασκαφών στο Δίον.

Ο κ. Παντερμαλής στην ομιλία του αναφέρθηκε στις σύγχρονες μεθόδους της ψηφιακής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Αδάμ -Βελένη και ο Ευάγγελος Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ.

«Προσπαθούμε με σύγχρονες μεθόδους να αναδείξουμε όλα τα χαρακτηριστικά του Μουσείου της Ακρόπολης και μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας επιχειρούμε να κάνουμε πιο οικεία στον κόσμο, τα αριστουργήματα της αρχαϊκής και κλασσικής εποχής χωρίς όμως να θυσιάσουμε οτιδήποτε από την αυθεντικότητα των πρωτοτύπων», επισήμανε ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης.


Πηγή: Β. Ιγνατιάδης, Έθνος, Ναυτεμπορική, ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια