Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, για το σχολικό έτος 2014-15, θα πραγματοποιήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας και σε ανακο...
Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, για το σχολικό έτος 2014-15, θα πραγματοποιήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας και σε ανακοίνωση της ΛΔ΄ ΕΠΚΑ, αναφέρονται:
«Στόχος των δράσεων μας είναι να δοθούν στους μαθητές τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε μέσα από την αφήγηση, την διάδραση και το παιχνίδι να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και την κριτική ικανότητά τους εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και την φαντασία τους. Ταυτόχρονα με την παρότρυνση των αρχαιολόγων, τους δίνεται η δυνατότητα να παρατηρήσουν και να κατανοήσουν τα εκθέματα, να εκφραστούν δημιουργικά και να αυτενεργήσουν μέσα στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου, ώστε η επίσκεψή τους στο Μουσείο να μετατραπεί σε μια ευχάριστη εμπειρία προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας απευθύνονται σε σχολικές ομάδες, προσχολικής ηλικίας (νήπια), όλων των τάξεων, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Α΄ Γυμνασίου.
Ανώτατος αριθμός μαθητών ανά ομάδα: 25 άτομα.
Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου περιλαμβάνουν για φέτος τα ακόλουθα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα διάρκειας 1 ½ ώρας:
1) «Με μια σφραγίδα μαγική, ταξίδι στη Νεολιθική εποχή» Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με τον Νεολιθικό Πολιτισμό, την οργάνωση της καθημερινής ζωής και των ποικίλων δραστηριοτήτων των κατοίκων ενός Νεολιθικού χωριού.
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού.
2) «Ταξιδεύοντας με βαγόνι σε ένα ιερό άλσος» : Τα παιδιά συντροφιά με την θεά Αθηνά Ιτωνία ταξιδεύουν 2500 χιλιάδες χρόνια πίσω στην αρχαιότητα και μαθαίνουν την μακρόχρονη ιστορία και χρήση του ομώνυμου Πανθεσσαλικού Ιερού και τη λατρεία της θεάς στη Φίλια της Π. Ε. Καρδίτσας. Παράλληλα γνωρίζουν τη δημιουργία και την εξέλιξη των λατρευτικών κέντρων και των ναών της Αρχαίας Ελλάδας.
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Δ΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού.
3) «Φως εκ φωτός. Η αέναη διαδρομή μιας φλόγας» Κεντρικό θέμα η φωτιά ως δύναμη δημιουργίας και καταστροφής. Οι μαθητές μέσα από προβολές, το μύθο, τα αρχαιολογικά ευρήματα και την αναζήτηση αντικειμένων που σχετίζονται με τη φωτιά από την μόνιμη έκθεση του Μουσείου θα μυηθούν στην διαχρονική πορεία της φωτιάς και τον καθοριστικό ρόλο της στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού.
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Γ΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού.
4) «Αγγείο, αγγείο είσαι εδώ; Ήρθε η ώρα να σε βρω…»: Κεντρικό θέμα η συντήρηση αρχαιοτήτων. Τα παιδιά παρακολουθούν τα στάδια που περνά ένα αρχαίο αγγείο από τη στιγμή που έρχεται στο φως μέχρι την έκθεσή του στο Μουσείο. Και έχουν τη δυνατότητα να γίνουν τα ίδια συντηρητές με τη βοήθεια των συντηρητών του Μουσείου σε ένα ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά εργαστήριο συντήρησης.
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού.
5) «Τα αγάλματα τη νύχτα δε λένε καληνύχτα…»: Ο Ηρακλής, ο Διόνυσος & ο Απόλλωνας συναντώνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας. Τι συμβαίνει όμως όταν τα φώτα του Μουσείου σβήνουν τη νύχτα; Μέσα από ένα ευφάνταστο παραμύθι με διασκεδαστικούς διαλόγους τα παιδιά έρχονται σε μια πρώτη επαφή με τους αρχαίους θεούς και τον ήρωα.
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Νηπιαγωγείου, Α΄, Β΄ & Γ΄ Δημοτικού.
6) «Ένα ιερό άλσος ζωντανεύει»: Ποιά είναι η Ιτωνία Αθηνά; Τι είναι το ιερό άλσος; Τρεις φίλοι μοιράζονται την ίδια μεταφυσική εμπειρία όταν συναντούν μια μαγική ιτιά, που μιλά. Η συνάντηση τους αυτή στάθηκε η αφορμή να ξετυλιχθεί σταδιακά το κουβάρι της μακραίωνης ιστορίας του Ιερού της Ιτωνίας Αθηνάς.
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Νηπιαγωγείου, Α΄, Β΄, & Γ΄ Δημοτικού.
7) Μουσειοσκευή «Ένα ιερό άλσος ζωντανεύει και ταξιδεύει» Όταν το σχολείο δεν μπορεί να πάει στο Μουσείο τότε το Μουσείο πάει στο σχολείο…
Πρόκειται για ένα κουτί που περιέχει όλο το ενημερωτικό και εποπτικό υλικό αφιερωμένο στον αρχαιολογικό χώρο του ιερού της Ιτωνίας Αθηνάς στη Φίλια και το οποίο δανείζεται σε εκπαιδευτικούς φορείς για διάστημα 5 ημερών με προσυνεννόηση, ως ένα είδος εναλλακτικής διδασκαλίας. Προορίζεται κυρίως για τα σχολεία που δεν μπορούν να μετακινηθούν και κυρίως για τα σχολεία των πιο απομακρυσμένων περιοχών της Π.Ε. Καρδίτσας. Το υλικό παραλαμβάνει και επιστρέφει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας ο εκπαιδευτικός με δική του ευθύνη και για την παραλαβή είναι απαραίτητη η υποβολή μιας αίτησης δανεισμού υπογεγραμμένη από τον διευθυντή του σχολείου. Η εν λόγω μουσειοσκευή ουσιαστικά αποτελεί προσαρμογή του ομώνυμου εκπαιδευτικού προγράμματος στις δυνατότητες που παρέχει η αίθουσα του σχολείου. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει το δανειστικό υλικό με όποιον τρόπο θεωρεί καλύτερο για την τάξη του και να το προσαρμόσει στην ηλικία των παιδιών.
Μουσειοσκευή για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄, Β΄, & Γ΄ Δημοτικού.
8) «Μαψαταία ειμί»: Από το Κιέριον στην Μητρόπολη: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (έναρξη: Ιανουάριος 2015) . Ο Μαψαταίας, ένας αθηναίος έμπορος, ταξιδεύει στην δυτική Θεσσαλία του 4ου αι π.Χ. και επισκέπτεται τις αρχαίες πόλεις του Κιερίου και της Μητρόπολης. Παράλληλα με την ταξιδιωτική του εμπειρία ξεδιπλώνεται η ιστορία και η πολιτική οργάνωση της αρχαίας Θεσσαλίας.
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Α΄ Γυμνασίου.
Όλα τα παραπάνω προγράμματα παρέχονται δωρεάν.
Δανειστικό υλικό προετοιμασίας παρέχεται στον εκπαιδευτικό, εφόσον το επιθυμεί, πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη. Η παρουσίαση κατά κανόνα γίνεται από αρχαιολόγους και μουσειοπαιδαγωγούς. Υπάρχει όμως η δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί µε την υποστήριξη δανειστικού εποπτικού υλικού και εκπαιδευτικών ξεναγήσεων, να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να παρουσιάσουν οι ίδιοι τα εκθέματα στην τάξη τους.
Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα βρείτε στις διευθύνσεις: http://ldepka.culture.gr & facebook.com/ArchaiologikoMouseioKarditsas.
Πηγή: Ελευθερία
Δεν υπάρχουν σχόλια