Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Σφίγγα παραδίδεται (ξανά) στο κοινό

Έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια, από τότε που ξεκίνησαν τα έργα αποκατάστασης του μνημείου, η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας θα είναι και π...


Έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια, από τότε που ξεκίνησαν τα έργα αποκατάστασης του μνημείου, η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας θα είναι και πάλι «ανοιχτή» για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αιγύπτου. 

Ακόμα δεν γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία που θα είναι ξανά επισκέψιμη για το κοινό η Σφίγγα, ένα από τα σημαντικότερα και δημοφιλέστερα μνημεία της αρχαίας Αιγύπτου, που βρίσκεται στο οροπέδιο της Γκίζας και έκλεισε πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, προκειμένου να αποκατασταθεί. «Είναι όμως κάτι που θα γίνει σύντομα», όπως δήλωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, γεγονός που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας για την Αίγυπτο - αυτήν τη φορά με μια ευχάριστη αφορμή.

«Μόλις ανοίξει ο περιβάλλον χώρος, οι τουρίστες θα μπορούν να περπατούν γύρω από τη Σφίγγα», είπε.

Το νερό και ο μολυσμένος αέρας θεωρείται πως είχαν προκαλέσει ζημιές στο τεράστιο άγαλμα από ασβεστόλιθο, μήκους 73,5 μ., πλάτους 6 μ. και ύψους 20,22 μ., που παριστάνει ένα μυθολογικό πλάσμα με κεφάλι ανθρώπου και σώμα λιονταριού και χρονολογείται από τα χρόνια της βασιλείας του φαραώ Χεφρήνου (2558-2532 π.Χ.). Η δε αποκατάστασή του περιλαμβάνει την αντικατάσταση πλακών στην αριστερή πλευρά του αγάλματος, «όπου υπήρχαν ρωγμές», αλλά και την προσθήκη μιας επικάλυψης στο μπροστινό μέρος για να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωσή του.

Με το χειμώνα -που είναι και η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κανείς την Αίγυπτο- να πλησιάζει, η ανακοίνωση του επικείμενου ανοίγματος του περιβάλλοντος (στην πραγματικότητα) χώρου της Σφίγγας στο κοινό αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στον τουρισμό της χώρας, που, λόγω των αναταραχών των τελευταίων τριών χρόνων, σημειώνει πλέον πολύ χαμηλά ποσοστά επισκεψιμότητας.


Πηγή: Κ. Βασσάλου, Καθημερινή, The Archaeology News Network


Δεν υπάρχουν σχόλια