Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αμφίπολη: Ενδείξεις για θαμμένες αρχαιότητες δυτικά του τάφου

Αντιστατικές δομές που ίσως να είναι αρχαίες κατασκευές εντόπισε η γεωφυσική διασκόπηση στον Καστά. Εντοπίστηκε περιοχή υψηλών τιμών...


Αμφίπολη: Ενδείξεις για θαμμένες αρχαιότητες δυτικά του τάφου

Αντιστατικές δομές που ίσως να είναι αρχαίες κατασκευές εντόπισε η γεωφυσική διασκόπηση στον Καστά. Εντοπίστηκε περιοχή υψηλών τιμών.Θα γίνει αρχαιολογική διερεύνηση.

Δυτικά του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης επικεντρώνεται, προς το παρόν τουλάχιστον και βάσει των αποτελεσμάτων της γεωφυσικής διασκόπησης, το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων αναφορικά με το εάν στον λόφο Καστά είναι θαμμένα και άλλα μνημεία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρεται πως στο εσωτερικό του λόφου, και μέσω των ηλεκτρικών τομογραφιών, εντοπίζονται αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές και τα σημεία στα οποία αυτές εμφανίζονται χρειάζονται αρχαιολογική διερεύνηση.

Δυτικά του αρχαίου τάφου, και σχεδόν παράλληλα, σε οριζόντια τομή που προέκυψε από τις τομογραφίες και απεικονίζει την κατανομή της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης, εντοπίστηκε περιοχή υψηλών τιμών, η οποία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με ανασκαφική διερεύνηση.

Η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τη συντονιστική ευθύνη του καθηγητή Γρηγ. Τσόκα, η οποία διεξάγει τη γεωφυσική διασκόπηση και τη γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά, κατασκεύασε ψηφιακό προσομοίωμα του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση του τάφου.

Από τη σύγκριση του προσομοιώματος με τη σημερινή κατάσταση αλλά και την κατάσταση πριν τις πρόσφατες ανασκαφές, προέκυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος του λόφου συνίσταται από φυσικούς σχηματισμούς.

Το προσομοίωμα αναμένεται να γίνει πληρέστερο μετά την ενσωμάτωση στοιχείων από τις γεωτρήσεις που θα διανοιχθούν για γεωτεχνικούς σκοπούς. 

Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται η οριζόντια τομογραφική εικόνα, όπου ανατολικό της τμήμα διακρίνεται η ανωμαλία των υψηλών αντιστάσεων:

Αμφίπολη: Ενδείξεις για θαμμένες αρχαιότητες δυτικά του τάφου


Πηγή: in.gr, The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια