Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κτηριακές πληροφορίες για τον Παρθενώνα μέσω αρχειακών τεκμηρίων

Από τον Πλούταρχο και τον Βιτρούβιο έως τον Εβλιά Τσελεμπή και τους σύγχρονους ταξιδιώτες, στους 25 αιώνες που ορθώνεται στο βράχο της...

Κτηριακές πληροφορίες για τον Παρθενώνα μέσω αρχειακών τεκμηρίων

Από τον Πλούταρχο και τον Βιτρούβιο έως τον Εβλιά Τσελεμπή και τους σύγχρονους ταξιδιώτες, στους 25 αιώνες που ορθώνεται στο βράχο της Ακρόπολης, το κτίριο του Παρθενώνα προκαλεί θαυμασμό στους επισκέπτες του. 

Για τους νεότερους μελετητές ωστόσο πολλά σημεία της μορφής αλλά και της ιστορίας του παραμένουν γρίφος. Τι όψη είχε στο πέρασμα του χρόνου δεδομένου ότι κατά καιρούς έχει υποβληθεί σε μικρές ή μεγαλύτερες κτηριακές διαφοροποιήσεις από την αρχική του μορφή, λόγω επισκευών, αλλά και αλλαγών στη χρήση του; Και σε τι συμπεράσματα μπορούμε να οδηγηθούμε σήμερα με δεδομένο ότι οι πληροφορίες που αντλούμε για τη μορφή του από τους αρχαίους συγγραφείς και μεσαιωνικούς περιηγητές είναι συνήθως γενικές και αόριστες μεταφέροντας ελάχιστα στοιχεία για τις μορφολογικές αλλαγές του ίδιου του κτηρίου; 

Τη Δευτέρα 12/1 (στις 6.30 μ.μ. ), η Λένα Λαμπρινού από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης «ξεφυλλίζει» τις κτηριακές πληροφορίες που έχουμε για τον Παρθενώνα μέσω αρχειακών τεκμηρίων (κείμενα και απεικονίσεις ), στο πλαίσιο των διαλέξεων που οργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο Θησείο (Ψαρομηλίγκου 22 ). 

Η διάλεξη θα παρουσιάσει πληροφορίες από ιστορικές και αρχειακές πηγές, οι οποίες κατευθύνουν και τροφοδοτούν τις γνώσεις μας για την αρχική μορφή και τις μορφικές αλλαγές του κτηρίου κατά τη μακρόχρονη ιστορία του. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη και μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει η κοπή της πίτας του συλλόγου.


Δεν υπάρχουν σχόλια