Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μεσαιωνικό μοναστήρι με κρύπτη ανασκάφηκε στην Πολωνία

Η είσοδος στην κρύπτη κάτω από το εκκλησάκι της Αγίας Άννας Τα θεμέλια εκκλησίας ενός μεσαιωνικού μοναστηριού και μία κρύπτη που χρο...



Μεσαιωνικό μοναστήρι με κρύπτη ανασκάφηκε στην Πολωνία
Η είσοδος στην κρύπτη κάτω από το εκκλησάκι της Αγίας Άννας
Τα θεμέλια εκκλησίας ενός μεσαιωνικού μοναστηριού και μία κρύπτη που χρονολογείται στον 17ο με 18ο  αιώνα, που περιέχει ταφές ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια έρευνας σε πρώην κιστερκιανό μοναστηριακό συγκρότημα στο Wagrowiec της Πολωνίας – σήμερα Μονή Παύλου και Ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Οι κιστερκιανοί μοναχοί έφτασαν στο Wagrowiec στα τέλη του 14ου αιώνα, όταν οι ηγούμενοι των μονών του κοντινού Lekno αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα του μοναστηριού τους. Έτσι ξεκίνησε η κατασκευή του μοναστηριού και της εκκλησίας. Ωστόσο, η κατασκευή της τελευταίας διήρκησε σχεδόν εκατό χρόνια. Ο κύριος ναός εγκαινιάστηκε στα τέλη του Μεσαίωνα, το 1493. «Η κατάσταση αυτή ήταν το αποτέλεσμα του μεγέθους και των πολύπλοκων οικονομικών προβλημάτων του κλήρου», δήλωσε ο Marcin Krzepkowski, ο οποίος ηγήθηκε των ανασκαφών για λογαριασμό του Περιφερειακού Μουσείου Wagrowiec μαζί με τον Tomasz Podzerek.

Το μοναστήρι δεν διασώθηκε μέχρι τις μέρες μας. Έπεσε κατ 'επανάληψη θύμα πυρκαγιών, ενώ με την πάροδο του χρόνου έχασε εντελώς την πρωτότυπη γοτθική μορφή του. Τον Ιανουάριο του 1945, καταστράφηκε από την πυρκαγιά μετά την υποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων.


Μεσαιωνικό μοναστήρι με κρύπτη ανασκάφηκε στην Πολωνία
Ταφή ανακαλύφθηκε κάτω από τα ερείπια του δαπέδου στο βόρειο κλίτος
«Παρά την πλούσια ιστορία του, το κιστερκιανό μοναστήρι δεν υπήρξε ποτέ αντικείμενο της αρχαιολογικής έρευνας. Οι αρχαιολόγοι έχασαν την εξαιρετική ευκαιρία όταν τέθηκε η μακροπρόθεσμη ανασυγκρότηση του συγκροτήματος τα έτη 1945-1978» αναφέρει ο Krzepkowski.

Φέτος είχαν άλλη μια ευκαιρία λόγω της κατασκευής αποχέτευσης όμβριων υδάτων. Ο αριθμός των ευρημάτων εξέπληξε τους ερευνητές. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν για τέσσερις μήνες, μέχρι το Νοέμβριο του 2014. Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τα θεμέλια του κυρίως ναού, χτισμένα από πέτρα και τούβλα με ασβεστοκονίαμα καθώς και τα θεμέλια των κλιτών. Επίσης, κατάφεραν να ανακαλύψουν τα ερείπια της Αγίας Άννας, ένα παρεκκλήσι του 16ου αιώνα, από την εποχή του ηγουμένου Nicholas II Bimontanus, όπως αναφέρεται στα "Χρονικά του Wagrowiec". Χτίστηκε από μεγάλους ογκόλιθους χωρίς συνδέσμους με ασβεστοκονίαμα.


Μεσαιωνικό μοναστήρι με κρύπτη ανασκάφηκε στην Πολωνία

Κατά τη φετινή έρευνα διαπιστώθηκε ότι το πλάτος της γοτθικής εκκλησίας ήταν περίπου 24 μέτρα και χτίστηκε σε σταυρική κάτοψη - μέχρι σήμερα οι ιστορικοί δεν έχουν καμία πληροφορία για το σχήμα αυτού του κτιρίου. Ο ναός είχε ένα ελαφρώς διαφορετικό προσανατολισμό σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες κατόψεις της ύστερης μπαρόκ μορφής, οι οποίες χτίστηκαν χρησιμοποιώντας μόνο ένα μέρος από τα παλαιότερα θεμέλια.

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο βόρειο κλίτος του ναού, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης μια κρύπτη και ταφές. Οι ταφές χρονολογούνται στον 17ο και στις αρχές του 18ου αιώνα.


Μεσαιωνικό μοναστήρι με κρύπτη ανασκάφηκε στην Πολωνία
Νόμισμα του 17ου αιώνα αιώνα βρέθηκε στην κρύπτη
«Υπήρχαν τούβλα τοποθετημένα γύρω από το κεφάλι ενός νεκρού. Αυτή ήταν μια ενδιαφέρουσα παράδοση, ιδιαίτερα έντονη στη σύγχρονη εποχή στις περιοχές Paluki, Kujawy και στο βόρειο τμήμα της Wielkopolska. Συχνά ερμηνεύεται ως μια κίνηση προστασίας από τους βρικόλακες. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η διαδικασία αυτή έχει σχεδιαστεί για να σταθεροποιήσει το κεφάλι του νεκρού με τέτοιο τρόπο ώστε το πρόσωπό του να στρέφεται προς ανατολάς και προς το ναό» υποστήριξε ο Krzepkowski.

Στις κρύπτες οι αρχαιολόγοι βρήκαν πολυάριθμα μνημεία - θραύσματα του ύστερου Μεσαίωνα, σύγχρονη κεραμική αλλά και σπασμένα παράθυρα. Στα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα περιλαμβάνονται τελετουργικά βιβλία, νομίσματα, θραύσμα ενός γλυπτού από τερακότα αλλά και βάση ενός λίθινου γλυπτού.


Μεσαιωνικό μοναστήρι με κρύπτη ανασκάφηκε στην Πολωνία
Θέση για τελετουργικό βιβλίο με το μονόγραμμα "Μ"
Οι ανασκαφές έδειξαν επίσης ότι εκατοντάδες χρόνια πριν, η περιοχή του κιστερκιανού μοναστηριού υπήρξε τόπος ανθρώπινης κατοικίας. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει ίχνη οικισμών από τη Ρωμαϊκή περίοδο.

«Εκτός από τα παραδοσιακά σχέδια, τη φωτογραφική και περιγραφική τεκμηρίωση πραγματοποιήσαμε και σάρωση με λέιζερ (3D) των εκτεθειμένων καταλοίπων της αρχιτεκτονικής και των γεωλογικών στρωμάτων χάρη στους πόρους από τον προϋπολογισμό της πόλης Wagrowiec» δήλωσε ο Krzepkowski.

Καθώς δεν μπορεί να ανασκαφεί όλη η περιοχή της παλιάς γοτθικής εκκλησίας, οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν μια γεωφυσική μέθοδο με μαγνητόμετρο πρωτονίου, η οποία επέτρεψε να καταγράψουν τα στρώματα του εδάφους.



Δεν υπάρχουν σχόλια