Με αιχμές κατά των προκατόχων του για το θέμα της χρηματοδότησης και την επικοινωνιακή διαχείριση της ανασκαφής της Αμφίπολης, αλλά κα...
Με αιχμές κατά των προκατόχων του για το θέμα της χρηματοδότησης και την επικοινωνιακή διαχείριση της ανασκαφής της Αμφίπολης, αλλά και με μηνύματα προς την επικεφαλής αρχαιολόγο, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης έδωσε το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στη συγκεκριμένη ανασκαφή αλλά και στις αρχαιολογικές έρευνες στο σύνολό τους, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε το Σάββατο στον λόφο Καστά.
Ο κ. Ξυδάκης κατέστησε σαφές πως η ανασκαφή της Αμφίπολης έχει τελειώσει σε αυτήν τη φάση της και ότι δεν προβλέπεται αυτήν τη στιγμή νέα χρηματοδότηση, σχολιάζοντας πως «έλαβε τεράστιες οικονομικές βοήθειες. Δεν υπάρχουν πολλές ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο που έλαβαν τέτοια οικονομική υποστήριξη».
Κάλεσε την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Κατερίνα Περιστέρη να μελετήσει τα ευρήματα και να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της στην επιστημονική κοινότητα, ενώ έκανε λόγο για ολιστική διαχείριση της περιοχής ως σύνολο, με την αξιοποίηση και των ευρημάτων του Δ. Λαζαρίδη αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος.
Χαρακτήρισε το μνημείο ως ένα τεράστιο έργο που αυτήν τη στιγμή παίρνει τις ανάσες που χρειάζεται, ενώ ανέφερε πως χρειάζονται πολλά έργα υποστήριξης, επισημαίνοντας τα πολλά προβλήματα που έχει ο λόφος Καστά, τα οποία ανέδειξε την περασμένη εβδομάδα με δημοσίευμά του το «Εθνος της Κυριακής».
Ο κ. Ξυδάκης επισκέφθηκε το μνημείο, το Μουσείο της Αμφίπολης και το αρχαίο Γυμνάσιο, συνοδευόμενος από την Κ. Περιστέρη, την υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης Μ. Κόλλια-Τσαρουχά και τον δήμαρχο Αμφίπολης Κ. Μελίτο.
«Δεν ψάχνουμε να βρούμε διάσημους νεκρούς. Ψάχνουμε να βρούμε ιστορικές αλήθειες», ανέφερε, προσθέτοντας πως δεν έχει καμία σημασία να αναρωτιόμαστε με σκανδαλολογικούς τρόπους ποιος ήταν ο νεκρός. «Αν ήταν κάποιος πλούσιος, κάποιος ηγεμών, αυτά τα λένε οι ποιητές, τα λέει ο Καβάφης», είπε, ενώ απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις για την πιθανή σχέση του μνημείου με τον Μέγα Αλέξανδρο διερωτήθηκε τι θα άλλαζε αν θα λέγαμε ότι σε αυτόν τον τάφο ήταν ο τρίτος εγγονός του.
Ο Νίκος Ξυδάκης κάλεσε την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Κατερίνα Περιστέρη να μελετήσει τα ευρήματα και να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της στην επιστημονική κοινότητα |
Εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με την επικοινωνιακή διαχείριση έως τώρα, στέλνοντας σαφή μηνύματα: «Οι αρχαιολόγοι δεν απευθύνονται στους δημοσιογράφους, αλλά στην υπηρεσία τους και στην αρχαιολογική κοινότητα. Στην υπηρεσία τους για να ενημερώνουν γι' αυτά που βρίσκουν και στην επιστημονική κοινότητα, στους συναδέλφους τους, στους οποίους παρουσιάζουν τα ευρήματα, τις σκέψεις τους, τις ερμηνείες τους και τίθενται και στην επιστημονική «βάσανο», στις ερωτήσεις των συναδέλφων τους για να φτάσουν σε μία σύνθεση, στα συμπεράσματα», είπε.
Σε συνέντευξη σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, μία μέρα νωρίτερα, είχε ερωτηθεί για την απουσία της Κ. Περιστέρη από το πρόσφατο αρχαιολογικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.
«Έχει το δικαίωμα να αποφασίζει. Από δω και πέρα η εργασία της είναι η περαιτέρω επεξεργασία των ευρημάτων, ώστε να τα παρουσιάσει στην επιστημονική κοινότητα», απάντησε, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του γεωλόγου - σπηλαιολόγου Ε. Καμπούρογλου για τις πιέσεις που -όπως αποκάλυψε το «Έθνος»- του ασκούσε η Κ. Περιστέρη προκειμένου να μην κάνει εισήγηση στο συνέδριο.
Σε συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού ενημερώθηκε για τα έργα συντήρησης και ανάδειξης 117 αρχαιολογικών χώρων και 35 σύγχρονων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών που υλοποιεί η περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ 2007-13.
Όπως είπε ο περιφερειάρχης, ο κ. Ξυδάκης τον διαβεβαίωσε πως θα συνεργαστεί για την ένταξη στο επόμενο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), για τη δημιουργία δρόμων πολιτισμού της Κεντρικής Μακεδονίας, που θα συνδυάζουν τον άυλο με τον υλικό πολιτισμό, την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη παραγωγή.
Πηγή: Β. Ιγνατιάδης, Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια