Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι οθωμανικές επιτύμβιες στήλες και οι επιγραφές τους μέσα από το υλικό του Μουσείου Μπενάκη

Ομιλία του Δημήτρη Λούπη  "Οι οθωμανικές επιτύμβιες στήλες και οι επιγραφές τους μέσα από το υλικό του Μουσείου Μπενάκη"...



Οι οθωμανικές επιτύμβιες στήλες και οι επιγραφές τους μέσα από το υλικό του Μουσείου Μπενάκη

Ομιλία του Δημήτρη Λούπη "Οι οθωμανικές επιτύμβιες στήλες και οι επιγραφές τους μέσα από το υλικό του Μουσείου Μπενάκη" την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 και ώρα 19:00, στο Κτηριακό Συγκρότημα Κεραμεικού του Μουσείο Μπενάκη.

Οι ταφικές πρακτικές των Οθωμανών εντοπίζονται στο γενικότερο πλαίσιο του θανάτου και της ανάμνησης του νεκρού στον ισλαμικό κόσμο, ωστόσο φέρουν στοιχεία και από προϊσλαμικές αντιλήψεις της Κεντρικής Ασίας. Μνημειακές κατασκευές ενταφιασμού από το μαυσωλείο έως απλούστερους τάφους βρίσκουν την εφαρμογή τους σε ισλαμικές δυναστείες τουρκικής προέλευσης, όπως στους Οθωμανούς. Αν το μαυσωλείο προϋποθέτει συγκεκριμένη οικονομική, κοινωνική ή πολιτική θέση, σε μικρότερη κλίμακα και αναλογικά πάντα με τη θέση αυτή, μία οθωμανική επιτύμβια στήλη μπορεί να είναι ένα αντικείμενο τέχνης, εξαντλώντας τις δυνατότητες τρισδιάστατης γλυπτικής εντός των ορίων του θρησκευτικού πλαισίου. Στο ημιαγροτικό και αστικό περιβάλλον ο τάφος και το επιτύμβιο κείμενο ακολουθώντας τους θεσμούς γίνονται εκφραστές της εποχής τους με πολλαπλά μηνύματα. Μέσα από το παράδειγμα των δύο οθωμανικών επιτύμβιων στηλών της συλλογής του Ισλαμικού Μουσείου Μπενάκη παρακολουθούμε την εξέλιξη του είδους και τις αλληλεπιδράσεις με ταφικά μνημεία άλλων θρησκευμάτων στην οθωμανική Ανατολική Μεσόγειο με έμφαση στο υλικό του ελλάδικου χώρου. 

Ο Δημήτρης Λούπης σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ειδίκευσης στην οθωμανική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Άγκυρα και στην ιστορία της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Στο ίδιο πανεπιστήμιο ολοκληρώνει εφέτος τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο την πρώιμη οθωμανική περίοδο. Εργάζεται στο πρόγραμμα Οθωμανικής Επιγραφικής στον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος για τρίτη χρονιά φέτος διδάσκει τον Σεμιναριακό Κύκλο Οθωμανικής Γλώσσας και Παλαιογραφίας. Έχει εκδώσει σχετικά με την οθωμανική χαρτογραφία και περιήγηση, όπως για παράδειγμα τον επιμελή χαρτογράφο Πιρί Ρεΐς του 16ου αιώνα και τον ιδιοσυγκρατικό περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπί του 17ου αιώνα.

Είσοδος ελεύθερη 

Για κρατήσεις θέσεων: τηλ. 210 - 3251311, καθημερινά 9:00 - 17:00


Δεν υπάρχουν σχόλια