Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έρευνες και «λίφτινγκ» στο θέατρο της αρχαίας Κνίδου

Aνασκαφές και αναστηλώσεις θα αλλάξουν το πρόσωπο που έχουν τα κατάλοιπα της αρχαίας Κνίδου Το πανέμορφο θέατρο της αρχαίας Κνίδου, ...


Έρευνες και «λίφτινγκ» στο θέατρο της αρχαίας Κνίδου
Aνασκαφές και αναστηλώσεις θα αλλάξουν το πρόσωπο που έχουν τα κατάλοιπα της αρχαίας Κνίδου
Το πανέμορφο θέατρο της αρχαίας Κνίδου, με τις κερκίδες να «βλέπουν» στη θάλασσα, και μία εκκλησία θα ερευνήσουν και θα αναστηλώσουν τις επόμενες εβδομάδες οι αρχαιολόγοι στη γειτονική μας Τουρκία.

Οι ανασκαφές ξεκινούν σύντομα όπως γράφει η εφημερίδα «Χουριέτ» στην επαρχία Μούγλα, όπου βρίσκονται τα κατάλοιπα της πανάρχαιης πόλης.

Η Κνίδος υπήρξε πατρίδα του Εύδοξου, μαθηματικού, αστρονόμου και μαθητή του Πλάτωνα, του περιπατητικού φιλόσοφου Αγαθαρχίδη, του ιστορικού Αρατου, του ρήτορα Αρτεμίδωρου, του συγγραφέα και ιατρού Κτησία, του αρχιτέκτονα Σώστρατου, που είχε κατασκευάσει τον ονομαστό Φάρο της Αλεξάνδρειας κ.ά.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγητής Ερτεκίν Ντοκσάναλτι, είπε ότι οι ανασκαφές στην πόλη είχαν σταματήσει πολλά χρόνια και άρχισαν ξανά το 2013.

Ο πρώτος προϋπολογισμός ήταν 705.000 τουρκικές λίρες, αλλά τελικά τα έξοδα έφτασαν τις 941.000. Με τις φετινές εργασίες στο θέατρο και στην εκκλησία D, όπως την ονόμασαν, το ανασκαφικό έργο συμπληρώνεται. Θα βοηθηθούν ιδιαίτερα στη δουλειά τους από εναέριες λήψεις που έκαναν.

Καθώς ένα μέρος της παραθαλάσσιας πόλης έχει βυθιστεί, οι αρχαιολόγοι έκαναν έρευνες και στον βυθό της θάλασσας. Όπως λέει ο καθηγητής, έχουν επιβιώσει τα αρχαία λιμάνια με τους στρογγυλούς και τετράγωνους πύργους οι οποίοι «είναι ακόμα λειτουργικοί».

Έρευνες και «λίφτινγκ» στο θέατρο της αρχαίας Κνίδου

Η Κνίδος ήταν αρχαία ελληνική πόλη στις δυτικές ακτές της Μικράς Ασίας στην Καρία. Ηταν χτισμένη τόσο στη χερσόνησο όσο και στην Τριόπιον Νήσον, τη συνέχεια του Τριοπίου Ακρωτηρίου.

Η αγορά, το θέατρο, το γυμνάσιο, ένα ωδείο, ναοί του Διονύσου, των Μουσών, της Αφροδίτης και του Τριοπίου Απόλλωνος, ιερά της Αρτέμιδος, του Ασκληπιού, του Ερμή και της Δήμητρας, καθώς και πολλά μικρότερης σημασίας κτίσματα έχουν ανασκαφεί και ταυτοποιηθεί.

Το περίφημο, χαμένο σήμερα, άγαλμα του γλύπτη Πραξιτέλη που έγινε γνωστό ως «Κνιδία Αφροδίτη» είχε φιλοτεχνηθεί για τον ναό της θεάς στην Κνίδο.

«Ύμνος στον Απόλλωνα»

Η Κνίδος ήταν πανάρχαιη πόλη και αναφέρεται στον ομηρικό «Υμνο στον Απόλλωνα». Ως ιδρυτές της μνημονεύονται μυθικά πρόσωπα: ο Τρίοπας (πατέρας του Πελασγού) και ο Φόρβαντας. Πιθανότατα πάντως χτίστηκε από Δωριείς αποίκους. Από νωρίς απέκτησε ναυτική δύναμη και ανέπτυξε έντονη εμπορική δραστηριότητα, για να καταλήξει ως πρωτεύουσα της Δωρικής Εξαπόλεως.

Την πόλη διοικούσε αρχικώς μια εξηκονταμελής γερουσία της οποίας προήδρευε δικαστικός (ολιγαρχικό πολίτευμα), ενώ μετά την κατοχή και την απελευθέρωση από τους Πέρσες το σύνταγμα μετασχηματίστηκε σε δημοκρατικό και η Κνίδος εντάχθηκε στην Αθηναϊκή Συμμαχία, από τη Μάχη του Ευρυμέδοντα και το ύστερο μέρος του Πελοποννησιακού Πολέμου και μετά. Περί το 390 π.Χ. η Κνίδος δημιούργησε συμμαχία με την Εφεσο, το Βυζάντιο, τη Ρόδο και τη Σάμο.

Στην ελληνιστική περίοδο 285-222 π.Χ. η Κνίδος πέρασε στην κυριαρχία των Πτολεμαίων. Κατά την επέκτασή τους στην περιοχή, οι Ρωμαίοι απέκτησαν εύκολα τη συμμαχία των Κνιδίων και τους αντάμειψαν για τη βοήθειά τους εναντίον του Αντίοχου, αφήνοντας την πόλη τους ανεξάρτητη από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια